Slimme thermostaat kopen

ENERGIE

Vergeet je ook wel eens de verwarming omlaag te zetten wanneer je je huis verlaat? Met een slimme thermostaat regel je de verwarming eenvoudig via je smartphone. Makkelijk, maar wat is nou verstandiger: een slimme thermostaat kopen of via een energieleverancier ‘gratis’ zo’n handig energiebesparend apparaatje krijgen bij het overstappen op een nieuw energiecontract?

Hieronder kan je meer lezen over wat een slimme thermostaat precies is, wat het kan en welke er het best bij jouw situatie past.

Ja je leest het goed, er zijn vandaag de dag al een stuk of tien slimme thermostaten met ieder eigen handige functies voor meer comfort in huis en natuurlijk om te besparen op jouw energieverbruik.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat past zich aan op het leefgedrag van de bewoners in een huis. Door op afstand via een smartphone de temperatuur van elke kamer uit jouw woning te regelen kan je flink besparen op jouw energierekening. De investering is in de meeste gevallen binnen twee jaar terugverdient.

Bovendien verhoogt een slimme thermostaat het comfort in jouw woning. Stel je gaat na je werk op een koude winterdag naar huis en verhoogt op afstand met je smartphone de temperatuur van je woonkamer. Dat is natuurlijk heerlijk thuiskomen in een verwarmd huis.

Wat kan een slimme thermostaat?

Er bestaan veel soorten slimme thermostaten met verschillende functies. Over het algemeen hebben ze de volgende functies:

  • Lichtsensor: zorgt ervoor dat de verwarming na een bepaalde tijd uitschakelt
  • Aanwezigheidsdetectie: voorkomt onnodig verwarmen van kamers in huis
  • Klokfunctie: regelt de temperatuur middels klokprogramma
  • Op afstand te besturen: Via bijvoorbeeld een smartphone
  • Slimme thermostaat kopen of bij een energiecontract

Op dit moment worden verschillende slimme thermostaten aangeboden bij de zes a zeven energieleveranciers. Dit zijn de bekendste modellen: de E-thermostaat van Essest, Toon van Eneco, Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij en Nest van Essent. Sinds dit jaar bieden leveranciers Electrabel en E.ON ook een slimme thermostaat aan.

Bij energie aanbiedingen in combinatie met een slimme thermostaat zit je aan een energiecontract vast met een looptijd van 2,3,4 of 5 jaar. Omdat overstappen van energie bij een jaarlijkse overstap pas echt grote besparingen gaat opleveren i.v.m. de jaarlijkse overstapbonus, adviseren wij om toch los een slimme thermostaat te kopen. Conclusie: Slimme thermostaat kopen en jaarlijks overstappen energie loont!

Welke slimme thermostaat past het best bij mij?

Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de beschikbare slimme thermostaten met specificaties:

Slimme thermostaten: Anna (NLE) Toon (Eneco) Nest (Essent) ThermoSmart Honeywell Evohome Nefit Easy Knappe thermostaat (ENGIE) De Energieassistent (E.ON)
op afstand bedienbaar
lichtsensor
aanwezigheidsdetectie
klokfunctie / gebruikersprofielen
zoneregeling
zelflerend
weersinformatie
inzicht in verbruik

De meeste slimme thermostaten zijn te combineren met andere producten waardoor je je huis een stuk energiezuiniger kan maken. Denk hier bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat in combinatie met vloerverwarming. Op de website Energieverbruiksmanagers.nl kan je nog meer apparaten vergelijken die inzicht geven in jouw energieverbruik.