Loont het om jaarlijks over te stappen van energieleverancier? Ja!

OVERSTAPPEN

Je loopt over straat en ziet een biljet van vijftig euro liggen, wat doe je? De gemiddelde Nederlander hoeft geen seconde na te denken: hij of zij raapt het op. We laten immers geen geld liggen. Het vreemde is dat we dat wel doen als we bijvoorbeeld ons energiecontract automatisch verlengen.

De onderliggende vraag is of het loont om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Het antwoord dat de Consumentenbond op deze vraag geeft, is overduidelijk: ja. Dit blijkt immers uit de prijspeiling die de Consumentenbond onlangs heeft uitgevoerd. Wie overstapt via een prijsvergelijker bespaart bovendien nog meer omdat veel energieleveranciers je belonen met een welkomstbonus. Dit alles natuurlijk in de hoop dat je vervolgens jarenlang klant blijft. Dat je jaarcontract na één jaar doorgaans automatisch overgaat naar een verbintenis voor onbepaalde tijd – vaak met een hoger tarief – blijft onvermeld. Waar moet je op letten bij het overstappen naar een andere energieleverancier?

Niets is gratis

De cadeautjes in de vorm van een tablet of een slimme thermostaat die energieleveranciers vaak weggeven aan nieuwe klanten moet je beschouwen als een lokkertje. Om voor dit cadeau in aanmerking te komen, dien je altijd een meerjarig contract af te sluiten. Juist meerjarige contracten zijn ongunstig voor jou als consument, je kunt in die periode immers niet overstappen naar een aanbieder met gunstiger tarieven, met als gevolg dat je uiteindelijk zelf je eigen welkomstgeschenk hebt betaald. Bij het driejarige ‘InControl’ contract van Oxxio betaal je daardoor, vergeleken met telkens een éénjarig contract, vaak honderden euro’s meer.

Zet je energieprijs nooit voor langere tijd vast

Het klinkt heel aanlokkelijk om je energietarief voor bijvoorbeeld drie jaar vast te zetten. Het geeft je immers de zekerheid dat het tarief in die periode niet zal stijgen. Bij dalende energietarieven blijf je echter dezelfde – hoge – prijs betalen. Uit onderzoek van prijsvergelijker blijkt echter dat het jaarlijks overstappen van energieleverancier je veel voordeel oplevert. De olieprijzen op de wereldmarkt zijn de laatste jaren immers aanzienlijk gezakt en de verwachting is dat die daling zal aanhouden.

Pas op met oplopende kortingen

Trouwe klanten belonen met oplopende kortingen, dat klinkt mooi toch? Er zit echter een addertje onder het gras. De oplopende kortingen die Nuon biedt betreffen alleen de kosten van stroom. Elektriciteit maakt maar een klein gedeelte uit van je totale energietarief. De kosten van gas, belastingen en vastrecht zijn vele malen hoger. Hierdoor lijkt je besparing veel groter dan die in werkelijkheid is.

Jaarlijks overstappen: veel tijd kost het niet

Veel mensen denken dat het jaarlijks overstappen van energieleverancier ingewikkeld en tijdrovend is. Het tegendeel is waar, het is niet meer dan een administratieve handeling. Je loopt nooit het risico om zonder gas en elektra te zitten. Om in aanmerking te komen voor een forse besparing op je energietarief hoef je slechts eenmaal per jaar even achter de computer te gaan zitten en eigenlijk is dat niet meer moeite dan het oprapen van een briefje van vijftig euro dat op straat ligt.