Gas, water en licht regelen

ENERGIE

Heb je een nieuwe woning of betrek je misschien je aller eerste eigen woning? Dan zit je niet te wachten op aanmaningen of dreigende afsluitingen. Regel daarom zo snel mogelijk je gas water en licht aansluitingen en betrek met een gerust gemoed jouw nieuwe woning. Wij leggen je uit waar je op moet letten en hoe je direct kunt beginnen met besparen.

Gas water en elektra worden vaak in één zin genoemd maar het aanvragen ervan gebeurt niet bij één partij. Water sluit je af bij een waterleverancier en gas en elektra kun je afsluiten bij één of twee energieleveranciers. Het is namelijk mogelijk je gas bij één energieleverancier af te nemen en stroom bij een tweede energieleverancier af te nemen. Of je nu verhuist naar een koopwoning of een huurwoning, de volgende punten zijn erg belangrijk om te weten;

  • Wie jouw waterleverancier is ligt aan de regio waar je gaat wonen. Per regio is er een vaste waterleverancier beschikbaar. Wie jouw waterleverancier is kun je verder op deze pagina vinden.
  • Voor gas en licht is er per regio een vaste netbeheerder. Netbeheerders regelen enkel de transport naar de woning en energie neem je af bij een energieleverancier.
  • Er zijn in Nederland 35+ energieleveranciers. Sinds 1 juli 2004 is er keuzevreijheid voor klanten in de energiemarkt. Bij welke energieleverancier je het beste een energiecontract kan afsluiten is afhankelijk van je verbruik. Wil je weten bij wie jij het beste een energiecontract kan afsluiten? Begin dan direct met energie vergelijken en zoek de beste deal. Hiervoor kun je het beste meer lezen op de pagina Gas en Licht Vergelijken.
  • Bij sommige woningen is verwarming geregeld door stadsverwarming. Je zit dan vast aan één energieleverancier en kan niet overstappen. Bij deze woningen een warmwaterleiding je huis binnen die de woning van warm water voorziet. Meestal is er dan alleen een gasaansluiting om te kunnen koken en is het gasverbruik dus laag.

Bekijk hier de beste energieleveranciers voor jouw nieuwe adres!

Water regelen in de nieuwe woning?

Het regelen van water is relatief makkelijk, want waterleveranciers zijn regio gebonden. Als je echter buiten je regio gaat verhuizen dan is de kans groot dat je wel van waterleverancier verandert.

Wie is mijn waterleverancier?

Verhuis je uit de regio dan kan het zo zijn dat je waterleverancier verandert. Wie jouw nieuwe waterleverancier is kun je opzoeken via deze website. Hier ontdek je snel bij welk waterbedrijf je je eventueel moet aanmelden. Zorg er in dat geval ook voor dat je je op tijd afmeldt bij je huidige waterbedrijf.

Gas en licht regelen in de nieuwe woning

Als het gaat om gas en licht, dan kan het betrekken van een nieuwe woning het ideale moment zijn om met een nieuwe lei te beginnen. Voornamelijk omdat een nieuw energiecontract gewoon voordeliger uitkomt. Let op: bij het regelen van de nieuwe gasaansluiting moet je eerst zeker zijn van de situatie in je nieuwe woning;

  • Als je nieuwe huis stadsverwarming heeft, dan kan het zijn dat je geen gas nodig hebt en dan is het afsluiten van een contract voor stroom voldoende.
  • Als er geen stadsverwarming voorzien wordt dan is een contract voor gas en licht aan de orde.
  • Welk energiecontract past het best bij mij?

    Bij het kiezen van een energieleverancier maakt het niet uit of je een woning hebt gekocht of dat je huurt. Wel is het belangrijk om een goede indicatie te hebben van het energieverbruik. Als het geen nieuwbouwwoning betreft dan kun je het best bij de huidige bewoners vragen hoeveel hun energieverbruik is. Als je een nieuwbouwwoning betrekt dan is het goed om te weten welke factoren er invloed hebben op het energieverbruik, deze lees je hier;

    • Gezinssamenstelling; uit hoeveel personen bestaat je huishouden?
    • Woningstype; bouwjaar en grootte van de woning. Hoe ouder de woning is hoe meer energie er nodig is voor het verwarmen van de woning. Woningen zonder direct aangrenzende woningen, zoals vrijstaande woningen en hoekwoningen, verbruiken meer energie.
    • Apparatuur; vooral witgoed en verlichting verbruiken veel energie.

    Bekijk ook onze pagina over het gemiddeld energieverbruik van een huishouden om een betere indicatie te krijgen van het verbruik in jouw nieuwe woning.

    Overstappen of verhuizen van energieleverancier

    Hoe weet je nu of het voordeliger is om je contract mee te nemen naar het nieuwe huis, of om over te stappen naar een andere energieleverancier? Als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt die nog langer dan 3 maanden loopt, dan kun je niet boetevrij overstappen en kun je het energiecontract beter meeverhuizen naar het nieuwe adres.

    Als je niet vastzit aan een energiecontract dan is dit het ideale moment om over te stappen. Waarom? Omdat energieleveranciers nieuwe klanten belonen met een welkomstpremie die flink kan oplopen. Daarnaast is het switchen van energieleverancier als je verhuist ook handig omdat je verhuist naar een ander soort woning. Als je groter of kleiner gaat wonen verandert namelijk je energieverbruik.

    Onze handige energievergelijkingstool kijkt op basis van jouw energieverbruik wat de beste deal is en biedt de mogelijkheid om direct een contract af te sluiten. Wij wensen je een goede verhuizing toe en wellicht ook de hoogste welkomstpremie!

    Direct profiteren van goedkope energie?

    Gebruik onze handige energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden die het best bij jouw situatie past.


    Was de informatie op deze pagina nuttig?
    Gas, water en licht regelen
    Score: 9.2/10. Op basis van 156 beoordelingen