Steeds meer consumenten stappen over van energieleverancier

ENERGIE

Eén op de zeven huishoudens wisselden van energieleverancier het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de nieuwe overstapcijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Nooit eerder stapten zoveel consumenten over naar een andere energieaanbieder.

Ruim 14,1% stapte afgelopen jaar over van energieleverancier. Geld is nog steeds het belangrijkste motief om van energieleverancier te wisselen. Anita Vegter, bestuurder van ACM:

“Overstappen loont. Niet alleen consumenten weten dat, ook de energieleveranciers. Dat houdt ze scherp in hun aanbod en service.”

Beter toezicht, duidelijke informatie

De ACM heeft de afgelopen tijd meer aandacht besteed aan de websites van energieleveranciers en energievergelijkers. In sommige gevallen zijn er aanpassingen gedaan om de consument van betere informatie te voorzien en het gemakkelijker te maken om de energie aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Bedrijven die hun aanbod nog niet eerlijk en transparant presenteerden, zijn daartoe door de ACM gedwongen. Anita Vegter, bestuurder van ACM:

“Consumenten vertrouwen er steeds meer op dat de overstap goed verloopt en voordeel oplevert. ACM heeft afgelopen tijd veel aandacht besteed aan een goede informatievoorziening op bijvoorbeeld de websites van de leveranciers. Daardoor kunnen consumenten aanbiedingen goed vergelijken.”

Overstappen energie voordelen

Bij consumenten die nog nooit eerder zijn overgestapt van energieleverancier, en nu zouden overstappen naar de goedkoopste energieleverancier, kan de besparing oplopen tot meer dan €400 op jaarbasis. Daarnaast zorgt het ervoor dat energieleveranciers zich blijven verbeteren in service en prijzen.

Een win-win situatie voor consumenten dus. Want hoe meer mensen overstappen, des te meer energieleveranciers hun best doen om meer nieuwe klanten binnen te halen en hun service blijven verbeteren om de nieuwe klanten te behouden. Hierdoor is in het afgelopen jaar de gemiddelde energierekening gedaald van €1715 naar €1699 op jaarbasis. Wees geen ‘slaper’

Toch is ruim 40% van alle huishoudens in Nederland nog nooit overgestapt van energieleverancier. Meestal zijn dit mensen die geen zin hebben om zich te verdiepen in het grote aanbod of moeite hebben met het maken van een keuze.

Niet overstappen betekent vaak dat er nog gebruik wordt gemaakt van de duurste energiecontracten. Door over te stappen van energieleverancier kan gemakkelijk € 250 euro besparen op de energiekosten. Onlineenergievergelijker.nl helpt graag een handje bij het kiezen van de juiste deal. Neem een kijkje in onze energievergelijker en bekijk direct wat je dit jaar kunt besparen op energie.