Werk je thuis? Zo bespaar je op je stookkosten!

ENERGIE

Als je op een kantoor werkt, zijn de stookkosten voor rekening van je baas. Op je thuiswerkdag moet je zelf je huis warm stoken. Of misschien ben je zzp’er en werk je altijd thuis? Of ben je druk aan het werken aan werk omdat je net in de winter zonder baan zit? Als je de verwarming niet al te hoog wilt zetten overdag, lees dan deze tips en trucs om je gasverbruik binnen de perken te houden.

Kom af en toe achter die laptop vandaan

Als je de hele dag stil zit achter je pc of laptop, zul je merken dat je het langzaam maar zeker koud krijgt. Je kunt natuurlijk natuurlijk de verwarming op 20 of 21 graden zetten. Of kom af en toe eens achter je laptop vandaan. Los een schoonmaakpauze in. Van stofzuigen en poetsen krijg je het warm. Of ga even boodschappen doen en warm jezelf op in de supermarkt. En natuurlijk kun je even gaan sporten. Door te bewegen stimuleer je je bloedsomloop en stroomt er weer warm bloed naar je koude handen en voeten.

Drink warme dranken

Door warmte van buitenaf wordt je lichaam langzaam warm. De meest effectieve manier van opwarmen is wel van binnenuit. Drink dus warme dranken zoals een kop koffie. Of zet een pot thee op een waxinelichtje en schenk jezelf regelmatig in. Kun je je handen bovendien aan het theeglas opwarmen. Geen zin meer in thee? Denk dan ook eens aan drinkbouillon of warme chocolademelk. Voor de lunch kun je een restje eten uit de vriezer opwarmen of soep koken. Heb je een keertje iets in de oven staan? Laat de ovendeur dan open zodat de warmte zich in de keuken verspreidt.

Kleed je warm aan

Nadat je bent opgestaan, denk dan even extra goed na over je thuiswerkkleding. Laagjes werken het beste omdat de lucht tussen de kleding de warmte vasthoudt. Bijvoorbeeld een hemd, t-shirt met lange mouwen en een koltrui, fleecetrui of dik vest. Of doe een warme poncho om je heen. En om je voeten warm te houden, kun je sloffen aan doen. Om je voeten warm te houden kun je ook een vloerkleed neerleggen bij je werkplek. Dit kleed beschermt je tegen de kou uit de vloer/kruipruimte.

Ga tocht tegen

Heb je geen tochtstrips onder de deuren? Leg dan eventueel een handdoek voor de kieren. En als je een open trapgat hebt kun je beneden een gordijn ervoor hangen. Deze hoef je alleen te gebruiken in de winter. Het ziet er niet zo mooi uit, maar is wel effectief tegen tocht. Als je bijna altijd thuis werkt, kan het slim zijn om wat meer te investeren in isolatie. Laat de kruipruimte, spouwmuren of dak isoleren of breng radiatorfolie aan achter de verwarming.

Ben je toch verkleumd geraakt?

Als je lichaam koud wordt, merk je dat het eerst aan je neus, oren, handen en voeten. Deze geeft je lichaam minder prioriteit om warm te houden dan je organen. Koude handen kun je even opwarmen onder de warme kraan als oplossing. Het beste kun je nu zorgen dat je lichaam helemaal even wat warmer wordt. Bijvoorbeeld door te douchen. Of maak als alternatief om jezelf op te warmen een warme kruik. Leg deze op je schoot, in je rug of onder je voeten terwijl je werkt en je merkt dat je het snel warmer krijgt.

Je kunt het douchen natuurlijk ook strategisch inplannen. Niet douchen na het opstaan, maar ’s middags om even warm te worden.

Let op de luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag? Zorg ervoor dat je voldoende ventileert in huis door de ventilatieroosters open te houden. Misschien heeft je huis wel de luxe van mechanische ventilatie. Je kunt ook je woning luchten door de ramen even open te zetten. Doel van ventileren en luchten is het afvoeren van vochtige lucht en het binnenhalen van droge lucht. Vochtige lucht warmt langzamer op dan droge lucht. Ventileer niet als het buiten mistig, vochtig of regenachtig is. En doe het bijvoorbeeld ’s morgens voordat je de verwarming aanzet. Anders verdwijnt de opgewarmde lucht meteen naar buiten. Met een hygrometer (in bijvoorbeeld een weerstation) kun je de luchtvochtigheid in je huis in de gaten houden. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

Zoek een flexwerkplek op

Je kunt altijd nog besluiten om naar een bibliotheek te gaan. Of in een koffietentje te gaan zzp’en of thuiswerken. Het kan fijn zijn om onder de mensen te komen. Daarnaast hoef je natuurlijk niet zelf voor de stookkosten op te draaien. En dat kan prettig zijn als je krap zit.

Meld je aan voor de warmetruiendag

Door zo zuinig om te gaan met je stookkosten bespaar je geld. Daarnaast help je mee om de CO2-uitstoot tegen te gaan. Greenchoice organiseert jaarlijks de warmetruiendag. Dit jaar vindt deze dag plaats op 10 februari 2017. Doel is bedrijven en particulieren te stimuleren hun verwarming een graad lager te zetten en een warme trui aan te doen. Vind je dit een leuk initiatief? Kijk dan eens op Warmetruiendag.nl.

Als je toch een hoge temperatuur wilt

Hebben bovenstaande tips je niet voldoende geholpen? Of heb je geen zin om jezelf in te pakken in je eigen woning? Dan kun je via onze website gemakkelijk overstappen van energieleverancier profiteren van een hoge welkomstpremie. Nieuwe klanten krijgen als welkomstcadeau lage actietarieven voor gas en of licht of een welkomstpremie van meer dan 150 euro. Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Gun jezelf dan een meevaller op je energierekening. Dat stookt toch net wat prettiger.