Energierekening valt hoger uit door koude winter

ENERGIE

De energienota is dit jaar hoger uitgevallen door een lagere temperatuur in de maanden januari en februari. Gemiddeld bedragen de kosten €90,- extra per huishouden. Dit is een verhoging van ruim 14 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal op verzoek van de Telegraaf. Wat is er precies onderzocht door Milieu Centraal en wat voor verklaring hebben de onderzoekers hiervoor?

Hogere energienota door koude wintermaanden

De energienota valt dit jaar 14 procent hoger uit dan het voorgaande jaar. Hoewel dit volledig te wijten is aan een lagere temperatuur in de maanden januari en februari, speelt ook de warmere winter vorig jaar een belangrijke rol in de hogere energienota. Volgens Milieu Centraal was het vorig jaar namelijk uitzonderlijk warm in Nederland. In januari en februari van dit jaar is het namelijk niet extreem koud geweest.

Wat is het gemiddelde jaarverbruik?

Bij het onderzoek is Milieu Centraal uitgegaan van een gemiddeld energievebruik van 3300 kWh stroom en 1500 m³ gas. Dit levert een huishouden een jaarnota op van om en nabij de €1.735,-. Hierbij is gekeken naar de periode oktober tot en met maart en deze uitkomsten zijn vergeleken met het jaar daarvoor. De gemiddelde jaarrekening voor een huishouden stijgt hierdoor naar ruim €1.800,-.

Stijgende gasprijzen in 2017 door hogere inkoopprijs energie

De verwachting is dat in 2017 de prijzen verder stijgen. Dit komt door verhoging van de gastarieven. Voor het eerst in jaren stijgt namelijk de inkoopprijs van energie. Het is eveneens een reden waarom de rekening voor energie in 2017 stijgt en daarmee voor veel mensen hoger uitvalt. Dit wordt bevestigd door grote energie-aanbieders zoals Essent, Eneco en Nuon. Hoeveel hoger de energienota uitvalt? Mensen met een variabel energiecontract zijn daardoor in 2017 gemiddeld €20,- meer kwijt aan energiekosten.

Stap over en bespaar op je energierekening

Vind jij je energierekening te hoog en wil je niet meer geld betalen aan energie dan nodig is? Of ben je niet tevreden over je huidige energiecontract? Stap over naar een andere energiemaatschappij en bespaar daarmee op je energiekosten. Overstappen levert je al snel een besparing op van enkele honderden euro’s per jaar. Het is daarom zeker de moeite waard de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere aanbieder. Ga direct met vergelijken aan de slag en ontdek hoeveel euro je kunt besparen op energienota.