Politie maakt gebruik van roofvogels om drones neer te halen

ENERGIE

Nederland – Een creatieve oplossing van de Nationale politie in samenwerking met een bedrijf dat roofvogels traint. Zo worden de roofvogels getraind om vijandige ( elektrische ) drones uit te schakelen.

Natuur versus de moderne techniek. Een wereldprimeur waarvan Nederland de eer mag opstrijken. De overlast van drones is het afgelopen jaar namelijk flink toegenomen, evenals de incidenten en het aantal gewonden. Ook worden elektrische drones steeds vaker gebruikt voor criminele doeleinden. Om deze reden wordt er onderzocht hoe ongewenst drone gebruik kan worden tegengegaan.

Gevaar van drones

Er zijn genoeg situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken volgens Mark Wiebes, innovatiemanager van de Landelijke Eenheid van de politie. Er zijn verschillende incidenten geweest waarbij een trauma helikopter niet kon landen omdat er iemand met een drone vloog.

Je kunt je ook voorstellen dat sommige mensen beelden willen maken van bijvoorbeeld ene concert of ander evenement. Zo een drone kan dan uit de lucht vallen en voor letsel zorgen bij andere bezoekers.

De bestuurder van zo een ‘ongewenste drone’ vinden, is niet altijd even makkelijk dus licht de focus momenteel op het uitschakelen van de drone. Hiervoor wordt gedacht aan verschillende technieken, waarvan het overnemen van de besturing een optie is.

Maar ook het fysieke mogelijkheden om drone gebruik tegen te gaan zijn er. Bijvoorbeeld met een vangnet. Ook de optie om een speciaal getrainde roofvogel in te zetten tegen drone misbruik, is een optie. Aldus; de Nationale Politie.

Prooi

De roofvogel, in de meeste gevallen een arend, ziet de drone als zijn prooi. De arend kan een spanwijdte behalen van 2.44 meter en heeft bijzonder sterke klauwen die alle hedendaagse drones, zonder pardon, mee weten te tillen naar een ‘veilig gebied’.

Bekijk hier een demonstratie video:

Over een aantal maanden zal de politie definitief beslissen of het gebruik van een roofvogel geschikt is om drone misbruik tegen te gaan.

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met je vrienden!