Overstappen van energieleverancier juiste moment

ENERGIE

Nederland heeft de meeste overstappers van Europa als het gaat om overstappen van energieleverancier.

Zo kozen er vorig jaar 13% van de consumenten om over te stappen naar een andere energie aanbieder. Hiermee scoort Nederland ruim boven het gemiddelde van 6%.

Sinds de Nederlandse energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd zijn meer dan de helft van de consumenten minstens één keer overgestapt naar een andere energieleverancier.

Het juiste moment om over te stappen

Wil je overstappen van energieleverancier? Controleer eerst je huidige energiecontract. Als je net een paar maanden bij een nieuwe energie aanbieder zit kan het zijn dat jouw voorschotbedragen je energieverbruik over deze maanden niet dekken.

Stap over na een volledig contractjaar

Het handigste is om direct na je contract over te stappen naar een groenere of goedkopere energieleverancier. Ieder maand betaal je namelijk een voorschotbedrag. Dit bedrag wordt bepaald op basis van het gemiddelde verbruik over een geheel jaar.

Daarom ligt dit bedrag in de winter veel lager dan jouw daadwerkelijke energieverbruik en in de zomer juist te hoog. Wanneer je in de winter periode energie afneemt en vervolgens overstapt van energieleverancier ontvangt de leverancier te weinig aan voorschotbedragen.

Hierdoor kan het voorkomen dat je moet bijbetalen op het moment dat je overstapt. Wij adviseren dan ook om direct na jouw contract over te stappen.