Ga je verhuizen? Stap dan over van energie

ENERGIE

Ga je verhuizen? Dan kan dat een goed moment zijn om over te stappen van energieleverancier.

Of je nu gebruik heeft gemaakt van een erkend verhuisbedrijf, een studentenverhuisservice of de verhuizing zelf regelt, een verhuizing kost veel geld. Na een verhuizing kun je wel een financieel extratje gebruiken.

Het hangt af van je huidige energiecontact af of verhuizen én overstappen tegelijk voordelig zal blijken. Ga je op jezelf wonen en wil je je eerste energiecontract afsluiten? Ook dan kun je prima bij onze energievergelijker terecht. Wij leggen je graag de mogelijkheden uit.

Jouw eerste energiecontract

Staat er nog geen energiecontract op jouw naam? Bijvoorbeeld omdat je naar Nederland verhuist of als je voor het eerst zelfstandig gaat wonen? Je vraagt jezelf vast af welke energieleverancier je moet kiezen. Wellicht ga je bij vrienden of familie te rade. Of je meldt je aan bij de bekende energieleveranciers waarvan je wel eens heeft gehoord. Maar wil je nu zo goedkoop mogelijk uit zijn? Gebruik dan onze energievergelijker. Via Onlineenergievergelijker.nl krijg je extra scherpe deals die je niet direct bij de leverancier krijgt. Vindt eenvoudig de goedkoopste energieleverancier en geef in het aanvraagformulier aan dat je gaat verhuizen.

Jouw huidige energiecontract wel of niet meeverhuizen?

Heb je een lopend energiecontract? Een energiecontract staat op naam en niet op adres. Het energiecontract houdt niet automatisch op als je je huidige adres verlaat. Het hangt van jouw energiecontract af of je het contract beter wel of niet kunt meeverhuizen:

  • Energiecontract voor bepaalde tijd: Als je een energiecontract voor bepaalde tijd heeft, is het vaak voordeliger om het energiecontract mee te verhuizen. Als je het contract verbreekt door over te stappen, brengt jouw huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening. Hoe hoog deze ‘overstapboete’ is hangt af van de nog resterende looptijd van het contract. Ook kan het zijn dat je een eventuele welkomstpremie bij jouw huidige contract misloopt als je het contract niet volledig ‘uitzit’.
  • Energiecontract voor onbepaalde tijd: Heb je nu een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven? Dit energiecontract is vrij opzegbaar met een opzegtermijn van 30 dagen. Houd er rekening mee dat bij tegelijk verhuizen en overstappen geen overstapservice mogelijk is. Je zult zelf de opzegging moeten regelen met jouw huidige energieleverancier. Vindt je dit te veel gedoe? Verhuis dan je energiecontract voor onbepaalde tijd mee naar het nieuwe adres en stap over als je lekker gesetteld bent in jouw nieuwe woning.

Als je je energiecontract mee verhuist

Bij het meeverhuizen van een energiecontract, moet je de verhuizing tijdig doorgeven aan jouw energieleverancier. Je moet de eindmeterstanden van jouw oude woning en de beginmeterstanden van de nieuwe woning doorgeven aan de energieleverancier. Stem indien mogelijk de meterstanden af met de nieuwe/oude bewoners, bijvoorbeeld op de dagen van sleuteloverdracht. Dit helpt om misverstanden te voorkomen. Heb je een slimme meter? Dan leest je leverancier de meterstanden op afstand uit.

Je krijgt tot slot een eindafrekening van jouw oude woning. Hierop staat of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Jouw leverancier houdt je op de hoogte van het termijnbedrag op het nieuwe adres.

Raadpleeg de website van jouw energieleverancier voor meer informatie over bijvoorbeeld de termijn waarbinnen je de verhuizing/meterstanden moet hebben doorgegeven.

Als je tegelijk gaat verhuizen en overstappen

Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je desgewenst verhuizen en overstappen tegelijk. In dat geval verhuist je jouw huidige energiecontract niet mee en regel je zelf de opzegging. Jouw huidige/oude leverancier vraagt dan om de meterstanden van het oude adres door te geven, voor de eindafrekening.

In de energievergelijking kijk je voor je nieuwe adres welke aantrekkelijke energiedeals er beschikbaar zijn. Je kunt je energieverbruik iets naar boven of naar beneden bijstellen, afhankelijk van of je groter of kleiner gaat wonen. De beste energiedeal vraag je direct online aan. Geef in het aanvraagformulier aan dat het om een verhuizing gaat.

N.B. In bovenstaande uitleg gaan we ervan uit dat op het nieuwe adres je de persoon zult zijn die de energierekening gaat betalen en het energiecontract op naam heeft staan.

Verhuizen en bij iemand intrekken

Het kan zijn dat je gaat verhuizen en bij iemand intrekt. In dat geval moet jij of je huisgenoot/partner het contract met de energiemaatschappij opzeggen. Houdt daarbij rekening met de opzegtermijn van 30 dagen en een eventuele overstapboete bij een contract voor bepaalde tijd.