Recordbesparing in 2016 dankzij verzekering- en energieboerhoppen

OVERSTAPPEN

Blijven zitten waar je zit is misschien comfortabel, maar geenszins slim voor de portemonnee. Door slim over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier, zorgverzekeraar of autoverzekeraar bespaarden Nederlanders vorig jaar bij elkaar een recordbedrag: bijna 400 miljoen euro. Per persoon werd zo’n 380 euro minder uitgegeven.

In verhouding met het jaar ervoor, toen de totale besparing 318 miljoen euro bedroeg, werd er dit jaar per persoon minder bespaard, maar er waren veel meer overstappers.

Overstappers besparen gemiddeld € 102 op hun autoverzekering, €112 op hun zorgverzekering en € 167 op energie. De slimste overstappers kiezen elk jaar een andere energieleverancier en maken zodoende slim gebruik van de fikse bonussen die energiebedrijven aanbieden aan nieuwe klanten. Nee, niet aan bestaande klanten.

Waarom overstappen?

De meesten van ons stappen over om een eenvoudige reden: het scheelt in de portemonnee. In het geval van zorgverzekeringen laat men de eigen situatie en dekking van de polis ook vaak meewegen en dat is heel verstandig: verwacht je het komend jaar bijvoorbeeld fysiotherapie of werkzaamheden aan het gebit, kies dan een zorgverzekering die daar een goede dekking voor heeft. Weeg ook de kosten van de behandeling af tegen de kosten van de aanvullende verzekering: soms kan de behandeling per saldo goedkoper zijn dan 12 maanden een hogere premie betalen.

De meesten parkeerden het geld op hun spaarrekening, ondanks de lage rente, maar bij velen verdween het bespaarde geld in de dagelijkse boodschappen en andere gewone uitgaven.

Degenen met de laagste inkomens, blijken het minst vaak over te stappen. Bijzonder, aangezien overstappen eenvoudig is en juist bij de lagere inkomens (tot 30.000 euro per jaar) verhoudingsgewijs een grote besparing oplevert. Naast huur of hypotheek zijn energielasten en de auto vaak de grootste kostenposten in een huishouden. Hierop besparen is dus zeer lonend.

Overstappen is simpel

Het vergelijken van je autoverzekering, energiecontract of zorgverzekering is nu niet het leukste klusje maar als je er een uurtje voor uittrekt, je polissen en eindafrekening van je energieboer erbij pakt en al dan niet via een van de vele vergelijkingssites een ander contract afsluit, houd je het komend jaar ook een paar honderd euro over en laten we eerlijk zijn, dat is meer dan het uurloon van de meesten van ons.

Wil je niet overstappen? Bel je huidige aanbieder en zeg je dat je voornemens hebt over te stappen. Tien tegen een dat je een beter aanbod wordt gedaan dan je nu hebt. Ja, zo werkt de beloning voor trouwe klanten bij deze bedrijven nu eenmaal: ze steken lachend miljoenen in hun zakken van mensen die geen zin hebben om zich hiermee bezig te houden of denken dat ze beter af zijn als trouwe klant.

Dus. Wees eens ontrouw en voeg je ook bij de groeiende groep overstappers. Je portemonnee zal je dankbaar zijn. Zie direct hoeveel jij kunt besparen met onze handige energievergelijker.