Wie is de groenste energieleverancier?

DUURZAAM

Uit een jaarlijks onderzoek door de Consumentenbond en diverse milieuorganisaties komt naar voren dat Nederlandse energieleveranciers weinig duurzaam zijn. Tweederde van de energieleveranciers scoort lager dan een 6.

Zij kopen grijze stroom in die zij groenwassen via garanties van oorsprong. Of zij krijgen een lage score omdat het aandeel (echte) groene energie binnen het totaalaanbod weinig voorstelt.

Gemiddeld cijfer een 5,6

Het gemiddelde cijfer voor duurzaamheid is met een 5,6 laag te noemen. Positief is dat energieleveranciers wel groener zijn geworden. Het gemiddelde cijfer steeg van een 5,4 naar een 5,6 een jaar later. 14 energieleveranciers vertonen een stijgende lijn in hun aanbod van echte groene stroom. Daartegenover staan 19 energieleveranciers van wie de score omlaag ging.

Wie zijn de groenste energieleveranciers?

De ranglijst van groenste energieleveranciers wordt gedomineerd door 3 kleine energieleveranciers: DE Unie, Pure Energie en Qurrent scoren alle drie een 10 voor duurzaamheid. Grotere energieleveranciers die een voldoende hebben gekregen zijn Greenchoice (8,4) en Eneco (7). In Nederland hebben 5 energieleveranciers ongeveer 80% van de energiemarkt in handen.

Eneco is veruit de duurzaamste grote energieleverancier. E.ON kreeg een 4,6, Nuon een 4,3, Delta een 3,7 en Essent een 3. Bekijk hier de complete ranglijst:

stroomranking-2016-450

Bewustwording milieu

De milieuorganisaties (Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE) en Consumentenbond willen met het onderzoek particulieren en klein zakelijke afnemers bewust maken van de duurzaamheid van hun energieleverancier. Een ander doel is de energieleveranciers te stimuleren om meer duurzame energie op te wekken.

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Neem dan ook eens een kijkje in onze energievergelijker en bekijk de actuele aanbiedingen met groene energie.