Zonneraam levert meer op dan zonnepanelen

DUURZAAM

SolarWindow Technologies, een Amerikaans bedrijf dat samen met het National Renewable Energy Laboratory (NREL) werkt aan een zonneraam dat meer energie oplevert dan de gebruikelijke zonnepanelen en de kortste terugverdientijd ooit heeft.

Geen enkele concurrerende technologie kan tippen aan de terugverdientijd van minder dan een jaar, claimt SolarWindow Technologies. De SolorWindow-technologie bestaat uit een flinterdunne coating die ontwikkeld is met zonnecellen. Deze flinterdunne coating wordt op het glas van een raam geplaatst, waardoor het raam dezelfde functie neemt als een zonnepaneel.

Vooral voor gebouwen met veel ramen is de technologie interessant. Deze gebouwen gebruiken volgens SolarWindow in Amerika bijna 40 procent van de totaal opgewekte energie in het land. Het toepassen van de SolarWindow-technologie kan tot vijftig keer meer energie opwekken dan zonnepanelen. Door het hogere rendement kunnen ondernemingen hun investering in de energie opwekkende ramen in een jaar tijd terugverdienen.


Grootschalige productie

Het consortium is een derde fase ingegaan om de coating met zonnecellen te verbeteren. Zo gaat SolarWindow de coating op grotere schaal produceren en een koppeling ontwikkelen om de technologie eenvoudiger op locatie te installeren. Daarnaast wordt de coating met kunstmatig en natuurlijk licht getest.

In de eerste twee fases zijn de zonnecellen toepasbaarder gemaakt voor grotere ramen. Verder wist SolarWindow de technologie te verfijnen om de ramen transparanter te maken.

Zonneramen in Nederland

In Nederland wil de Griekse start-up Brite Solar transparante zonnepanelen op de markt brengen. Hiervoor heeft de start-up technologie ontwikkeld om transparante zonnepanelen op glas te printen. De technologie is vooral bedoeld om kassen voor tuinbouw energieneutraal te maken.

Zelf stroom opwekken?

Ben je benieuwd wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om zelf via zonnepanelen stroom op te wekken? Vraag dan nu vrijblijvend 6 offertes aan via onderstaand formulier: