Hoe groen is jouw energieleverancier?

DUURZAAM

Energieleveranciers maken elk jaar in mei (verplicht) bekend hoe hun stroommix het afgelopen jaar was opgebouwd. Via het zogenaamde stroometiket zie je per energieleverancier de energiebronnen (fossiel of duurzaam) waaruit de stroom is opgewekt.

Organisatie WISE heeft de stroometiketten van alle Nederlandse energieleveranciers op een rij gezet en geanalyseerd. Klik hier om een duidelijk overzicht krijgen en te bekijken hoe groen jouw energieleverancier scoort. Klik hier om Groene energie te vergelijken op de beste prijs!

Kolen, kernenergie, wind, water of zon?

Stroometiketten leggen daadwerkelijk bloot wat energieleveranciers leveren. Het etiket is een goede manier om te zien hoe groen jouw energieleverancier is. Het afnemen van een groen energieproduct zegt namelijk niet alles. Je kan ook sjoemelstroom afnemen. Dit is het geval als jouw energieleverancier veel grijze energie in de stroommix heeft zitten, maar deze stroom groen maakt door de aankoop van Garanties van Oorsprong uit het buitenland.

Anti-sjoemelstroom campagnes

WISE maakt een vuist tegen sjoemelstroom. De organisatie vindt sjoemelstroom een spotgoedkope manier om groene stroom te creëren. Als je kiest voor energieleveranciers die echte groene stroom leveren, geef je de broodnodige prikkel voor vergroening die WISE zo graag ziet. Helaas is op dit moment de vraag naar groene energie in ons land groter dan het aanbod aan groene energie dat is opgewekt in Nederland. Er zal dus niet zo snel een einde komen aan groene energie die niet echt groen is. 64% van de Nederlandse huishoudens en bedrijven neemt trouwens groene stroom af.

Ontwikkelingen in stroometiketten

Het aandeel van steenkool in de stroommix van Nederlandse energieleveranciers is toegenomen. Bekende leveranciers met veel kolen in hun energiemix in 2015 zijn Essent, E.ON, NUON en Engie. WISE ziet verder sinds 2012 een spectaculaire toename van het aantal energieaanbieders met windenergie in hun stroommix.

Variatie groene stroom neemt toe

Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de energiemarkt. Uit een onlangs verschenen trendrapportage van ACM blijkt dat het aanbod van groene stroom steeds gevarieerder wordt in zowel looptijd van energiecontract als in bron van opwekken. Er valt wat te kiezen voor consumenten die groene energieleveranciers vergelijken. Ook de prijsverschillen nemen toe door meer variatie. Zo loopt het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste energie van Hollandse wind op tot € 133 per jaar.

Groene energie vergelijken

In onze energievergelijker kan je eenvoudig de beste energiedeal vinden. In de filterfunctie kun je aangeven of je groene energie wilt afnemen of geen voorkeur hebt. Wil je nu groene stroom afnemen, maar wil je er wel echt zeker van zijn dat de stroom afkomstig is uit duurzame energiebronnen in Nederland? Dan zul je nog even verder onderzoek moeten doen, via bijvoorbeeld het stroometiket.