Energienota controleren: Zo doe je dat!

ENERGIE

Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht onlangs 200 energienota’s en vond bij 5 tot 10 procent fouten op de jaarlijkse energierekening. Hierdoor betalen consumenten enkele tientjes tot honderden euro’s meer dan nodig. De vereniging van huiseigenaren heeft opnieuw Autoriteit Consument & Markt opgeroepen om een vast format voor de energierekening in te voeren en beter onderzoek en toezicht te verrichten.

Wil je je energienota controleren op foutjes? Dan vraag je jezelf vast af waar je op moet letten. VEH kwam de volgende fouten tegen op de energierekeningen:

Netwerkkosten te hoog

Is je gasverbruik minder dan 500 kubieke meter? Het komt voor dat energiemaatschappijen de tarieven gebruiken voor de verbruikscategorie 500 tot 4000 m3. Kijk op de website van de netbeheerder welke netbeheerkosten voor jouw gasverbruik (<500 m3) gelden en kijk of dit tarief wordt toegepast op je energienota.

Uitzending Radar over fouten in de energienota – 6 februari 2017

Onjuist verbruik bij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en lever je meer elektriciteit aan het elektriciteitsnet dan je afneemt? In het onderzoek van VEH kwam het voor dat energieleveranciers ‘nul’ neerzetten als verbruik in plaats van een negatief verbruik. Dan betaal je te veel aan stroomkosten en belasting. Controleer je verbruik door de begin- en eindstand van de elektriciteitsmeter op je energierekening van elkaar af te trekken.

Krijg je de heffingskorting op energiebelasting?

Je hoeft niet de volledige energiebelasting te betalen vanwege de heffingskorting. Deze korting is er omdat de overheid een bepaalde hoeveelheid energieverbruik ziet als basisbehoefte en dit verbruik onbelast laat. De heffingskorting op energiebelasting wordt in mindering gebracht op de stroomkosten. Uit het VEH-onderzoek blijkt dat op sommige jaarafrekeningen deze belastingkorting ontbreekt. Wanneer kan dit voorkomen? Is je elektriciteitsverbruik nul omdat je veel stroom opwekt met je zonnepanelen? Het komt voor dat energieleveranciers hieruit onverhoopt de conclusie trekken dat er geen elektra-aansluiting is en er daarom geen heffingskorting in mindering gebracht hoeft te worden. Terwijl je hier wel degelijk recht op hebt.

De heffingskorting is er overigens alleen voor verblijfsruimtes voor wonen of werken. Misschien had je woning vroeger een bouwaansluiting? Neem dan contact op met je energieleverancier om met een WOZ-beschikking aan te tonen dat er sprake is van bewoning.

Correctiefactor voor elektriciteit?

VEH trof op de energienota van Eon correctiefactoren aan. Eigenlijk zou er geen correctiefactor voor elektriciteit op je energienota moeten staan. Zie je deze toch staan, dan moet hij op 1 staan. Is dat niet het geval, dan moet je aan de bel trekken. Overigens is een correctiefactor of calorische waarde voor gas wel normaal op je energierekening.

Wordt gerekend met de tarieven van de aanbieding?

Als je in gaat op een interessante energieaanbieding sluit je meestal een energiecontract voor bepaalde tijd af. Het kan zijn dat binnen de periode van de jaarafrekening sprake is van verschillende tarieven. Bij een variabel energiecontract kunnen de energietarieven per 1 januari en 1 juli wijzigen. Bij een energiecontract met vaste tarieven liggen de tarieven voor een bepaalde periode vast. Als je contract al is ingegaan, kan het zijn dat je tot die tijd bijvoorbeeld variabele tarieven betaalt. Een energieleverancier kan werken met gemiddelde tarieven bij het berekenen. Kijk in je persoonlijke omgeving op de website bij de energieleverancier of je kunt te achterhalen hoe de tarieven zijn opgebouwd op de jaarafrekening.

Op de website van Vereniging Eigen Huis kun je nagaan hoe de vereniging zich bij ACM, de toezichthouder op de energiemarkt, hard maakt voor maatregelen om fouten op energienota’s te voorkomen.

Extra tip: gasmeter op de jaarafrekening

De meeste huishoudens hebben een G4 of G6 meter. Dit is prima voor de meeste gezinnen. Als je bijvoorbeeld een privézwembad moet verwarmen, heb je wel een grotere gasaansluiting nodig. Linksboven op de gasmeter kun je zien welk soort gasmeter je hebt. Als je nu een grotere gasmeter hebt dan nodig, betaal je hogere netbeheerkosten dan nodig. Dan kan het goed zijn om de aansluiting door de netbeheerder te laten veranderen. In 2013 besteedde Tros Radar hier in een uitzending aandacht aan. Netbeheerders zijn hierna wel tot actie overgegaan. Ze hebben te grote aansluitingen destijds kosteloos verkleind, klanten gecompenseerd en het bij klanten onder de aandacht gebracht. Mocht je hier onverhoopt niet van op de hoogte zijn en heb je een te grote gasmeter voor jouw situatie, neem dan contact op met je netbeheerder om de zaak te bespreken.

Was de informatie op deze pagina nuttig?
Energienota controleren: Zo doe je dat!
Score: 8.7/10. Op basis van 497 beoordelingen