Energie vergelijken waar moet je op letten

ENERGIE

Ben je op zoek naar een ander energiebedrijf? Bij energie vergelijken en overstappen van energieleverancier moet je wel op een aantal belangrijke aspecten letten. Onlineenergievergelijker.nl biedt daarbij graag hulp aan!

De liberalisering van de energiemarkt in 2004 heeft er voor gezorgd dat er meer concurrentie is ontstaan tussen de energieleveranciers. Vandaag de dag heb je de keuze uit ruim 35+ energieleveranciers.

Dit maakt het voor jou als consument natuurlijk nog lastiger om een keuze te maken. Gelukkig onderscheiden de energieleveranciers zich van elkaar op het gebied van:

 • Prijs
 • Duurzaamheid
 • Welkomstcadeau
 • Energie besparende gadgets

Van de overstappers die via Onlineenergievergelijker.nl zijn overgestapt blijkt dat er vooral wordt gekeken naar de prijs (72%) en het welkomstcadeau (16%). Voor 14% van de overstappers is groene stroom en een beter milieu van belang.


Overstappen energie: Juist moment

Trouwe en vaste klanten van energieleveranciers betalen helaas altijd meer voor energie. je zou denken dat als je trouw bent aan je energieleverancier dat je dan juist kunt profiteren van lagere energieprijzen of leuke welkomstvergoedingen. Dit is juist niet het geval. Als je trouw blijft aan je energieleverancier betaal je altijd de hoofdprijs, en loop je lagere energietarieven of mooie welkomstvergoedingen mis.

Als je nog nooit eerder naar een andere energieleverancier bent overgestapt heb je op dit moment een contract voor onbepaalde duur. Dit betekent dan ook dat je vrij bent om over te stappen met een inachtneming van een termijn van 30 dagen.

Heb je op dit moment een lopend contract? Dan mag jouw huidige energieleverancier als je beslist over te stappen een opzegvergoeding in rekening brengen voor het voortijdig verbreken van het energiecontract. Hiervoor gelden de volgende bedragen die een energieleverancier per product in rekening mag brengen:

Looptijd contract Opzegvergoeding per product
Langer dan 2,5 jaar € 125,-
2 tot 2,5 jaar € 100,-
1,5 tot 2 jaar € 75,-
Korter dan 1,5 jaar € 50,-

Betekent dit dat ik niet kan overstappen als ik nog 4 jaar vast zit aan een energiecontract? Nee, dit betekent hooguit dat er een opzegvergoeding van € 125,- per product bij je in rekening mag worden gebracht. Ondanks de opzegvergoeding zie je bij het vergelijken alsnog andere energieleveranciers waar je voordeliger uit kunt zijn.

Met onze energievergelijker vindt je dan ook energieleveranciers die een welkomstvergoeding aanbieden als je besluit over te stappen van energieleverancier. Op deze manier wordt de opzegvergoeding gedekt door de welkomstvergoeding en kun je direct beginnen met besparen op jouw energiekosten.

Bij zakelijke energiecontracten zijn de regels en opzegvergoedingen anders. Je kunt hiervoor het beste de contractvoorwaarden bij jouw energieleverancier raadplegen voordat je besluit om over te stappen.

Vergelijk energieprijzen op basis van jouw energieverbruik

Om erachter te komen wie in jouw situatie de goedkoopste energieleverancier is adviseren wij om altijd energie te vergelijken op basis van je persoonlijke energieverbruik. Heb je je energieverbruik niet bij de hand of weet je niet wat je verbruik is? Neem dan contact op met je huidige energieleverancier.

Bij het vergelijken in onze handige energievergelijker bieden de aangesloten energieleveranciers je een korting aan. Let op: deze korting geldt alleen voor de leveringskosten en niet voor overheidsheffingen of netbeheerkosten.

Een vaak gehoord misverstand bij energie vergelijken is dat vaste leveringskosten(voorheen vastrecht genoemd) bij elke energieleverancier hetzelfde zouden zijn. Dit is niet zo; vaste leveringskosten zijn de kosten die de leveranciers zelf bepalen. Kijk bij energie vergelijken daarom ook altijd naar de vaste leveringskosten en neem deze altijd mee in jouw energievergelijking. De leveringskosten bestaan dus uit vaste en variabele leveringskosten. Variabele leveringskosten zijn de kosten die je betaald per verbruikte kilowattuur(stroom) en kubieke meter(gas).

TIP: Consumenten met een laag energieverbruik zijn meestal voordeliger uit bij een energieleverancier met lage vaste leveringskosten. Consumenten met een gemiddeld tot hoog energieverbruik zijn vaak voordeliger uit bij leveranciers die een wat hogere vaste leveringskosten in rekening brengen.

Ook is het erg belangrijk om op te letten of het energietarief voor stroom en / of gas vast is, of tussentijds gewijzigd kan worden. Dit wordt in onze energievergelijker op het resultaten scherm aangegeven onder het kopje ‘Tarief’. Als je een voorkeur hebt kun je deze via de bovenstaande filters ook aangeven.

Of je beter een vast of variabel energietarief moet nemen, is afhankelijk van de ontwikkeling energieprijzen. Of de energieprijzen 2019 gaan stijgen of dalen is niet te voorspellen. Hou je meer van zekerheid? Kies dan voor een een vast energietarief en leg deze vast voor een duur van 1 a 2 jaar.

Energie vergelijken & overstappen: Hoe werkt het?

Het switchen van energieleverancier is slechts een administratieve wijziging. Omdat jouw netbeheerder je voorziet van gas en licht zal je niet opeens ander soort licht krijgen of in de kou moeten zitten. De nieuwe energieleverancier naar keuze zorgt er daarom ook voor dat jouw oude energieleverancier wordt opgezegd. Hieronder kan je zien welke stappen worden ondernomen:

 1. Aanmelding
  Na het vinden van de beste energiedeal meldt je je aan voor een overstap
 2. Bevestiging contract
  Na het aanmelden ontvang je per mail of per post een bevestiging en het nieuwe energiecontract. Na ontvangst daarvan heb je 14 kalenderdagen wettelijk bedenktijd. Tijdens deze periode kun je nog kosteloos afzien van het contract door dit aan te geven bij de nieuwe energieleverancier. In het nieuwe contract staat ook wanneer de geplande startdatum is.
 3. Meterstanden doorgeven
  Jouw nieuwe energieleverancier zal de huidige meterstanden opvragen en deze ook doorgeven aan je oude energieleverancier. Let op: geef je meterstanden tijdig door. Bij het niet of telaat doorgeven van je meterstanden zal er een schatting gemaakt worden. Dit kan nadelig uitpakken bij het maken van de eindnota.
 4. Ontvangst eindnota
  Met de doorgegeven meterstanden zal jou oude energieleverancier de eindnota opmaken. Op de eindnota kunt je zien hoeveel je precies hebt verbruikt en wat er is betaald aan termijnbedragen. Het verschil hiervan wordt bij jou in rekening gebracht.

Houdt rekening met veranderingen!

Ga je verhuizen naar een groter huis of ga je gebruik maken van zonnepanelen? Ook een gezinsuitbreiding of kinderen die uit huis gaan zullen zorgen voor veranderingen in jouw energieverbruik. Daarom is het aan te raden om hier rekening mee te houden bij het vinden van de goedkoopste energieleverancier. Denk dus altijd vooruit en neem belangrijke veranderingen altijd mee in het maken van jouw keuze in een nieuwe energieleverancier.