Prinsjesdag 2015 veranderingen energierekening

ENERGIE

Het is weer zover, de derde dinsdag van de maand september. En dat betekent dat het weer Prinsjesdag is. Veel Nederlanders verwachten al een negatief effect op hun netto salaris vanwege de Prinsjesdagstukken die al zijn uitgelekt. Wat gaat er allemaal veranderen en wat voor invloed heeft dat op jouw energierekening en de energieprijzen 2016?

Helaas hebben we nog geen volledige inzage in de nieuwe begrotingsplannen voor het komende jaar. Rond 13:15 uur spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarna gaat Jeroen Dijsselbloem, de minister van Financiën met het ‘koffertje’ naar de Tweede Kamer om de begrotingsplannen aan te bieden. Wel kunnen we naar de veranderingen van vorig jaar kijken en voorspellen wat er dit jaar gaat veranderen wat betreft jouw energierekening.

Energiebelasting

U kunt er vanuit gaan dat de energiebelasting in het komende jaar stijgt. In de afgelopen jaren is de energiebelasting telkens opnieuw verhoogd. Dit gaat dan niet om grote verhogingen maar om verhogingen van tientallen centen. Toch kan dit over een een heel jaar gezien toch wat uitmaken in je portemonnee.

Heffingskorting energie

De heffingskorting energie is het deel van jouw energierekening waar belasting van wordt ingehouden. Afgelopen jaar is de heffingskorting energie verlaagd naar €311,84. Als het kabinet komend jaar deze trend doorzet dan zal de heffingskorting energie nog meer dalen.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Deze heffing op jouw energierekening is een extra energiebelasting waarmee duurzame energieprojecten worden gestimuleerd. Afgelopen jaar steeg de heffing ODE met ruim 50%. De verwachting komend jaar is dat de ODE gelijk blijft.

Energierekening verlagen

Ondanks de begrotingsplannen die zo direct bekend worden gemaakt kan je zelf invloed hebben op je vaste lasten wat betreft energie. Zo hebben wij op onze website handige energie besparingstips voor je samengesteld waarmee je het energieverbruik drastisch kunt verlagen.

Wie de tijd neemt om de actuele energie aanbiedingen te vergelijken kan een hoop geld besparen. Het voordeel kan oplopen tot wel 450,- euro op jaarbasis. Of je energierekening nou hoger of lager zal uitvallen door de nieuwe begrotingsplannen, niets doen kost je poen.

Wil je ook zo snel mogelijk over naar een goedkopere energieleverancier? Start dan onze objectieve energievergelijker en vind binnen enkele minuten de goedkoopste energieleverancier.