Wie is de groenste energieleverancier?

DUURZAAM

Uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond en diverse milieuorganisaties komt naar voren dat de stroom die Nederlandse energieleveranciers aan consumenten leveren, steeds groener wordt. Met een gemiddelde van 6,1 doen ze het beter dan de vorige jaren. Daartegenover staat dat kolencentrales niet worden gesloten, maar worden weggestopt in aparte dochterondernemingen. Daarmee blijft de verduurzaming van het energie-aanbod in Nederland achter. Deze leveranciers kopen grijze stroom in die zij groenwassen via garanties van oorsprong. Of zij krijgen een lage score omdat het aandeel (echte) groene energie binnen het totaalaanbod weinig voorstelt.

Wil je het beste aanbod van energieleveranciers die goed scoren op duurzaamheid? Gebruik dan onze vergelijker en selecter op de resultaatpagina “Alleen groen uit NL”. Op deze manier weet je zeker dat de energieleverancier bijdraagt aan de verduurzaming van energieopwekking in Nederland en niet enkel groencertificaten uit het buitenland heeft gebruikt om grijze energie ‘groen te kopen’. Je kunt hier groene energie vergelijken.

Groenste energieaanbiedingen 2019

Onderstaande een overzicht van aantrekkelijke aanbiedingen van energiemaatschappijen die in de top van duurzaamste leveranciers meedraaien. Deze kunt u direct bij de leverancier afsluiten zonder te vergelijken. Wilt u liever een aanbod voor de groenste energie op maat? Gebruik dan de vergelijker en filter op Groen uit Nederland.
1 Voordeel. € 250,-
2 Voordeel. € 150,-
3 Voordeel. € 175,-
4 Voordeel. € 300,-
Laatste update: 27.02.2020. Berekend op basis van gemiddeld verbruik (ACM). Alle energieleveranciers vergelijken? Vul dan snel onze energievergelijker in.
1 Voordeel. € 300,-
2 Voordeel. € 325,-
3 Voordeel. € 175,-
4 Voordeel. € 100,-
Laatste update: 27.02.2020. Berekend op basis van gemiddeld verbruik (ACM). Alle energieleveranciers vergelijken? Vul dan snel onze energievergelijker in.

Wek je al zelf energie op?

De groenste energieleverancier, dat ben jij natuurlijk zelf! Heb je er wel eens over nagedacht om je eigen energie op te wekken? Met je eigen zonnepanelen weet je natuurlijk altijd zeker dat jouw stroom groener dan groen is! Ben je benieuwd wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om zelf via zonnepanelen stroom op te wekken? Vraag dan nu vrijblijvend 6 offertes aan via onderstaand formulier:

Consument tast weer in het duister

De stroommarkt is in beweging. Zo verkocht eigenaar van Nuon haar Duitse koolactiviteiten en bracht eigenaar van Essen haar kolencentrales onder in een aparte onderneming. De vervuilde stroom wordt voornamelijk geleverd aan de zakelijke markt. Voor consumenten is de herkomst van stroom erg onduidelijk. Voor hen lijkt het alsof energieleveranciers wel groene stroom leveren, terwijl de meeste energiebedrijven achter steenkool inversterende multinationals schuil gaan. Voor consumenten die bewust voor groene stroom gaan is het erg belangrijk om te weten waar hun geld terecht komt. Het onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise geeft hierover een beter inzicht voor diegenen die bewust kiezen voor duurzame energie.

Groenste energieleverancier 2019

Alle 30 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse consumentenmarkt zijn voor het zesde opeenvolgende jaar beoordeeld op productie, levering, inkoop van stroom en hun investeringen. Verwachhtingen zijn dat energiebedrijven in 2019 gemiddeld een 6,1 scoren. Dan doen zij het iets beter dan vorig jaar (gemiddelde van een 5,8 in 2018). Bekijk de volledige ranglijst: groenste energieleveranciers ranking Voorlopers, volgers en vervuilers. De negen energiebedrijven die boven de 7 scoren zijn daarmee voorlopers. Deze energiebedrijven kiezen consequent voor zonne-energie, windenergie en duurzame biomassa. Meestal produceren zij het zelf of kopen het direct in bij de bron. Pure Energie en Qurrent zijn bekende merken in deze categorie. De volgers hebben een score tussen 5 – 7. Deze energiebedrijven leveren nauwelijks een bijdrage aan verduurzaming. De meeste kopen hun stroom grotendeels in via de groothandelsmarkten en produceren zelf weinig tot niks. Onder deze categorie zitten onder andere Oxxio en Budget Energie. Onderaan de lijst vindt je de vervuilers. Zij kopen het meest stroom opgewerkt door vervuilende kolencentrales. Bekende merken in deze categorie zijn Nuon, E.ON en ENGIE. Toch adverteren de energiebedrijven die laag scoren in de ranglijst met groene stroom. Hiervoor zijn twee redenen.
  • Het bedrijf verkoopt echte groene stroom, maar dit is zo’n klein deel uit het totale aanbod dat ze alsnog laag scoren. In zijn geheel draagt deze energieleverancier nauwelijks bij aan de vergroening van de energievoorziening.
  • Het bedrijf verkoopt sjoemelstroom. Ze verkopen dan goedkope, grijze energie in, die ze hebben groengewassen met Garanties van Oorsprong.
Download hier het volledige ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers’.

Bewustwording groene energie Nederland

De milieuorganisaties (Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE) en Consumentenbond willen met het onderzoek particulieren en klein zakelijke afnemers bewust maken van de duurzaamheid van hun energieleverancier. Een ander doel is de energieleveranciers te stimuleren om meer duurzame energie op te wekken.

Niet tevreden met het resultaat van jouw leverancier?

Wil je overstappen naar een groenste of beste energieleverancier? Neem dan ook eens een kijkje in onze energievergelijker en bekijk de actuele aanbiedingen met groene energie. Was de informatie op deze pagina nuttig?
Wie is de groenste energieleverancier?
Score: 9.1/10. Op basis van 533 beoordelingen