Overstappen Energie – Ontvang tot €500,- korting!

Overstappen energie

Hoe werkt overstappen van energie? Overstappen van energieleverancier is zeer eenvoudig en loont altijd!

Voer hieronder simpelweg je gegevens in. Wij maken vervolgens een overzichtelijke en objectieve energievergelijking van alle leveranciers. Jij kiest een leverancier die het best bij jou past en begint met besparen!

Stap deze maand nog over van energie en profiteer van onze 100% laagste prijsgarantie! De goedkoopste energieleverancier staat in onze energievergelijker!

Begin met
vergelijken

laagste prijsgarantie energie
eneco logo
nuon logo
essent logo
greenchoice logo
energiedirect logo
oxxio logo

Beoordeeld in onze energievergelijker

eneco logo
7,6
nuon logo
7,7
essent logo
7,5
oxxio logo
7,3
greenchoice logo
8,6
eon logo
7,3
OEV brand

Energie vergelijken zonder
onduidelijkheden, altijd de beste deal

OEV brand

Gratis overstapservice,
nooit zonder gas en stroom

OEV brand
OEV brand

Altijd goedkoper dan direct bij
de energieleverancier

OEV brand

Goedkoper gevonden? Wij betalen
het verschil terug

OEV brand

Alles netjes op de e-mail + 14 dagen
bedenktijd

Overstap cases

meer korting dan aanbieders
Doet wat ze moeten doen

Maar vreemd dat ze meer korting kunnen geven dan de aanbieders zelf.

– G. Vaak, Leiden

Bekijk case
Overstappen super makkelijk
Super makkelijk

Overstappen gaat super makkelijk en zonder zorgen. Ik ben tevreden.

– S. van Haaster, Den Helder

Bekijk case

Gegarandeerd de beste prijs

OEV brand

100% onafhankelijk vergelijken

huisje

Alle energieleveranciers onder één dak

verlichting

Nergens goedkoper

energiecontract

Onze overstapservice regelt jouw overstap

nooit zonder stroom

Kom nooit zonder stroom te zitten

Was de informatie op deze pagina nuttig?
Overstappen energie
Score: 9.2/10. Op basis van 920 beoordelingen

Stappenplan energie overstappen

Overstappen van energieleverancier neemt slechts een paar minuten van uw tijd. Overstappen energie kan door de volgende stappen te doorlopen:

 • Vul je postcode en huisnummer in en vervolgens zo precies mogelijk het energieverbruik in KWH voor stroom en gasverbruik in M3. Heb je deze niet bij de hand? Gebruik dan de standaard waarden in onze energievergelijker.
 • Wij rekenen uit wat het exacte bedrag van je energierekening per jaar wordt. Kies uit de lijst de goekoopste energieleverancier die bij jou past. Dat kan de goedkoopste zijn, maar je kunt natuurlijk ook bewust kiezen om over te stappen op groene energie.
 • Vul het aanvraagformulier in en bevestig de aanvraag. Vanaf dit moment regelen wij de rest; de aanvraag wordt bij de nieuwe leverancier afgeleverd. Het oude contract wordt automatisch opgezegd, tenzij er sprake is van een verhuizing, dan moet je zelf het oude contract beëindigen. Van de nieuwe leverancier ontvang je het verzoek om de actuele meterstanden door te geven.

Als je vragen hebt over de aanvraag of het invullen van de formulieren, dan kan je bellen met onze klantenservice 020-531 76 74.

Goed om te weten: als je via onze vergelijker overstapt ben je altijd voordeliger uit dan direct bij de energieleverancier. Hoe dit komt? Wij bieden exclusieve deals aan die leveranciers alleen via onze vergelijker mogen aanbieden. Als onafhankelijk vergelkijker hebben wij veel bezoekers en ook tamelijk veel macht om goede energiedeals voor jullie af te dwingen. Als een leverancier hoog in onze vergelijker wilt komen te staan, dan moeten zij een goede energiedeal aanbieden. Staat er een goede deal tussen voor jou? Dan kun jij overstappen van energie.

Een laatste voordeel: overstappen energie = onze 100% laagste prijsgarantie. Hetzelfde energiepakket ergens anders goedkoper? Dan betalen wij het verschil aan je terug!

Jazeker! Je kunt overstappen naar een andere stroomleverancier. Helaas is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier voor je verwarming, daarvoor ben je gebonden aan de netbeheerder. Om enkel van stroomleverancier over te stappen, moet je in de eerste stap van onze vergelijker het selectievakje voor gas uitvinken. Vul vervolgens je stroomverbruik in en dan berekenen wij welke leveranciers het voordeligste aanbod doen op jouw adres.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij is normaal gesproken geheel kosteloos. Alleen wanneer er overgestapt wordt voor het einde van het lopende contract, kan je te maken krijgen met een opzegvergoeding. Ook is het mogelijk dat er bij een voortijdige overstap welkomstkortingen niet worden uitgekeerd. Lees hieronder verder om te weten wanneer je gratis kunt overstappen.

Overstappen naar een andere maatschappij kan altijd. Echter wil je voorkomen dat je een zogenaamde ‘overstapboete’ krijgt. Daarom is het goed om na te gaan tot wanneer je huidige energiecontract loopt. De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd; meestal 1 jaar, maar er komen ook 3 en 5 jarige contracten voor. Als je voor het einde van die datum een nieuw contract aanvraagt, riskeer je een ‘overstapboete’ of ‘opzegvergoeding’.

Het aanvragen van een energieoverstap kan je maximaal zes weken voor het einde van je contractdatum doen. Je nieuwe energieleverancier zal in het CER (Contract Einde Register) het landelijke register van energiecontracten opzoeken wanneer je gratis kunt overstappen.

Als je nog nooit bent overgestapt van energiemaatschappij, of heel lang geleden, dan is je energiecontract automatisch overgegaan op een energiecontract met onbepaalde looptijd. In dat geval kun je op ieder gewenst moment een overstap aanvragen.

Als je een contract met de looptijd van een jaar afsluit ben je in principe het voordeligste uit als je ieder jaar opnieuw de moeite neemt om energie te vergelijken. Energieleveranciers bieden je dan een voordelig contract met actietarieven en/of een welkomstkorting. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om niet opnieuw over te stappen, dan gaat je contract voor bepaalde tijd vanzelf over in een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dan op ieder gewenst moment naar een andere provider switchen, aangezien er dan een opzegtermijn van 30 dagen geldt.

De boete of opzegvergoeding die je moet betalen is afhankelijk van de periode dat het contract nog zou lopen. Des te langer deze zou lopen, des te hoger de boete. Zie de onderstaande tabel voor de exacte bedragen. Let wel: deze vergoeding zijn per product. Neem je dus stroom en gas af, dan betaal je twee maal het genoemde bedrag;

Opzegvergoeding voor energiecontracten

LooptijdOpzegvergoeding
korter dan 1,5 jaar50 EUR
1,5 – 2 jaar75 EUR
2 tot 2,5 jaar100 EUR
langer dan 2,5 jaar125 EUR

Voor meer informatie over overstapboetes en geschillen kan je terecht bij Consuwijzer.

Zo werkt overstappen met onze energievergelijker

De meeste Nederlanders hebben een doorlopend energiecontract met variabele tarieven. Jij ook? Je betaalt dan vrij veel voor je energie, maar je kunt wel elk moment van energieleverancier overstappen. Als je vaste energietarieven in een vast energiecontract hebt, kan je pas overstappen als het contract binnen 8 weken afloopt.

Zijn voor jou de energietarieven van minder belang en wil je liever van gebruik maken van energie aanbiedinge? Dan kan je deze ook vinden in onze vergelijker!


Waarom overstappen energie?

Is het overstappen van energie afgerond? Dan begint de voorpret. De welkomstpremie krijg je meestal pas na afloop van het contract. Heb je ook actietarieven? Dan zie je dit meestal terug in een lager maandbedrag. Wil je je energiekosten blijvend laag houden? Dan kan je elk jaar van energie overstappen. Wil je bij je leverancier blijven? Kijk dan welke mogelijkheden er zijn om je contract te verlengen.


Leveranciers

eneco logo
nuon logo
essent logo
oxxio logo
huismerkenergie
budgetenergievergelijken
eon logo
energieflex-logo
greenchoice logo
opbouw energieprijzen

We leggen je graag uit hoe je energierekening is opgebouwd. Dan zie je waarom we je energieverbruik nodig hebben in de vergelijker. Je energierekening bestaat uit 3 soorten kosten:

 • Leveringskosten – geld voor energieleverancier
 • Netwerkkosten – geld voor netbeheerder
 • Belastingen – geld voor de overheid

Je verbruik van stroom – en/of gas bepaalt voor 40% de hoogte van je energierekening. Dit zijn leveringskosten. Deze bestaan uit:

 • vaste leveringskosten
  Een vaste bedrag voor administratiekosten, voorheen vastrecht genoemd.

 • variabele leveringskosten
  Kosten voor je stroomverbruik per kWh en gasverbruik per kubieke meter.

Heb je een vrij hoog energieverbruik? Dan zijn lage tarieven per kWh en m3 gas gunstig. Bij een laag energieverbruik is een energiedeal met lage vaste leveringskosten belangrijk. Onze vergelijker houdt rekening met dit principe.

Je hebt in de energievergelijker op de aanvraagbutton geklikt. Zit je daarna aan de deal vast? Nog niet direct. Als je een bevestiging van de nieuwe leverancier hebt ontvangen, heb je eerst 14 kalenderdagen bedenktijd. Binnen deze periode kan je het energiecontract kosteloos annuleren bij je nieuwe energieleverancier. De overheid heeft de bedenktermijn verplicht gesteld om consumenten te beter te beschermen.

Onafhankelijk vergelijken en overstappen

Als je via ons overstapt van energie maatschappij, ontvangen wij van de leverancier een vergoeding. Dankzij deze afspraken kunnen wij de energievergelijkingsservice gratis aanbieden. Wij zijn blij met alle overstappers die via ons van energie overstappen. We zijn onafhankelijk en een zelfstandig bedrijf. Het maakt ons dus niet uit naar welke leverancier je overstapt.

Overstappen van energieleverancier is een administratief proces. De levering van stroom en gas gaat gewoon door. Er hoeft niks omgezet te worden in je aansluitingen. Je nieuwe leverancier organiseert de overstap en zegt je huidige energieleverancier voor je op. Ondanks de concurrentie werken energieleveranciers samen om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wij bieden je de vergelijkingsservice voor je overstap. We zorgen dat de actuele energietarieven en aanbiedingen in de vergelijker staan. En we nemen alle kleine lettertjes voor je onder de loep. In de actievoorwaarden lees je duidelijk waar je aan toe bent. Sommige leveranciers keren een welkomstpremie niet uit als je vroegtijdig overstapt of een betalingsachterstand hebt. Zaken die handig zijn om te weten als je wilt overstappen van energie.

Overstappen energie bij verhuizing

Ga je verhuizen? Wanneer je verhuist, moet je rekening houden met het meeverhuizen van je energiecontract. Je kunt bij je huidige energieleverancier blijven, maar of dat loont.. Wanneer je niet vastzit aan een energiecontract voor bepaalde tijd, kun je er voor kiezen om over te stappen.

Een verhuizing is ideaal om je huidige energieleverancier eens tegen het licht te houden. Betaal je niet te veel? Ben je wel tevreden over de service en contractvoorwaarden? Je kunt tot € 450 besparen als je overstapt.