Verwachting energieprijzen 2019: Trends & ontwikkelingen!

ENERGIENOTA

Wat is de verwachting energieprijzen in 2019? Onze energierekening stijgt vanaf 1 januari 2019 gemiddeld met 190 euro per huishouden. Waarom?

De afgelopen jaren verandert er veel voor de consument wat de energierekening betreft. Voor een lange tijd zijn energieprijzen ieder jaar gedaald, maar in 2019 is dat net wat anders. Naast veranderingen in energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten veranderen de tarieven in 2019 voor gas en licht natuurlijk ook. Hoe komen wij onder deze prijsstijging uit?

Uiteraard is je energieverbruik beperken steeds belangrijker. Door de energieprijzen trend die begin in 2017, en de doelen die behaalt moeten worden in het energieakkoord 2020, betalen we als consument steeds meer voor energie en wordt jaarlijks overstappen steeds gunstiger.

Bekijk hier de goedkoopste energieleveranciers van 2019 voor de optimale besparing!


Ontwikkeling, verwachting en trend energieprijzen

Op deze pagina vindt je de huidige ontwikkeling energieprijzen, energiekosten, trend energieprijzen, opbouw energieprijzen, verwachting energieprijzen de komende jaren en op lange termijn. Wil je weten wat de verwachting energieprijzen 2019 zijn of juist de ontwikkeling energieprijzen van afgelopen jaren bekijken? Gebruik dan onderstaande tijdlijn om te navigeren naar het gewenste jaartal om de ontwikkelingen te bekijken.

Ontwikkeling energieprijzen tijdlijn

 • Energieprijzen 2019

  De energierekening gaat met ingang van 1 januari 2019 gemiddeld met 190 euro omhoog.

 • Energieprijzen 2018

  De energierekening gaat met ingang van 1 januari 2017 gemiddeld met 20 euro omhoog.

 • Energieprijzen 2017

  De energierekening gaat met ingang van 1 januari 2017 gemiddeld met 50 euro omlaag.

 • Energieprijzen 2016

  De energierekening gaat met ingang van 1 januari 2016 gemiddeld met 40 euro omlaag.


Meer grip op je energierekening

Eén van de grootste factoren die kunnen zorgen voor een stijging of daling van je energierekening zijn de veranderingen in energieprijzen en de vraag naar energie ten opzichte van de beschikbaarheid ervan. Naast veranderingen in de energieprijzen veranderen ook de energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten.

Komend jaar valt de energierekening van een gemiddeld huishouden 190 euro hoger uit. Ongeveer 60 procent van de energierekening bestaat uit kosten waar we geen invloed op hebben. Dit zijn de netbeheerkosten, belastingen en de B.T.W. Op het overige deel van je energierekening kun je invloed hebben. Zo levert een overstap momenteel een besparing op van gemiddeld 450 euro. Benieuwd naar wat jij kan besparen?

opbouw energieprijzen

Waar bestaat de energierekening uit?

We leggen je graag uit hoe je energierekening is opgebouwd. Je energierekening bestaat uit 3 soorten kosten:

 • 37% leveringskosten – geld voor energieleverancier
 • 19% netbeheerkosten – geld voor netbeheerder
 • 44% belastingen – geld voor de overheid

Wat de meeste consumenten niet weten is dat meer dan de helft van de energierekening uit vaste kosten bestaat(belastingen en netwerkkosten).


Deze kosten zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. Ongeveer 37% van de energiekosten wordt bepaald door de leveringskosten van gas en stroom (op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden*). De leveringskosten worden bepaald door hoeveel gas en stroom je verbruikt. De gasprijzen bepalen het grootste deel van de leveringskosten, omdat gas een stuk duurder is dan stroom.

* Een gemiddeld huishouden heeft een energieverbruik van 3.500 kWh en 1.600 m3 gas per jaar.

Netwerkkosten

De netwerkkosten worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het gas- en stroomnetwerk en de aansluitingen van jouw woning op het net. Deze kosten worden in rekening gebracht door jouw energieleverancier en vervolgens weer verrekend met de netbeheerder. De netwerkkosten zijn afhankelijk van de regio waar je woonachtig bent. Er zijn diverse regionale netbeheerders die hiervoor verschillende kosten in rekening brengen.

Energiebelasting & Opslag Duurzame Energie

De energiebelasting is een heffing die je betaalt over elke m3 gas en kWh stroom die je verbruikt. Deze tarieven zijn de afgelopen jaren steeds aan het stijgen. Een gemiddeld huishouden* betaalde in 2008 rond €540 aan energiebelasting. In 2015 betaalde een gemiddeld huishouden €760 aan energiebelasting. Naast de belasting op energie betaalt iedereen ook een opslag voor duurzame energie. Dit is een heffing op het verbruik van gas en licht.

Heffingskorting

Heffingskorting energie is een vermindering op de energiebelasting. Deze vermindering op de energiebelasting ontvang je een keer per jaar en geldt per aansluiting met een verblijfsfunctie. De korting bedroeg in 2015 €377,33. In 2008 was dit nog €236,81.


Ontwikkeling energieprijzen: Vraag en aanbod

Het is moeilijk de ontwikkeling energieprijzen te voorspellen. Dit komt omdat er meerdere factoren zijn die een rol spelen in de energieprijsontwikkeling.

De markt van vraag en aanbod is één van de grootste factoren. Dit betekent dat een eventuele stijging of daling energieprijzen afhankelijk is van de vraag naar energie en de beschikbaarheid hiervan. Wij houden je op de hoogte van de verwachting energieprijzen 2019.


Verwachting gasprijzen

De gasprijzen bepalen het grootste deel van de leveringskosten, omdat gas een stuk duurder is dan stroom. De gasprijs daalt al sinds medio 2012. Energieleveranciers kunnen door de gasvoorraden wereldwijd goedkoper gas in-kopen. Naast economische factoren zijn de gasprijzen gedaald door de zachte winters.

De teruggeschroefde gaswinning in Groningen zal de Nederlandse gasprijs niet laten stijgen. Dit komt omdat het Groningse gas een te kleine aandeel heeft op de Europese markt. Daarom is er geen invloed op de gasprijs-ontwikkeling.

Energieprijzen stijgen: alleen variabel

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar de variabele energietarieven wijzigen. Dit mag op 1 januari en 1 juli. De energieprijzen dalen al een aantal jaren maar zijn vanaf 1 januari 2017 gestegen. Echter geldt de stijgende energieprijs alleen voor consumenten met een variabel energiecontract.

Energie vast of variabel

Verwachting energieprijzen afwachten of overstappen naar een vast energietarief? Als je nog nooit bent overgestapt, dan heb je meestal variabele energieprijzen. Ook als je wel eens bent overgestapt, maar het contract inmiddels is afgelopen, dan heb je variabele tarieven.

Wij weten uit ervaring dat het meer loont om gebruik te maken van een vast energietarief. Door over te stappen naar een energiecontract met een vast energietarief bespaar je al snel tot 450 euro op jaarbasis.


Dat we volgend jaar meer zorgpremie moeten gaan betalen is al maanden een gevoelig punt. Sinds deze week is het ook bekend geworden dat we volgend jaar 190 euro extra moeten neertellen op onze energierekening.

Stijging ODE en energiebelasting 2019

Eind vorig jaar zou de ODE in 2019 voor een gemiddeld huishouden € 93,- per jaar bedragen. Dit bedrag stijgt naar € 190,- per jaar, blijkt uit het nieuwe wetsvoorstel van minister Kamp. ODE is een belastingopslag die de overheid heeft ingevoerd om investeringen in duurzame energie te subsidiëren en doelen uit het Energieakkoord te behalen.

Waarom stijgt dan het bedrag van de belastingopslag dat betaald moet worden? In 2019 moet er ruim 1 miljard euro opgehaald worden aan ODE belasting. De tarieven voor 2019 vallen hoger uit omdat er nu blijkt dat het gas en elektra verbruik is gedaald ten opzichte van eerdere inschattingen. Daarom moeten de tarieven nu verhoogt worden om alsnog de opbrengst van ruim een miljard euro te kunnen behalen.

ODE tarieven voor huishoudens in 2018 en 2019

ODE gas per m³ (excl. btw) ODE elektriciteit per kWh (excl. btw) Jaarbedrag huishouden (incl. btw)
2018 € 0,0159 € 0,0074 € 60,2
2019 (eerdere inschatting) € 0,0244 € 0,0114 € 92,57
2019 (wetsvoorstel) € 0,0285 € 0,0132 € 107,63

Niet alleen de ODE stijgt enorm maar ook de energiebelasting zal in 2019 en 2020 hoger liggen. Dit gaat om een tijdelijke verhoging voor 2019 en 2020 die ervoor moet gaan zorgen dat er 200 miljoen euro opgehaald wordt voor energiebesparingsmaatregelen bij woningcorporaties. De energiebelasting 2019 stijgt met meer dan € 20,- extra kosten per jaar.

Stijging energiebelasting 2018

Energiebelasting gas per m³ Energiebelasting elektriciteit per kWh Jaarbedrag huishouden (incl. btw)
2017 € 0,25244 € 0,1013 € 887,18
2018 € 0,25775 € 0,10377 € 907,28
Stijging € 0,00531 € 0,00247 € 20,1

Advies van Autoriteit Consument & Markt

Dat de consument baalt van de hogere energierekening zien wij op dit moment terug in de toename van overstappers op onze website. De tarieven die de overheid bepaalt staan natuurlijk vast maar alleen al een welkomstpremie kan bij een overstap honderden euro’s schelen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt adviseert daarom huishoudens die balen van de hogere energierekening om over te stappen:

Consumenten die jaarlijks overstappen kunnen het meest besparen

Saskia Bierling –ACM

Deze ontwikkeling ontgaat ook de energieleveranciers niet. Waar je vroeger een leven lang gas en elektra van eenzelfde leverancier afnam, duikelen de op dit moment meer dan 30 energiebedrijven over elkaar heen om jou als nieuwe klant binnen te slepen. En zo gek is dat niet, want door ‘trouw’ te blijven aan je energieleverancier ben je een dief van je eigen portemonnee. Consumenten die dit al een langere tijd door hebben maken er een gewoonte van om elk jaar te switchen van leverancier. Inmiddels is 64% van de overstappers wel twee keer of vaker geswitcht. Weten hoeveel jij bespaart door te switchen? Start dan de energievergelijker en wees de extra kosten volgend jaar voor.

Begin 2018 gingen de energieprijzen voor het eerst na jaren niet verder omlaag, maar weer omhoog.

Energieconsumenten met een variabel energiecontract betaalden vanaf 1 januari 2018 op jaarbasis iets meer dan €20,- meer aan energie.

Energierekening 2018

Dit zijn de grootste veranderingen geweest in 2018.

 • Energierekening voor variabele contracten met 20 euro omhoog
 • Gasprijzen zijn met 10 euro op jaarbasis gestegen
 • Stroomprijzen zijn met 10 euro op jaarbasis gestegen
 • Sinds 2018 haal je meer voordeel uit 1 jarige vaste energiecontracten
* Deze verwachtingen zijn op basis van een Nederlands huishouden met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh een 1500 m3.

De grootste veranderingen bij energieleveranciers

Sinds 1 januari 2018 zijn de variabele energietarieven gewijzigd. Na jarenlange daling van de energieprijzen lijkt het dieptepunt bereikt.

Essent heeft juist de prijzen verlaagd. Hoe dit kan? Essent had op het juiste moment gas en stroom ingekocht en kon hierdoor goedkopere energietarieven in 2017 aanbieden. Ditzelfde kan dus ook met energietarieven van 2019.

Stijging energietarieven januari 2018


* stroomtarieven zijn per kWh en gastarieven per m3

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat uit transport- en belastingkosten.

Energieprijzen 2019 vergelijken

Je kunt nog steeds profiteren van de energieprijzen 2018 door het kiezen voor een 1-jarig energiecontract. Hiermee heb je het voordeel door elk jaar weer opnieuw de energieprijzen te herzien en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Per 1 januari 2017 zijn er veranderingen in de energiebelasting en opslag duurzame energie.

De verandering in de energiebelasting heeft invloed op de energietarieven in 2017.

Deze verandering geldt ook als je vorig jaar een contract heeft afgesloten met vaste tarieven. Bij een energiecontract met vaste tarieven heb je namelijk de leveringskosten vast staan, niet de overheidsheffingen.

Ondanks de variabele energietarieven verder blijven dalen, kan je het best kiezen voor vaste energietarieven. Zo profiteer je elk jaar opnieuw van een welkomstpremie en exclusieve energietarieven.

Energie vergelijken en eenvoudig overstappen is zo geregeld met onze handige energievergelijker. Deze online tool maakt een objectieve vergelijking van alle energieleveranciers op basis van jouw persoonlijke wensen. Overstappen is zo gebeurd en op deze manier kan je direct gaan besparen!

Verwachting energieprijzen 2017

Wat is de trend en de verwachting energieprijzen 2017? Naast de leveringskosten voor energie betalen we energiebelasting, netbeheerkosten en BTW. Deze kosten zijn bij iedere energieleverancier hetzelfde en worden door de netbeheerders en de overheid bepaald.

Energieleveranciers mogen zelf de leveringskosten van gas en stroom producten bepalen. Op Onlineenergievergelijker.nl vergelijk je onafhankelijk alle energieleveranciers(35+) en kan je direct profiteren van exclusieve overstapkortingen door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier 2017.

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

De belasting die je betaalt over energie is per 1 januari 2017 hoger geworden. Naast de belasting op energie betaalt iedereen ook een opslag voor duurzame energie. Dit is een heffing op het verbruik van gas en licht.

In het tabel hieronder vind je de hoogte van de energiebelasting inclusief opslag duurzame energie en BTW van 2015 en 2016.

Verschil energieprijzen 2017 met 2016

2016 2017 Verschil
Elektriciteit per kWh 0,149072 0,128623 – 0,020449
Gas per m3 0,240185 0,3182058 + 0,0780208

Heffingskorting energieprijzen 2017

Heffingskorting energie is een vermindering op de energiebelasting. Deze vermindering op de energiebelasting ontvangen we een keer per jaar en geldt per aansluiting met een verblijfsfunctie.

In het tabel hieronder vindt je de hoogte van de heffingskorting energie in 2016 en 2017.

Verschil heffingskorting energie 2017 met 2016
2016 2017 Verschil
Heffingskorting energie incl. BTW 377,33 376,08 – 1,25

Trend energieprijzen: Vast of variabel?

De variabele energieprijzen wijzigen twee keer per jaar. Soms kan dit laag uitvallen maar het kan zijn dat de prijzen stijgen. Daarom raden wij van Onlineenergievergelijker.nl aan om jaarlijks over te stappen naar een energiecontract met vaste energietarieven. Op Onlineenergievergelijker.nl kan je meer vinden over vaste of variabele energietarieven.

Energie vergelijken loont. Start daarom direct met het vergelijken van de energieprijzen 2019. Vul jouw gegevens in op onze handige energievergelijker en je ziet binnen een paar seconden wat je tot volgend jaar betaalt voor jouw gas en licht verbruik.

Het is natuurlijk goed nieuws dat de energieprijzen 2016 omlaag zijn gegaan. Dit geldt bijna voor alle energieleveranciers.

Vanaf 2015 ga je achteraf voor energie betalen. Hierdoor verdwijnt de traditionele voorschotnota vanaf 1 januari. De kosten die je betaalt voor energie kunnen dus een stuk lager worden in 2015.

Door de actuele energieprijzen 2016 te vergelijken kun je nog meer besparen. Op onlineenergievergelijker.nl kun je 100% onafhankelijk energieprijzen vergelijken van alle energieleveranciers in Nederland!

Energieprijzen 2016 vergelijken: gemakkelijk, op basis van jouw eigen gegevens

De oorzaak van de dalende energieprijzen is dat energieleveranciers goedkoper gas en stroom kunnen inkopen.

Wil je energieprijzen 2016 vergelijken om nog meer te besparen op jouw energiekosten? Start dan direct onze energievergelijker en je krijgt een duidelijk en helder overzicht van de actuele energieprijzen 2016!

Ontwikkeling energieprijzen 2015

Door goedkopere inkoop van gas en licht gaan de kosten van energieleveranciers omlaag. Bijna alle energieleveranciers hebben hier ook een voordeel van gemaakt voor consumenten. Aan de andere kant heeft de overheid de energiebelasting wat je betaalt over energie iets verhoogd. Hierdoor blijft energie vergelijken wel erg interessant omdat niet iedereen zakt in energiekosten.

Je zult dus waarschijnlijk lagere energietarieven krijgen maar wat veranderd er nou nog meer? De heffingskorting voor energie gaat in 2015 omhoog. Heffingskorting energie is de korting die je ontvangt over de belasting die je voor energie betaald. Dit wordt in 2015 verlaagd € 385,53 naar € 377,33 (inclusief BTW).

De energie voorschotsnota verdwijnt volledig in 2015. De voorschotnota is het bedrag wat je maandelijks vooraf betaald aan jouw energieleverancier. Achteraf wordt er door de leveranciers berekend hoeveel er teveel of te weinig is betaald. Vanaf 2015 is deze regeling dus verleden tijd en betaal je achteraf voor de verbruikte energie. Dit zal dus gaan betekenen dat jouw energierekening in de wintermaanden zal stijgen en in de zomermaanden zal dalen.

Heb je een stads- of blokverwarming? Dan ga je in 2019 minder betalen. De ACM heeft de maximumtarieven voor stads- en blokverwarming verlaagd waardoor je dus iets meer bespaard.

Updates over de verwachting energieprijzen vindt je op Onlineenergievergelijker.nl. Hou daarom altijd de website goed in de gaten door deze pagina te bookmarken voor het actuele energie nieuws en de ontwikkeling van de energieprijzen.


Bekijk hier de goedkoopste energieleveranciers voor de optimale besparing!

Was de informatie op deze pagina nuttig?
Verwachting energieprijzen 2019: Trends & ontwikkelingen!
Score: 9.2/10. Op basis van 210 beoordelingen