Slimme lenzen Google zonne energie

ENERGIE

Drie jaar geleden begon Google te werken aan slimme contactlenzen die diabetes kunnen opsporen, maar de nieuwste plannen zijn nog veel ambitieuzer.

De afgelopen tien jaar is het aantal gevallen diabetes enorm gegroeid. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden in Nederland. Google zet zich de afgelopen jaar in om de groei van de ziekte te helpen stoppen.

Hoe? In januari 2014 presenteerde Google X, het ontwikkelingslab van Google, een prototype slimme contactlenzen die aan de tranen van dragers kan meten wat de bloedsuikerspiegel is.

Op deze manier kan de slimme lens de bloedsuikerwaarden betrouwbaarder meten en diabetes patiënten zelfs waarschuwen. Bovendien kan de slimme lens ook allerlei biometrische data van de drager en de omgeving lezen, verzamelen en versturen.

Zo leest de slimme lens jouw lichaamstemperatuur af of het alcoholspercentage in het bloed. Ook kan het toestel detecteren hoeveel graspollen of vervuiling in de lucht om heen zit.

Farmareus Novartis heeft via dochteronderneming Alcon een licentie op het product genomen en gaat samen met Google het product zo snel mogelijk op de markt brengen. Is dit te toekomst voor jouw gezondheid? Bekijk onderstaande video:Wearable devices

Steeds meer draagbare computers zullen de komende jaren geintroduceerd worden. Computers die je kunt dragen op je kleding, in je schoenen, om je pols, op je neus, en nu dus ook in je oog. Maar Google zit niet stil, en heeft vorige week een patent gekregen voor een slimme contactlens die werkt op zonne-energie.

Wat betekent dit? Simpel gezegd houdt dit in dat het toestel meer kan communiceren met smartphones en computers in de omgeving. ja kan je vast wel voorstellen hoeveel voordelen dit met zich meeneemt. In de patentaanvraag doet Google ook een paar andere onthullingen. Zo zou het mogelijk kunnen zijn om de identiteit van de drager te verifiëren. Het is nog afwachten of de patentaanvragen ook realiteit worden.