Zelf energie opwekken in je tuin

DUURZAAM

Heb je de luxe van een grote tuin? En lijkt het je wel wat om zelf energie op te wekken? Ter inspiratie vertellen we je over 2 energieproducerende installaties die je in je tuin kunt plaatsen. De Solarflower uit Oostenrijk is al via dealers in Nederland verkrijgbaar. Voor het aanschaffen van de windenergieboom moeten we in Nederland nog geduld hebben maar zelf energie opwekken hoeft niet perse met de traditionele zonnepaneel.

Zelf energie opwekken met de Solarflower

Dit is een installatie van zonnepanelen in de vorm van een bloem. Deze Smartflower beweegt met de zon mee om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken. Je kunt de smartflower binnen 1 uur installeren, door hem vast te schroeven aan de ondergrond (optioneel in een betonnen fundament). Verlies van energie-opwek-capaciteit door stofneerslag en hitte blijft bij de Smartflower binnen de perken. Bij het in- en uitvouwen van de bloem worden stof, viezigheid en bijvoorbeeld sneeuw van de zonnepanelen verwijderd (smart cleaning). Hete lucht kan zich vanwege de constructie niet ophopen. Verder blijft de temperatuur van de zonnepanelen laag omdat de modules van de smartflower goed geventileerd zijn (smart cooling). De Smartflower komt uit Oostenrijk en is aan te schaffen via lokale dealers. Kosten: vanaf 12.850 euro.Zelf energie opwekken met de Windenergieboom

De windenergieboom is een mooi vormgegeven boom van 11 meter hoog met als blaadjes groene kleine windturbines. Deze gaan al bewegen vanaf 2 beaufort wind en klinken als ritselende blaadjes. De hoeveelheid energie die de boom opwekt is natuurlijk niet te vergelijken met de windenergie van een windmolen. Alleen die windmolen wil je niet in je tuin omdat hij lelijk is en geluid produceert. Deze windenergieboom is daarentegen een eyecatcher voor je tuin en geeft nauwelijks geluid. De windenergieboom wordt ontwikkeld en geproduceerd door het Franse bedrijf NewWind. Kosten: 30.000 euro.

De eerste windbomen zijn inmiddels geplaatst in Frankrijk. NewWind is van plan om ook kleinere struiken te ontwikkelen die voor meer mensen betaalbaar zijn.

Zelf energie opwekken nog een brug te ver?

Het is toch leuk om te zien wat er allemaal voor leuke energie-opwek-systemen er ontwikkeld worden. Natuurlijk zit er een kostenplaatje aan als je zelf energie wilt opwekken. Wil je toch iets duurzaams doen? Als je nog geen duurzame energie afneemt, kun je in onze energievergelijker alle producten met groene energie met elkaar vergelijken. Op basis van je energieverbruik tonen we de beste deals, met overstapservice.