Energie besparen met slimme stenen

DUURZAAM

Ze zien eruit als doodgewone grijze klinkers met witte en lichtgroene korrels op de toplaag maar het zijn stenen die lucht zuiveren, grond bemesten, vocht afvoeren, zware metalen vasthouden en ook nog eens minder straatverlichting nodig maken.

Multifunctionele steen

De ‘slimme steen’ met toplaag gemaakt van olivijn breekt broeikasgas CO2 af en maakt er een meststof van dat de grond verbetert. Olivijn is het meest voorkomende gesteente op aarde. Het effect van deze steen in woonwijken zou even groot zijn als drieduizend bomen.

Ook heeft de steen als functie om verdroging van de grond tegen te gaan. Dit kan het probleem van slagregens die tegenwoordig steeds vaker plaatsvinden, tegen gaan. Door de multifuntionele steen wordt het water opgezogen binnen een mum van tijd.

Minder straatverlichting

Het witte gedeelte van de energie besparende steen is anorthosiet. Deze materiaal komt veel voor op de maan maar is ook op aarde te vinden. Anorthosiet heeft reflecterende eigenschappen en kan het wegdek beter zichtbaar maken.

Het licht van koplampen en van de maan worden door deze eigenschappen gereflecteerd en kunnen er voor zorgen dat er tot 47% minder straatverlichting nodig is. De multifunctionelen stenen liggen al op het voormalig fabrieksterrein van vliegtuigbouwer Fokker vlakbij luchthaven Schiphol.

Wil je zelf besparen op energie?

Wil je maandelijks minder energie verbruiken? Lees dan hier welke tips jij kunt raadplegen om te besparen op je energie, en start direct met besparen.

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op jouw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een goedkopere energieleverancier.

Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kan je gebruik maken van een online energievergelijker. Zo kan je door over te stappen wel 350 euro per jaar besparen!