Transportkosten energie omhoog in 2017

ENERGIE

De transportkosten van gas nemen in 2017 met gemiddeld 18 euro op jaarbasis toe. Daar staat tegenover dat de transportkosten van elektriciteit met 5 euro gaan dalen.

Deze stijging van de transportkosten met per saldo 13 euro heeft Autoriteit Consument & Markt eerder deze week bekend gemaakt.

De tarieven voor het transport van gas gaan omhoog vanwege investeringen in het gasnet. Oude gasaansluitingen worden vervangen omwille van de kwaliteit en veiligheid van het gastransport. De transportkosten voor elektriciteit dalen.

De netbeheerders hebben minder kosten gemaakt dan verwacht en ook de kosten voor transport over het hoogspanningsnet in 2015 vielen mee. Deze meevallers worden verrekend in de tarieven voor 2017.

Ook variabele energietarieven stijgen

Langzaam maar zeker geven energieleveranciers duidelijkheid over hun variabele energietarieven in 2017. Bij Delta en Eneco gaan de energietarieven 2017 omhoog. Essent en Energiedirect laten hun energieprijzen in 2017 dalen. Zij geven aan op het juiste moment energie te hebben ingekocht. Nuon maakt half december bekend hoe zij hun energieprijzen 2017 verlagen of verhogen.

Energiebelasting 2017

Ook de hoogte van de energiebelasting speelt een rol bij de energiekosten. Naar verwachting is pas eind december duidelijk wat de energiebelasting 2017 gaat doen. Naast de reguliere energiebelasting om energiezuinigheid te stimuleren is er ook nog de opslag duurzame energie.

Deze energiebelasting is met ingang van 2013 ingevoerd om de investeringen in duurzame energie via de SDE+ subsidieregeling te bekostigen. Deze heffing is de afgelopen jaren stap voor stap toegenomen.

Vaste energietarieven 2017 vergelijken

Wil je variabele energietarieven vergelijken in onze vergelijker? Dan moet je nog even wachten. Wel kun je alvast de vaste energietarieven die gelden in 2017 met elkaar vergelijken. Onze energievergelijker geeft op basis van jouw energieverbruik een overzicht van actuele en de meest scherpe energiedeals.

Een vast energiecontract is vaak het voordeligst. Je sluit dit contract af voor een periode van 1 tot 3 jaar. Dit contract voor bepaalde tijd geeft de energieleverancier zekerheid. Daarom kan de leverancier bij vaste energiecontracten hoge kortingen aanbieden, zoals actietarieven en welkomstpremies.

Vergelijken is gratis, kijk vrijblijvend wat de energiemarkt voor jou in petto heeft.