Topman Essent pleit voor verlaging netwerkkosten en energiebelasting

ENERGIE

Essent-directeur Patrick Lammers vindt dat het aandeel van de netwerkkosten en belastingen op de energienota omlaag moet. Afgelopen weekend stelde de topman in het Algemeen Dagblad vraagtekens bij de winsten van netbeheerders. Verder vindt hij dat de financiële meevaller voor de aanleg van windparken op zee moet worden teruggegeven aan burgers en bedrijven.

Lammers vreest dat energie voor lage inkomens steeds moeilijker betaalbaar wordt. Hij zegt hierover in het interview met AD: ‘5 procent van onze klanten kunnen hun rekening nu al niet of nauwelijks betalen. Ik vrees dat dat percentage groter wordt.’

Netwerkkosten 2017

Lammers vindt dat de netbeheerders er warmpjes bij zitten. De jaarverslagen van de netbeheerders laten een toename van het eigen vermogen zien. Lammers kan niet beredeneren wat met de geboekte winsten van de netbeheerders gebeurt. Verder betreurt hij de concurrentie tussen netbeheerders en dochterbedrijven van Essent. In het geval van Essent is er concurrentie tussen netbeheerders en Essent rondom activiteiten zoals isolatie van huizen en de aanleg van elektrische laadpalen.

Wie bepaalt de hoogte van de netwerkkosten?

Lammers vindt dat de netwerkkosten te hoog zijn. Goed om te weten is dat de netbeheerders niet zelf hun netwerkkosten mogen berekenen. De Autoriteit Consument & Markt bepaalt elk jaar de maximale netwerkkosten die netbeheerders bij burgers en bedrijven in rekening mogen brengen. De afgelopen jaren zijn de netwerkkosten zelfs iets gedaald. Op Nu.nl meldde een Liander- woordvoerder: ‘de kosten die wij in rekening brengen dalen al sinds 2014 en zullen blijven dalen tot zeker 2021’. De netbeheerders lieten in het AD weten dat hun tarieven niet te hoog liggen.

Netbeheerders hebben wel te maken met de druk van de precariobelasting op de netwerkkosten. Steeds meer gemeenten leggen deze belasting op aan de netbeheerder voor de kabels en leidingen in de grond. De precariobelasting komt uiteindelijk voor rekening van bedrijven en burgers.

Energiebelasting vs subsidiemeevaller

Lammers wil niet alleen het aandeel van de netwerkkosten omlaag, maar ook het aandeel van de energiebelasting op de energierekening. De aanleg van windparken op de Noordzee valt miljarden goedkoper uit. Lammers vraagt zich af waarom dit geld niet teruggegeven wordt aan de burgers en bedrijven. Hij krijgt hierin bijval van de VEMW (branchevereniging van groot-stroomverbruikers) en Consumentenbond. VEMW wil geen verdere stijging van de energierekening, om een slechtere concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te voorkomen.

Er zijn bij de overheid geen plannen voor een verlaging van de energiebelasting. Iedereen in Nederland betaalt via de opslag duurzame energie (ODE) mee aan de verduurzaming van de energie. Deze belasting zal toenemen de komende jaren van 60 euro nu tot 200 euro in 2020.

Aandeel leveringskosten = zo’n 40%

Op 60% van de energienota kun je helaas geen uitvloed uitoefenen. De overheid bepaalt de hoogte van de energiebelasting. Verder ben je verplicht aangesloten bij de netbeheerder in je regio en afhankelijk van de tarieven die deze netbeheerder in rekening brengt.

Gelukkig kun je wel op de leveringskosten (zo’n 40% van de energienota) besparen. In onze energievergelijker zie je de beste energiedeals van dit moment. Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je. Een overstap kan je al snel een meevaller opleveren van 100 – 300 euro. Bovendien stimuleer je de concurrentie tussen energieleveranciers door te wisselen.