De 5 grootste energieslurpers bij jou thuis

ENERGIE

1: Met je warme voetjes op de bank

Lekker een half uur douchen of de thermostaat op 23 graden laten staan om koude voetjes te voorkomen? Bereid je dan voor op een vette energierekening.

De meesten zijn er niet van op de hoogte, maar een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar toch zo een 1.900 kWh per jaar aan de boiler, HR of CV-ketel. Omgerekend naar euro’s kom je uit op een slordige €450,-.

Wil je een beetje in de kosten snijden? Zet de verwarming dan iets lager op 20 graden en hou deze temperatuur aan. Net niet warm genoeg om in je zwemkledij het huis door te wandelen, maar het zou je al gauw zo een 550 kWh per jaar kunnen schelen.


2: Al die mooie lampjes

Lampje hier, lampje daar, het moet natuurlijk wel goed verlicht zijn thuis en gezellig blijven. Sommigen laten het licht zelfs branden als ze van huis zijn omdat daarmee de kans op inbraak afneemt. Maar wat kost het nou om al die lampjes te laten branden? Voor een gemiddeld huishouden kan je toch snel rekenen op zo een 600 kWh per jaar. Omgerekend is dat zo een €142,-.

Gelukkig beleven wij nu een tijdperk waarin LED lampjes de uitkomst bieden. Gooi alle gloeilampen de deur uit en investeer in kwalitatief hoogwaardige LED lampen.

Tegenwoordig worden ze geleverd in de vorm van onze ouderwetse lampen, zodat ze netjes bij de rest van je interieur passen. Ook de warme kleur die wij gewend waren van onze ouderwetse gloeilamp is nagebootst en te verkrijgen als LED versie.


3: Die grote koelkast

Een grote koelkast is handig en staat mooi, maar kost je op jaarbasis ook een smak met geld. Heb je zo een mooie Amerikaanse koelkast of een koelkast met een handig vakje waar gekoeld water of ijsblokjes uit komen? Dan ligt het verbruik van je koelkast gemiddeld op zo een 500 kWh per jaar. Die 500 kWh gaat je jaarlijks ook weer zo een €60,- kosten.

Wat je hier aan kunt doen? In principe vrij weinig. Mocht je een verouderde koelkast hebben, dan kan het absoluut geen kwaad om eens een nieuwe energiezuinige koelkast uit te zoeken met een A+++ certificaat. Deze koelkasten verbruiken niet alleen minder energie, maar zijn over het algemeen ook iets stiller. Niet te vergeten dat je een goede bijdrage levert aan het milieu!


4: De vaatwasser

Voeger was de vaatwasser nog een luxe product die alleen door de elite kon worden aangeschaft omdat de zachte handjes, ook zacht moesten blijven. Tegenwoordig is een vaatwasser op de kop te tikken voor nog geen 200,- en heeft bijna iedereen er eentje staan. Ben je ook een fanatieke gebruiker van de vaatwasser? Dan moet je wel weten dat het gemiddelde verbruik van een vaatwasser jou om en nabij de 340 kWh per jaar kost. Dat is omgerekend zo een €40,-.

Wellicht de meest handige tip uit dit hele artikel; was eens wat vaker af als het allemaal minder plakkerig of vettig is. Soms kan je met een sponsje, afwasmiddel en een klein beetje water al wonderen verrichten. Schoon is tenslotte schoon en niet alles hoeft de vaatwasser in.


5: Je schone was

Even een wasje doen, wat wasverzachter erbij en wachten tot het droog is om te ruiken of het geurtje er goed in zit. Klinkt het je bekend in de oren?

Nederlanders zijn dol op wassen en laten de wasmachine gemiddeld 2 keer per week draaien. Maar wat zijn nou gemiddeld de kosten voor een wasbeurt? Hoeveel stroom verbruikt je wasmachine en wat betaal je nou gemiddeld voor een beetje waspoeder of gel? Wij hebben de kosten van een wasbeurt even voor jou op een rijtje gezet.


Kosten wasmachine draaien:

90 graden 60 graden 40 graden
Energie 0,35 0,17 0,10
Water 0,10 0,08 0,08
Waspoeder/gel 0,27 0,27 0,27
Afschrijving 0,45 0,45 0,45
Totaal 1,17 0,97 0,90

Denk aan jezelf, denk aan je portemonnee, maar denk vooral aan het milieu dat wij achterlaten voor onze nabestaanden. Als je meer energie verbruikt, betekent het dat er ergens ander meer energie moet worden opgewekt, en lang niet alle stroom is groene stroom.

Veel succes!