Overstappen energiecontract – wat is het beste moment?

OVERSTAPPEN

We zitten midden in de koude maanden. Elke dag staat de verwarming aan. Je weet dat je gasmeter lekker doorloopt. En hetzelfde geldt voor je energiekosten.

Heb je al jaren een energiecontract met variabele tarieven? Leveranciers geven aan nieuwe klanten lage actietarieven en vaak ook een welkomstpremie. Dat stookt toch net iets lekkerder. Maar wat is een goed moment om energie te vergelijken en over te stappen?

Als je overstapt van energieleverancier, maakt je huidige energieleverancier de eindafrekening op. Hierop staat of je nog een bedrag moet betalen of terugkrijgt. Overstappen valt altijd voordeliger uit. Maar soms komt het moment van overstappen net zo uit dat je een hoge eindafrekening krijgt. Per saldo ga je er niet op achteruit, maar je moet maar net in staat zijn om een hoog bedrag te kunnen betalen.

Wanneer een hoge eindrekening?

Elke maand betaal je een vast termijnbedrag aan je energieleverancier. In de winter is je energieverbruik hoog. Maar dit hoge verbruik wordt weer gecompenseerd met het lage verbruik in de zomermaanden.

In wat voor situaties krijg je nu een hoge eindafrekening? Dit kan je overkomen als je een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt met variabele tarieven. En je je jaarafrekening telkens in september krijgt en het jaar erop, in april dus vlak na het stookseizoen, besluit om over te stappen. Je hoge verbruik in de winter is dan nog niet gecompenseerd. Hierdoor moet je bijbetalen op de eindafrekening.

Het meest ideaal is dat je het jaar volmaakt. Dat je bijvoorbeeld 6 weken voordat je de jaarafrekening verwacht overstapt. Overigens hoef je bij een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven niet je jaarafrekening af te wachten. Je kan elk moment overstappen met 1 maand opzegtermijn. Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je.

Als je een vast energiecontract hebt

Als je een vast energiecontract hebt, profiteer je vaak van lagere tarieven. Voor de looptijd van het contract blijf je klant. Als de einddatum van het contract voorbij is en je geen actie onderneemt, ga je automatisch over naar een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Al je kortingen houden dan op.

Wil je dit niet? Stap dan 8 tot 6 weken voor de einddatum opnieuw over. Dit is voordeliger dan eerst je jaarafrekening afwachten voordat je overstapt. Overigens is het beter om niet eerder dan 8 weken voor de einddatum over te stappen. Dan nemen sommige energieleveranciers je direct over en moet je aan je huidige energieleverancier een opzegvergoeding betalen.

Als je gaat verhuizen

Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven? Verhuizen kan een mooie gelegenheid zijn om klant te worden bij een nieuwe energieleverancier. Let op dat je wel zelf je energieleverancier moet opzeggen bij een verhuizing. Doe dit op tijd, zodat je rekening houdt met 1 maand opzegtermijn. En vraag dan uiterlijk 2 weken voordat je in je nieuwe woning intrekt een nieuw energiecontract aan.

Goed om te weten: een vast energiecontract staat op naam en niet op adres. Vanwege de overstapboete kun je een vast energiecontract vaak beter meeverhuizen.

Nog nooit overgestapt?

Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heb je op dit moment een energiecontract voor onbepaalde duur. Je kunt in dit geval elk moment overstappen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand. Je besparing kan oplopen tot 600 euro als je nog nooit eerder bent overgestapt van energieleverancier!

Energie vergelijken loont

We hopen dat je nu beter begrijpt hoe alles werkt als je wilt energie vergelijken. Laat je hier niet door weerhouden. Overstappen is zeker de moeite waard. Elk jaar stapt maar liefst 15% van de huishoudens over van energieleverancier, blijkt uit onderzoek van ACM, de toezichthouder van de energiemarkt. Je bespaart al snel een paar honderd euro met je overstap.

Ben je benieuwd naar de kortingen en actietarieven waar energieleveranciers mee stunten? Doe een vrijblijvende vergelijking met onze onafhankelijke energievergelijker en betaal nooit meer teveel voor energie!