Energieprijzen 2019

ENERGIENOTA

Het is zeker dat de energieprijzen 2019 gaan stijgen, volgens onze berekeningen op jaasbasis met gemiddeld €190 per huishouden. Wellicht heb je dit al gehoord tijdens een praatprogramma’s op tv, of in de krant.

Energieleveranciers mogen namelijk 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, hun variabele energieprijzen verhogen of verlagen. Per 1 januari 2019 gaan deze tarieven helaas omhoog. Met de hogere energiebelasting van de overheid pakt dit nog ongunstiger uit voor je energiekosten! Meer over de verwachting van de energieprijzen in 2019, lees je hier.

Wat kun je doen tegen deze prijsstijging?

Je kunt de pijn van de verhoging van energieprijs 2019 iets verzachten door energie af te nemen van leveranciers die nog de lage energietarieven hanteren. Dat doe je door een onafhankelijke energievergelijker te gebruiken in de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier. Kies voor jou de beste energie aanbieding en check of je nog boetevrij kunt overstappen van energieleverancier. Energieleveranciers belonen nieuwe klanten met hoge welkomstkortingen.

Tip: vooral een vast meer-jarig energiecontract kan gunstig uitpakken. Zo zijn de welkomstkortingen hoger en hou jij je energiekosten zo laag mogelijk.

Beste actuele energie aanbiedingen voor 2019:

1 Welkomstpremie

€ 250,-

2 Welkomstpremie

€ 300,-

3 Welkomstpremie

€ 250,-

4 Welkomstpremie

€ 200,-

Laatste update: 27.02.2020. Berekend op basis van gemiddeld verbruik (ACM).
1 Welkomstpremie

€ 300,-

2 Welkomstpremie

€ 250,-

3 Welkomstpremie

€ 175,-

4 Welkomstpremie

€ 165,-

Laatste update: 27.02.2020. Berekend op basis van gemiddeld verbruik (ACM).

Kunt u energie vergelijken?

Controleer altijd welk energiecontract u nu heeft lopen en wat de verwachting is van de energieprijzen 2019. Zit hier een einddatum aan? Wacht dan nog even met overstappen tot het contract binnen 2 maanden afloopt. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum)? Dan staat niets u in de weg om u te oriënteren op andere energieleveranciers. Kies met onze energievergelijker gemakkelijk de goedkoopste vaste of variabele energieprijzen 2019. Dankzij de overstapservice wordt de wisseling voor u uit handen genomen.

Waarom een stijging energieprijzen 2019

De vraag naar energie stijgt vanwege een aantrekkende economie. Ook vanuit het buitenland is veel vraag naar stroom uit Nederland. Om meer energie te produceren, is meer brandstof nodig. Dus ook de inkooptarieven 2019 gaan omhoog. Verder daalt het aanbod van gas, bijvoorbeeld door een lagere gaswinning in Groningen.

Aanpassingen energiebelasting

Ook wil de overheid de energiebelasting in 2019 wijzigen. Dit heeft ook impact.

  • De overheid wil dat huishoudens minder afhankelijk zijn van gas om hun huis warm te stoken. Je kunt bijvoorbeeld ook een elektrische vloerverwarming aanleggen of een warmtepomp in huis installeren. Om het gebruik van gas af te remmen, gaat de energiebelasting 2019 op gas omhoog. Dit wordt deels gecompenseerd door de energiebelasting 2019 op stroom te verlagen.
  • Omdat energie een basisbehoefte is, is een gedeelte van het energieverbruik vrijgesteld van energiebelasting. Deze vrijstelling daalt volgend jaar.
  • De opslag duurzame energie 2019 gaat omhoog. Deze extra energiebelasting is een paar jaar geleden in het leven geroepen om groene energieprojecten te kunnen steunen met subsidies.

Wek je al zelf energie op?

De groenste energieleverancier, dat ben jij natuurlijk zelf! Heb je er wel eens over nagedacht om je eigen ‘groene energie’ op te wekken? Met je eigen zonnepanelen weet je natuurlijk altijd zeker dat jouw stroom groener dan groen is en voorkom je hogere energiekosten in 2019! Er zijn op het moment veel subsidies het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierover schrijven wij in de loop van 2019 meer over.

Stijging energieprijzen 2019, waar moet ik aan denken?

Wat schrijven de 3 grootste energieleveranciers Eneco, Nuon en Essent over hun energietarieven 2019? Op de websites van Essent en Nuon is weinig concrete informatie te vinden over een stijging van de energieprijzen 2019. Eneco geeft wel informatie over de verwachting energieprijzen 2019. De leverancier meldt (11-12-2018) dat wat betreft het leveringsgedeelte je bij een verbruik van 2800 kWh stroom en 1200 m3 gas rekening moet houden met een stijging van 14 euro per maand. Hierin is dus nog geen rekening gehouden met de aanpassing van de energiebelasting.

Wat zeggen de kranten? In het AD wordt ook gesproken over de ontwikkeling energieprijzen 2019. De energierekening 2019 van een gemiddeld huishouden zou maar liefst met 360 euro stijgen. Kortom tijd om te kijken of een goede energiedeal de schade wat kan beperken voor u. Start met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen op uw energierekening.

Energieprijzen 2019
Score: 8.8/10. Op basis van 24 beoordelingen