Energie vergelijken met zonnepanelen

DUURZAAM

Heb je zonnepanelen en wil je energie vergelijken? Dan zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier en voordelig energiecontract. Je kunt ook direct energieprijzen vergelijken! Vink aan dat je zonnepanelen hebt, voer in wat je verbuikt en opwerkt aan energie en zie meteen jouw beste energiedeal!

Hoe werkt het verrekenen als je een dubbele meter hebt? Wat is een goed moment in het jaar om te beginnen met energie vergelijken en over te stappen? Wat is de terugleververgoeding als je meer stroom opwekt dan je afneemt?

Je stroomverbruik schatten

Als je begint met energie vergelijken vragen energievergelijkers en andere rekenmodules om jouw jaarlijks energieverbruik. Als je zonnepanelen hebt, gaat uiteraard je stroomverbruik omlaag. Je nieuwe stroomverbruik weet je natuurlijk pas als je jouw jaarafrekening hebt ontvangen. Hierbij is het belangrijk dat het gaat om een jaarafrekening over een volledig jaar met zonnepanelen.

Heb je geen inzicht in jouw nieuwe stroomverbruik? Maar wil je niet wachten met energie vergelijken met zonnepanelen? Als de installateur een schatting heeft gegeven van de opbrengst van jouw zonnepanelen op jaarbasis, dan zou je dit aantal kWh van jouw normale stroomverbruik op jaarbasis kunnen aftrekken.

Je hebt dan een schatting van jouw stroomverbruik. Verwacht je dat je per saldo meer stroom opwekt, dan je aan stroom van het net haalt? Vul dan in de vergelijker 1 kWh in.

Jouw zonnestroom verrekenen

Als je nog een analoge energiemeter hebt, loopt de teller terug als jouw zonnepanelen stroom opwekken en je deze stroom niet direct verbruikt. Op die manier wordt de stroom die de energieleverancier levert verrekend met de stroom die je zelf op het elektriciteitsnet invoedt. Dit heet ook wel salderen.

Tot 2020 zijn energieleveranciers verplicht om het salderen toe te passen. Bij een slimme meter wordt de stroom die invoedt en afneemt van het net apart getoond.

Je kunt overigens niet onbeperkt salderen. De hoeveelheid geleverde stroom door de energieleverancier is tegelijk de maximale hoeveelheid zonne-stroom (de salderingsgrens) die je kunt salderen.

Energie vergelijken en de terugleververgoeding

Lever je zonnestroom boven de salderingsgrens? Dan krijg je hier een teruglevergoeding voor. Als jouw zonnepanelen veel zonnestroom opleveren is het bij het energie vergelijken met zonnepanelen belangrijk om na te gaan hoeveel deze terugleververgoeding is. Soms verlagen energieleveranciers deze terugleververgoeding als je boven een bepaald aantal kWh stroom invoedt.

Op de websites van energieleveranciers lees je meer over salderen en de hoogte van de terugleververgoeding. Het is maar de vraag of het rendabel is om op jouw dak meer zonnepanelen te plaatsen, dan je nodig hebt voor jouw jaarlijkse stroomverbruik. Laat je hierover informeren. De terugleververgoeding is vaak een stuk lager dan het bedrag dat je per kWh aan de energieleverancier betaalt.



Als je een dubbeltarief betaalt

Heb je een dubbele energiemeter en betaal je een dal- en een piektarief (dubbeltarief)? Dan is het goed om te weten dat de manier waarop leveranciers het salderen in de praktijk brengen verschilt.

Methode 1: Sommige leveranciers salderen per telraam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op het ‘dagtelraam’ meer stroom aan het net levert dan je aan stroom van de leverancier afneemt. Deze situatie kan bijvoorbeeld voorkomen als je door de weeks overdag niet thuis bent en de zonnepanelen de stroom gelijk op het net invoeden. Voor dit teveel aan ingevoede stroom, dat je dus niet kunt salderen, krijg je bij deze methode een bepaalde terugleververgoeding. Bij het dalurentelraam werkt het hetzelfde.

Methode 2: Bij een andere leverancier kan het zijn dat het ‘teveel’ aan ingevoede zonnestroom van het dagtelraam wordt ‘overgeheveld naar het dalurentelraam’. Dit teveel wordt dan opgeteld bij de zonnestroom die je in de daluren in het elektriciteitsnet invoedt (bijvoorbeeld in het weekend). Voor de overgebleven dalurenstroom die de energieleverancier per saldo levert, betaal je een daltarief.

Consuwijzer geeft op haar website aan dat de verschillen tussen beide methoden klein zijn. Als je het idee hebt dat de manier van verrekenen van jouw leverancier niet gunstig is, kun je kijken of het bij jouw leverancier mogelijk is om het dubbeltarief om te zetten naar enkeltarief. Of je kunt met energie vergelijken een energieleverancier vinden die beter op jouw situatie/wensen aansluit.

Wanneer energie vergelijken met zonnepanelen?

Als je overstapt van energieleverancier, maakt jouw huidige energieleverancier de eindafrekening op. Het is voor deze eindafrekening prettig als je voldoende stroom hebt opgewekt om te kunnen salderen. Het mooiste is als je enkele weken voordat je de jaarafrekening verwacht overstapt. Je hebt dan het hele jaar volgemaakt.

Het is minder gunstig om over te stappen met zonnepanelen als:

  • Je in november een jaarafrekening hebt gekregen, is het bijvoorbeeld minder gunstig om in maart over te stappen. Je hebt dan niet voldoende stroom opgewekt en kunt dus niet optimaal profiteren van de salderingsregeling;
  • Ook als de jaarafrekening voor de zomer binnenkomt en je direct na de zomer overstapt is dit niet gunstig. Je hebt in de zomer meer stroom ingevoed, dan je hebt verbruikt. Er valt dan weinig te salderen met de stroom die de energieleverancier levert. En de terugleververgoeding die je dan krijgt, is lager dan het bedrag dat je voor elke afgenomen kWh aan uw leverancier betaalt.

Goed om te weten: laat je bij de keuze van een energieleverancier niet alleen leiden door salderingsregelingen en terugleververgoedingen. Lage gasprijzen, lage vaste energietarieven (voorheen vastrecht) en welkomstkortingen zijn ook zeer belangrijke factoren bij het bepalen van de goedkoopste energieleverancier.

Tip: als je inzicht hebt gekregen in de verlaging van jouw stroomverbruik en het effect hiervan op jouw energiekosten, dan kun je in overleg met jouw energieleverancier jouw termijnbedrag verlagen.

Heb je nog geen zonnepanelen?

Door zelf zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, bespaar je op de jaarlijkse stroomkosten. Daarnaast wordt je minder geraakt door eventuele stijgingen van stroomtarieven. Je produceert namelijk zelf (duurzame) stroom.

Leuk om te weten: uit gegevens van Siderea en het KNMI blijkt dat zowel het aantal zonuren als de zoninstraling in 2016 wederom hoger lag dan voorgaande jaren.

Ben je benieuwd wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om zelf via zonnepanelen stroom op te wekken? Vraag dan nu vrijblijvend 6 offertes aan via onderstaand formulier: