man stap over energie

Hoe stap ik over?

Misschien vind je een financiële meevaller wel fijn, maar kijk je op tegen overstappen van energieleverancier. Je wilt er geen stress van hebben.

We kunnen je gerust stellen. Overstappen van energie is erg eenvoudig dankzij de gratis overstapservice.

Begin met
vergelijken


Overstap cases

meer korting dan aanbieders
Doet wat ze moeten doen

Maar vreemd dat ze meer korting kunnen geven dan de aanbieders zelf.

– G. Vaak, Leiden

Bekijk case
Overstappen super makkelijk
Super makkelijk

Overstappen gaat super makkelijk en zonder zorgen. Ik ben tevreden.

– S. van Haaster, Den Helder

Bekijk case

Gegarandeerd de beste prijs

OEV brand

100% onafhankelijk vergelijken

huisje

Alle energieleveranciers onder één dak

verlichting

Nergens goedkoper

energiecontract

Onze overstapservice regelt jouw overstap

nooit zonder stroom

Kom nooit zonder stroom te zitten

Was de informatie op deze pagina nuttig?
Overstappen energie
Score: 8.5/10. Op basis van 487 beoordelingen

Zelf je huidige energieleverancier opzeggen is niet meer nodig. Dit doet je nieuwe energieleverancier voor je. De leveranciers zorgen ervoor dat je oude en nieuwe contract netjes op elkaar aansluiten. Goed om te weten: als je via onze vergelijker overstapt ben je altijd voordeliger uit dan direct bij de energieleverancier.

Hoe dit komt? Wij bieden exclusieve deals aan die leveranciers alleen via onze vergelijker aanbieden. Als vergelijker trekken wij veel bezoekers aan. Als een leverancier hoog in het vergelijkingsresultaat komt, betekent dit veel nieuwe klanten.

Een laatste voordeel: onze laagste prijsgarantie. Is hetzelfde energiepakket ergens anders goedkoper? Dan betalen wij het verschil aan je terug.

Hoe werkt overstappen energie?

De meeste Nederlanders hebben een doorlopend energiecontract met variabele tarieven. Jij ook? Je betaalt dan vrij veel voor je energie, maar je kunt wel elk moment van energieleverancier overstappen. Als je vaste energietarieven in een vast energiecontract hebt, kan je pas overstappen als het contract binnen 8 weken afloopt.


Stappenplan energie overstappen

 • Vul de benodigde gegevens in
  Pak je jaarafrekening erbij. Vul nu in de energievergelijker je stroom- en/of gasverbruik in. Weet je je verbruik niet? Geen probleem, dan schatten wij je verbruik. Hiervoor geef je in de vergelijker het aantal personen in je huishouden aan. Tot slot hebben we je postcode nodig.

 • Selecteer de beste energiedeal
  Wij tonen je nu een overzicht van de beste energiedeals. Wil je groene stroom? Dan kan je dit in de vergelijker aangeven. Dan tonen wij alleen de duurzame energieaanbiedingen. Kies nu de energieleverancier die je aanspreekt en goede kortingen en actievoorwaarden heeft.

 • Zo werkt overstappen van energieleverancier
  Vraag de goedkoopste energie aan in de energievergelijker. Na de 14 dagen bedenktijd, zegt je nieuwe leverancier je huidige leverancier op. Vervolgens krijg je vanzelf bericht om je meterstanden door te geven.


Waarom overstappen energie?

Is het overstappen van energie afgerond? Dan begint de voorpret. De welkomstpremie krijg je meestal pas na afloop van het contract. Heb je ook actietarieven? Dan zie je dit meestal terug in een lager maandbedrag. Wil je je energiekosten blijvend laag houden? Dan kan je elk jaar van energie overstappen. Wil je bij je leverancier blijven? Kijk dan welke mogelijkheden er zijn om je contract te verlengen.


Leveranciers

eneco logo
nuon logo
essent logo
oxxio logo
huismerkenergie
budgetenergievergelijken
eon logo
energieflex-logo
greenchoice logo
opbouw energieprijzen

We leggen je graag uit hoe je energierekening is opgebouwd. Dan zie je waarom we je energieverbruik nodig hebben in de vergelijker. Je energierekening bestaat uit 3 soorten kosten:

 • Leveringskosten – geld voor energieleverancier
 • Netwerkkosten – geld voor netbeheerder
 • Belastingen – geld voor de overheid

Je verbruik van stroom – en/of gas bepaalt voor 40% de hoogte van je energierekening. Dit zijn leveringskosten. Deze bestaan uit:

 • vaste leveringskosten
  Een vaste bedrag voor administratiekosten, voorheen vastrecht genoemd.

 • variabele leveringskosten
  Kosten voor je stroomverbruik per kWh en gasverbruik per kubieke meter.

Heb je een vrij hoog energieverbruik? Dan zijn lage tarieven per kWh en m3 gas gunstig. Bij een laag energieverbruik is een energiedeal met lage vaste leveringskosten belangrijk. Onze vergelijker houdt rekening met dit principe.

Je hebt in de energievergelijker op de aanvraagbutton geklikt. Zit je daarna aan de deal vast? Nog niet direct. Als je een bevestiging van de nieuwe leverancier hebt ontvangen, heb je eerst 14 kalenderdagen bedenktijd. Binnen deze periode kan je het energiecontract kosteloos annuleren bij je nieuwe energieleverancier. De overheid heeft de bedenktermijn verplicht gesteld om consumenten te beter te beschermen.

Onafhankelijk vergelijken en overstappen

Als je via ons overstapt van energie maatschappij, ontvangen wij van de leverancier een vergoeding. Dankzij deze afspraken kunnen wij de energievergelijkingsservice gratis aanbieden. Wij zijn blij met alle overstappers die via ons van energie overstappen. We zijn onafhankelijk en een zelfstandig bedrijf. Het maakt ons dus niet uit naar welke leverancier je overstapt.

Overstappen van energieleverancier is een administratief proces. De levering van stroom en gas gaat gewoon door. Er hoeft niks omgezet te worden in je aansluitingen. Je nieuwe leverancier organiseert de overstap en zegt je huidige energieleverancier voor je op. Ondanks de concurrentie werken energieleveranciers samen om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wij bieden je de vergelijkingsservice voor je overstap. We zorgen dat de actuele energietarieven en aanbiedingen in de vergelijker staan. En we nemen alle kleine lettertjes voor je onder de loep. In de actievoorwaarden lees je duidelijk waar je aan toe bent. Sommige leveranciers keren een welkomstpremie niet uit als je vroegtijdig overstapt of een betalingsachterstand hebt. Zaken die handig zijn om te weten als je wilt overstappen van energie.

Overstappen energie bij verhuizing

Ga je verhuizen? Wanneer je verhuist, moet je rekening houden met het meeverhuizen van je energiecontract. Je kunt bij je huidige energieleverancier blijven, maar of dat loont.. Wanneer je niet vastzit aan een energiecontract voor bepaalde tijd, kun je er voor kiezen om over te stappen.

Een verhuizing is ideaal om je huidige energieleverancier eens tegen het licht te houden. Betaal je niet te veel? Ben je wel tevreden over de service en contractvoorwaarden? Je kunt tot € 450 besparen als je overstapt.