Energieprijzen per 1 juli flink hoger

ENERGIE

Op 10 mei maakte energieleverancier Delta de nieuwe variabele energietarieven bekend, die per 1 juli zullen ingaan. Delta is traditioneel de eerste energieleverancier die bekendmaakt hoe hoog of laag de nieuwe tarieven zullen gaan worden. Daarom wordt de Zeeuwse leverancier gewoonlijk beschouwd als graadmeter voor de tarieven in het algemeen. Op basis van de nieuwe cijfers van Delta zal de gemiddelde Nederlander flink meer moeten gaan betalen voor de energierekening.

Rekenvoorbeeld energietarieven

Op basis van de nieuwe tarieven kan ingeschat worden wat de effecten voor een gemiddeld huishouden met variabele energietarieven zijn. Het gemiddeld energieverbruik voor een gezin is 3500 kWh stroom en 1500 kubieke meter gas per jaar. Met dat verbruik stijgt de jaarlijkse energienota met iets meer dan 70 euro. Dat is dus een forse toename.

Stijging vooral door hogere gasprijs

Het is ook interessant om te kijken naar hoe de prijsstijging precies is opgebouwd. Dan blijkt dat de stijging voor het grootste gedeelte wordt veroorzaakt door een toename in de hoogte van de gasprijs. Dat kost op jaarbasis net iets meer dan 51 euro aan extra lasten. In relatieve zin is dat een stijging van 5%. De stroomprijs stijgt ook, maar minder: ongeveer 2%. Dat zorgt voor een toename van de jaarlijkse energielasten van 14 euro voor een gemiddeld huishouden. Daarbovenop komt dan ook nog een stijging in de hoogte van de vaste leveringskosten, het voormalige vastrecht. Dat kost een gemiddeld huishouden nog eens 6 euro per jaar. Opgeteld kom je zo dus uit op een toename van de jaarlijkse nota met ruim 70 euro.

Delta altijd de eerste

Delta is ook dit jaar weer de eerste energieleverancier die de nieuwe tarieven voor het komende halfjaar bekendmaakt. Het is gebleken dat Delta vaak maatgevend is voor andere bedrijven. Afgelopen januari bleek dat echter niet zo te zijn. Het is dus nog niet met zekerheid te stellen dat alle energierekeningen met variabele tarieven vanaf 1 juli hoger gaan worden, of met welk bedrag dat precies gaat gebeuren. Alleen klanten van Delta weten dat dus al zeker.

Variabel tarief meestal duurder

Let op dat deze stijging alleen geldt voor energiecontracten met een variabel energietarief. Als je een vast contract hebt afgesloten, verandert er niets. Daarnaast verdient het de opmerking dat variabele tarieven gewoonlijk sowieso al duurder zijn. Het verschil tussen het goedkoopste vaste contract en het goedkoopste contract met een onbepaalde looptijd beloopt op dit moment zo’n 290 euro. Daar is de aankomende stijging van variabele tarieven dus nog niet eens in verdisconteert. In dat geval zou het verschil oplopen tot ruim 350 euro per jaar.

Het beste moment voor een nieuw contract

Er zijn dus nog geen tarieven bekend van andere energieleveranciers dan Delta. Ook is nog niet met zekerheid te stellen of alle tarieven zullen gaan stijgen per 1 juli, of dat Delta juist een dure uitzondering blijkt te zijn.

Bij veel consumenten zal daarom de verleiding groot zijn om nog even te wachten met het afsluiten van een nieuw contract totdat wel alle tarieven bekend zijn. Dat is echter niet nodig, en misschien zelfs wel onverstandig. Als je bijvoorbeeld nu een contract met een onbepaalde looptijd hebt, mag je op ieder moment een nieuwe energieleverancier en/of een nieuw contract kiezen. Gezien het grote prijsverschil tussen vaste en variabele contracten kun je dan al snel stellen dat je sowieso zo spoedig mogelijk een nieuw vast contract moet afsluiten. Bovendien profiteer je vaak van een welkomstpremie die de zaken nog gunstiger maakt.

Heb je op dit moment een vast contract, dan ligt dat wat anders. Soms moet je namelijk een boete betalen als je tijdens de looptijd wilt overstappen. Kijk dat dus eerst even na voordat je overstapt.