Koeienvlaai wordt groene stroom

DUURZAAM

Ruim tweehonderd Nederlandse boeren gaan binnenkort energie opwekken uit pure mest van Nederlandse koeien. Verwachtingen zijn dat binnen 4 jaar ruim 1000 boeren ook energie gaan opwekken op dezelfde manier. De Nederlandse groene stroom die zij opwekken, kunt u hier vergelijken: groene energie vergelijken.

Naast andere vormen van duurzame energie zoals zonne-energie of windenergie, zal ook deze vorm van bio-energie een steeds grotere rol gaan spelen binnen de Nederlandse markt van groene energie. De zogenoemde monovergister die wordt gebruikt om de mest van koeien om te zetten in bruikbare energie is een technisch hoogstandje waar de Nederlandse boeren voor het eerst mee experimenteren.

Mocht het experiment zoals verwacht goed verlopen, dan zal er ongetwijfeld veel interesse getoond worden wereldwijd.

Grote bedrijven zoals FrieslandCampina en Essent zien enorme kansen in het opwekken van energie uit koeienmest. Energieleverancier Essent heeft speciaal voor het geïnteresseerde publiek een kort uitleg filmpje gemaakt; koken op koeienpoep. Wil je meer weten over hoe deze vorm van energie wordt opgewekt? Bekijk dan het onderstaande filmpje.