Kerstverlichting nog steeds onveilig

OVERIG

Brand in huis of een schok van 230 volt, zijn dingen die kunnen gebeuren als je kerstverlichting niet in orde is.

Helaas blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat ruim 17% alle onderzochte kerstverlichting, nog steeds onveilig is en voor gevaarlijke situaties zorgt.

De NVWA maakt zich zorgen over gevaarlijke kerstverlichting en neemt de controle op de import van kerstverlichting dit jaar extra serieus. Deze controle begint in de haven van Rotterdam, maar ook tuincentra en andere populaire verkooppunten van kerstverlichting, krijgen dit jaar extra aandacht van de NVWA.

Is jouw kerstverlichting brandgevaarlijk?

Heb jij nog de traditionele 230V kerstverlichting in de kerstboom of voor het raam hangen, dan is het verstandig om nieuwe kerstverlichting te overwegen. De adapters en transformators van de moderne ledlampen zijn stukken veiliger als de traditionele kerstlampen, welke vaak voor kortsluiting en dus gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

“Led is nou eenmaal veiliger omdat je die lampjes niet kunt vervangen. En juist dáár ontstaat altijd het grootste gevaar. Daar kunnen bijvoorbeeld contactjes losraken”, aldus Van der Zanden.

Veel kerstverlichting die vandaag de dag wordt verkocht, is al voorzien van ledverlichting. Ledlampen zijn niet alleen veiliger maar verbruiken ook veel minder energie. Mocht je nog geen ledverlichting in je kerstboom hebben hangen, dan is het nu misschien de hoogste tijd om knopen door te hakken en dit wel te doen.

Tenslotte staat jouw veiligheid, en de veiligheid van jouw dierbaren voorop. Mocht je nog geen ledlampen hebben? Wij hebben wat veilige ledlampen voor jou geselecteerd.

TIP 1: Koop kerstverlichting, voorzien van een erkend keurmerk; KEMA-KEUR

Kerstverlichting of andere seizoensverlichting brengen vaker dan gedacht een risico met zich mee. Losse contacten, verouderde bedrading en adapters van slechte kwaliteit zijn vaak de grootste boosdoeners.

Ook kunnen sommige lampen te heet worden, wat in combinatie met een kunststof kerstboom voor brandgevaarlijke situaties kan zorgen. Koop je kerstverlichting, kies dan voor lampen voorzien van het KEMA-KEUR. Zo ben je zeker dat je een veilig product koopt wat uitvoerig getest is.

TIP 2: Ga voor energiezuige ledlampen

Energiezuigine ledlampen zijn gunstig voor je energieverbruik en helpen daarnaast ook gevaarlijke situaties voorkomen. De ledlampjes zijn steviger, gaan langer mee en worden bovendien niet warm.

TIP 3: Check alle bedrading op scheurtjes en beschadigingen

Het lijkt heel normaal maar veel mensen slaan de jaarlijkse controle op scheurtjes en beschadigingen over als de kerstverlichting weer de boom in mag. Toch is zo een controle op beschadigingen essentieel voor een veilig huis. Mocht je een schade over het hoofd hebben gezien? Dan kan je een schok van 230 volt verwachten of kunnen er zeer (brand) gevaarlijke situaties ontstaan.

TIP 4: Branden alle lampjes?

Let goed op lampjes die niet branden. Lampjes die niet branden kunnen er namelijk voor zorgen dat andere lampjes extra fel kunnen gaan branden, waardoor meer hitte kan ontstaan en dus ook brand. Zijn er lampjes kapot? Vervang dan deze lampjes of gebruik je kerstverlichting helemaal niet!

Een fijne jaarwisseling en energiezuinig 2018!

Uiteraard hopen wij niet dat je na het lezen van dit artikel meteen alle kerstverlichting uit het stopcontact zult trekken, maar willen wij wel dat je beter op de hoogte bent van de gevaren die kunnen ontstaan bij het voeren van slechte verlichting.

Het team van Online energievergelijker.nl wenst je een gezond en voorspoedig 2018!