energieprijzenbanner

Verwachting energieprijzen

De energieprijzen 2017 zijn begin januari 2017 gestegen.

Eén van de grootste factoren die kunnen zorgen voor een stijging of daling van de variabele energietarieven is de vraag naar energie en de beschikbaarheid hiervan.

Begin met
vergelijken


Overstap cases

meer korting dan aanbieders
Doet wat ze moeten doen

Maar vreemd dat ze meer korting kunnen geven dan de aanbieders zelf.

– G. Vaak, Leiden

Bekijk case

Gegarandeerd de beste prijs

OEV brand

100% onafhankelijk vergelijken

huisje

Alle energieleveranciers onder één dak

verlichting

Nergens goedkoper

energiecontract

Onze overstapservice regelt jouw overstap

nooit zonder stroom

Kom nooit zonder stroom te zitten

Je kunt natuurlijk altijd afwachten wat de energietarieven gaan doen, maar jaarlijks overstappen naar een energiecontract met vaste energietarieven levert altijd een grotere besparing op. Door jaarlijks over te stappen profiteer je namelijk van de overstapkortingen voor nieuwe klanten.

Door gebruik te maken van dé online energievergelijker profiteer je tegelijkertijd van exclusieve actietarieven die niet via de leverancier zelf te verkrijgen zijn. Ga direct aan de slag met onze energievergelijker, of lees gerust verder over de factoren die impact hebben op de energieprijzen ontwikkeling.

opbouw energieprijzen

We leggen je graag uit hoe je energierekening is opgebouwd. Dan zie je waarom we je energieverbruik nodig hebben in de vergelijker. Je energierekening bestaat uit 3 soorten kosten:

  • Leveringskosten – geld voor energieleverancier
  • Netwerkkosten – geld voor netbeheerder
  • Belastingen – geld voor de overheid

Wat de meeste consumenten niet weten is dat meer dan de helft van de energierekening uit vaste kosten bestaat(belastingen en netwerkkosten).

Deze kosten zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. 44% van de energiekosten wordt bepaald door de leveringskosten van gas en stroom(op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden*). De leveringskosten worden bepaald door hoeveel gas en stroom je verbruikt. De gasprijzen bepalen het grootste deel van de leveringskosten, omdat gas een stuk duurder is dan stroom.

* Een gemiddeld huishouden heeft een verbruik van 3.500 kWh en 1.600 m3 gas per jaar.

Netwerkkosten

De netwerkkosten worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het gas- en stroomnetwerk en de aansluitingen van jouw woning op het net. Deze kosten worden in rekening gebracht door jouw energieleverancier en vervolgens weer verrekend met de netbeheerder. De netwerkkosten zijn afhankelijk van de regio waar je woonachtig bent. Er zijn diverse regionale netbeheerders die hiervoor verschillende kosten in rekening brengen.

Energiebelasting & Opslag Duurzame Energie

De energiebelasting is een heffing die je betaalt over elke m3 gas en kWh stroom die je verbruikt. Deze tarieven zijn de afgelopen jaren steeds aan het stijgen. Een gemiddeld huishouden* betaalde in 2008 rond €540 aan energiebelasting. In 2015 betaalde een gemiddeld huishouden €760 aan energiebelasting. Naast de belasting op energie betaalt iedereen ook een opslag voor duurzame energie. Dit is een heffing op het verbruik van gas en licht.

Heffingskorting

Heffingskorting energie is een vermindering op de energiebelasting. Deze vermindering op de energiebelasting ontvang je een keer per jaar en geldt per aansluiting met een verblijfsfunctie. De korting bedroeg in 2015 €377,33. In 2008 was dit nog €236,81.

Beoordeel onze website:
Google Beoordelingen
4.8

Ontwikkeling energieprijzen: Vraag en aanbod

Het is moeilijk de ontwikkeling energieprijzen te voorspellen. Dit komt omdat er meerdere factoren zijn die een rol spelen in de energieprijsontwikkeling. De markt van vraag en aanbod is één van de grootste factoren. Dit betekent dat een eventuele stijging of daling energieprijzen afhankelijk is van de vraag naar energie en de beschikbaarheid hiervan. Wij houden je op de hoogte van de verwachting energieprijzen 2018.

Verwachting gasprijzen

De gasprijzen bepalen het grootste deel van de leveringskosten, omdat gas een stuk duurder is dan stroom. De gasprijs daalt al sinds medio 2012. Energieleveranciers kunnen door de gasvoorraden wereldwijd goedkoper gas in-kopen. Naast economische factoren zijn de gasprijzen gedaald door de zachte winters.

De teruggeschroefde gaswinning in Groningen zal de Nederlandse gasprijs niet laten stijgen. Dit komt omdat het Groningse gas een te kleine aandeel heeft op de Europese markt. Daarom is er geen invloed op de gasprijs-ontwikkeling.

Energieprijzen stijgen: alleen variabel

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar de variabele energietarieven wijzigen. Dit mag op 1 januari en 1 juli. De energieprijzen dalen al een aantal jaren maar zijn vanaf 1 januari 2017 gestegen. Echter geldt de stijgende energieprijs alleen voor consumenten met een variabel energiecontract.

Energie vast of variabel

Verwachting energieprijzen afwachten of overstappen naar een vast energietarief? Als je nog nooit bent overgestapt, dan heb je meestal variabele energieprijzen. Ook als je wel eens bent overgestapt, maar het contract inmiddels is afgelopen, dan heb je variabele tarieven.

Wij weten uit ervaring dat het meer loont om gebruik te maken van een vast energietarief. Door over te stappen naar een energiecontract met een vast energietarief bespaar je al snel tot 450 euro op jaarbasis.

Updates over de verwachting energieprijzen komende jaren vind je op Onlineenergievergelijker.nl. Hou daarom altijd de website goed in de gaten voor het actuele energie nieuws en de ontwikkeling van de energieprijzen.