De energierekening stijgt per 1 januari 2017

ENERGIE

Het lijkt erop dat de variabele energieprijzen per 1 januari 2017 weer omhoog gaan, na enkele jaren van daling. Energieleverancier Delta liet begin deze week weten dat zij de inkoopprijzen voor gas en stroom zien oplopen.

Ook Onlineenergievergelijker.nl verwacht dat de energietarieven stijgen op basis van een onderzoek onder inkopers, experts en energieleveranciers. Nederlanders zouden door de prijsstijging vanaf januari 20 euro meer kwijt zijn voor gas en licht.

Energieleveranciers kunnen 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, de variabele tarieven aanpassen. De afgelopen 3 jaar was er een daling van de variabele tarieven. De vraag naar energie bleef achter, terwijl er veel aanbod was. Nu gaan de variabele energieprijzen 2017 naar verwachting omhoog nu er meer vraag naar energie komt. Een hoge vraag heeft namelijk een prijsopdrijvend effect.

Vaste en variabele tarieven 2017

Klanten met een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven zullen iets merken van een stijging van energietarieven. Dit geldt niet voor klanten met een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar). Zij hebben vaak tarieven die vast liggen voor de duur van het contract.

Deze vaste energiecontracten zijn vaak scherp geprijsd, om veel nieuwe klanten te winnen. De leverancier heeft de zekerheid dat de klant voor een bepaalde periode afnemer blijft van energie. Deze zekerheid vertaalt zich in kortingen.

Energie vergelijken steeds gunstiger

We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten. De kans is groot dat in de periode tot 1 januari meer leveranciers berichten over hun energietarieven. Heb je nu variabele tarieven? Deze liggen vrijwel altijd hoger dan de vaste energietarieven. Met name 1-jarige energiecontracten zijn gunstig omdat je naast lage energietarieven, vaak ook een welkomstpremie krijgt.

Op Onlineenergievergelijker.nl vind je binnen 5 minuten de beste deal. Vergelijken kost niks, probeer nu onze energievergelijker uit.