Is energie overstappen verstandig?

OVERSTAPPEN

Veel mensen zijn tevreden over overstappen energie. Volgens ACM blijft overstappen van energie eenvoudig en rendabel. Dit blijkt uit de publicatie van de Marktmonitor. Deze vindt om het jaar plaats en werd op 23 mei 2017 gepubliceerd. In 2016 zijn nog meer huishoudens overgestapt en dit leverde nauwelijks tot geen problemen op. Uit de praktijk blijkt dat als mensen eenmaal een keer zijn veranderd van energieleverancier, zij dit een volgende keer nog gemakkelijker doen.

Besparen op de maandelijkse energiekosten

Voor nagenoeg de meeste consumenten is het aspect van besparen de hoofdreden om over te stappen. Bespaart een huishouden rond de 63 euro, dan is dit reden genoeg om te switchen. Uit cijfers van Onlineenergievergelijker.nl blijkt echter dat de uiteindelijke besparing nog vele malen hoger ligt.

Nederland hoort bij de top 3

Zeer veel huishoudens in Nederland kiezen ervoor om over te stappen van energie. Zeker sinds de energiemarkt in 2004 geliberaliseerd is, is het overstappen zeer aantrekkelijk geworden. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten wisselt vanaf dat moment van energiecontract of energieleverancier. Een aantal huishoudens heeft deze stap echter nog nooit gezet. De oorzaak hiervan is dat zij tevreden zijn over onder meer de goede service van hun huidige energieleverancier.

Website van de energieleverancier

Het oriënteren op een nieuwe leverancier van de energie gebeurt meestal via vergelijkingssites of via de website van de energieleverancier. Hierbij wordt vooral gezocht naar mogelijke aanbiedingen. Jammer genoeg kijkt slechts 19% van de overstappers via een vergelijkingswebsite naar een goede deal. Hierdoor lopen consumenten extra korting mis. Sluit je een contract rechtstreeks bij de energieleverancier af, dan zijn de tarieven vrijwel altijd hoger dan wanneer je dit via een online vergelijker doet.

Vergelijken is lastig

De gemiddelde consument heeft moeite met het vergelijken van de verschillende energieleveranciers. Dit heeft onder meer de volgende oorzaken:

  • Iedere leverancier geeft de kosten en kostenopbouw op een eigen manier weer.
  • Het bedrag op de rekening komt soms niet overeen met de informatie die in het contract staat.

Het is daarom absoluut aanbevelenswaardig om gebruik te maken van een vergelijkingssite. De kostenopbouw wordt dan op een eenduidige manier weergegeven. Ook is het dan direct duidelijk of de bedragen met of zonder btw zijn. Verder is het bij een vergelijkingssite direct duidelijk of de bedragen voor een dag of een maand zijn bedoeld. ACM geeft energieleveranciers tot begin juli de tijd om de energierekening duidelijk op te stellen. Dit houdt in dat consumenten het gewoon moeten kunnen begrijpen.

Kies voor het goedkoopste contract

Je bespaart als consument het meest wanneer je een contract afsluit via een vergelijkingswebsite. Vergelijk nu online de onderlinge energieleveranciers en kies voor het goedkoopste contract. Je doet dit heel eenvoudig op Onlineenergievergelijker.nl