ACM: Nieuw record aantal energieoverstappers

OVERSTAPPEN

Een recordaantal van 17% van de energieconsumenten is van half 2015 tot half 2016 overgestapt naar een andere energieleverancier.

Dat blijkt uit de Energiemonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de energiemarkt. De groei van het aantal overstappers zet gestaag door en is ten opzichte van 2011 zelfs verdubbeld.

Gemiddeld 300 euro besparen op gas en licht

Uit het onderzoeksrapport van ACM blijkt verder dat consumenten die al eens zijn overgestapt later vaak opnieuw overstappen. Kritische en prijsbewuste energieconsumenten stimuleren de concurrentie op de energiemarkt. Energieleveranciers zetten welkomstkortingen en lage vaste energietarieven in om klanten te winnen.

Door deze kortingen betalen switchende Nederlandse consumenten tot ruim 300 euro per jaar minder aan energie.

rsz_energiemonitor-infographic

klik op afbeelding voor vergroting

De concurrerende energiemarkt

ACM meldt dat de Nederlandse energiemarkt concurrerend is in vergelijking met andere Europese landen. Er is veel keuze en consumenten kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken. Kanttekening hierbij is dat onze energiemarkt erg geconcentreerd is.

De drie grootste energiebedrijven hebben een marktaandeel van 77%, zo blijkt uit de trendrapportage die in april 2016 verscheen. Dit marktaandeel wordt wel sinds 2012 steeds kleiner. Andere energieleveranciers winnen langzaam maar zeker terrein.

Het gemak van een energievergelijker

Van het aantal overstappers gebruikt slechts 10% een energievergelijker om over te stappen naar een andere energieleverancier. 45% wordt direct via de energieleverancier klant. 19% stapt over via verkoop aan de deur en 10% via een collectieve actie. Het is verstandig om energiedeals altijd even te vergelijken met de actuele energiedeals in een online energievergelijker.

Energieleveranciers bieden in energievergelijkers tegen elkaar op voor de beste deal en de meeste nieuwe klanten. Dit zorgt ervoor dat de energiedeals van een prijsvergelijker vaak beter zijn, dan bijvoorbeeld direct via de energieleverancier.

Ben je benieuwd naar jouw besparingsmogelijkheden op je energierekening? Probeer dan vrijblijvend onze energievergelijker uit en lees meer over de overstapservice.