Energieleverancier Atoomstroom stopt

ENERGIE

Energieleverancier Atoomstroom houdt na 8 jaar op te bestaan. Na een periode van gestage groei stopte de klantengroei abrupt door de kernenergieramp in Fukushima (Japan) in 2011.

De klanten die nog over zijn gebleven bij Atoomstroom , worden overgenomen door Budget Energie. Dit is het andere Nederlandse merk van moederbedrijf Nuts Groep. Atoomstroom wilde opkomen voor kernenergie en wakkerde op prikkelende wijze de discussie over kernenergie aan.

Opkomen voor Atoomstroom

Energie-ingenieur Sjef Peeraer richtte Atoomstroom in 2008 op. Hij was van mening dat kernenergie een rol moest gaan spelen in het oplossen van het CO2-probleem. Het imago werd onherroepelijk beschadigd toen in Japan een tsunami en daaropvolgend een kernramp plaatsvonden. West-Europese landen keerden zich tegen kernenergie.

Frankrijk wil atoomstroom terugdringen en Duitsland wil er helemaal van af. Het land heeft nog 8 kerncentrales die uiterlijk 2022 van het net gehaald moeten worden. Energieleverancier Atoomstroom merkte dat het in Nederland na de kernramp in Japan nauwelijks meer lukte om kernenergie aan de man te brengen.

Kerncentrales in Nederland

In Nederland is alleen de kerncentrale in Borssele (provincie Zeeland) nog in gebruik. Deze elektriciteitscentrale is goed voor 4% van de Nederlandse stroomproductie. Tegenstanders van kernenergie zien graag dat de kerncentrale sluit. Als er een kernramp plaatsvindt, vallen er veel slachtoffers. Daarnaast is er het radioactieve afval. Dit is niet veel, maar moet wel voor altijd worden opgeslagen en uit het milieu worden gehouden. Er zijn ook voordelen van kernenergie: geen uitstoot van broeikasgassen. Verder levert een klein beetje uranium veel stroom op.

Welke leveranciers leveren kernenergie?

Hoe kun je nu achterhalen of je huidige energieaanbieder kernenergie levert? Dit kun je doen aan de hand van het stroometiket. Hierop staat welk aandeel afkomstig is uit welke energiebron (windkracht, zonne-energie, gas, kernenergie, kolen enz.). Jaarlijks moeten energieleveranciers een stroometiket bekendmaken. De Autoriteit Consument & Markt controleert dit. Wise, die campagne voert tegen kernenergie en vóór schone energie, houdt sinds 2006 de stroometiketten bij. Bekijk deze hier.

Hieruit blijkt dat leveranciers op de consumentenmarkt, zoals onder meer Anode (6.0), Delta (9.2), E.ON (4.2), Eneco (0.4), Energiedirect (3.9), Engie (1.4), Essent (3.8), Nuon (4.2 in 2014) en Robin Energie (5.0) kernenergie in hun energiemix hebben.

Groene energie vergelijken

Heb je duurzaamheid hoog in het vaandel staan? In onze energievergelijker kun je tegenwoordig aangeven dat je alleen groene energie wilt die in Nederland is opgewekt. Je kunt ook voor algemene groene stroom kiezen, maar dan kan het zijn dat je stroom afneemt die je leverancier groen heeft gemaakt door Garanties van Oorsprong (opvolger van groencertificaten) uit bijvoorbeeld Noorwegen aan te kopen. Nog niet eerder energie vergeleken? Doe dan nu de proef op de som en stap via de overstapservice over naar de goedkoopste of groenste energieleverancier.