Recordaantal consumenten wisselt van energieleverancier

ENERGIE

Het afgelopen jaar zijn er voor het eerst wel meer dan 2 miljoen energie overstapverzoeken verwerkt.

In totaal stapten 13,2 % van de Nederlandse consumenten en bedrijven over op een andere energieleverancier. In 2013 koos 12,1% voor een andere energieleverancier.

Nog nooit werd er zoveel van energieleverancier gewisseld.

Lagere drempel door energie vergelijkingswebsites

Volgens brancheorganisatie Energie-Nederland laten de cijfers zien dat de drempel om over te stappen veel lager ligt dan voorheen. Dit komt onder meer door betere informatievoorziening en de komst van energie vergelijkingssite’s. Door meer transparantie in energietarieven en voorwaarden van alle energieleveranciers, kunnen consumenten zorgeloos en gemakkelijk overstappen energie.

Meer en meer consumenten beginnen zich in te zien dat het voordelig kan zijn om regelmatig te switchen van energieleverancier. Er is veel keuze te maken op e energiemarkt. Elke leveranciers heeft een gevarieerd energie aanbod waaruit consumenten en bedrijven kunnen kiezen.

Prijsvergelijkingswebsites vergemakkelijken het energie vergelijken en overstappen energie. Door filter mogelijkheden in de energievergelijken kan je als consument gemakkelijk en snel overstappen naar een energieleverancier die goed aansluit bij je persoonlijke wensen.

Aanbod op Maat door ACM

Energie-Nederland verwacht een verdere toename van overstappers als in de loop van dit jaar ‘Aanbod op Maat‘ in werking treedt.

Aanbod op Maat is ontwikkeld samen met toezichthouder ACM en vergemakkelijkt het vergelijken van energie aanbiedingen van energieleveranciers voor de consument die zich oriënteert op een overstap. Het recordaantal overstappers is slechts een van de indicatoren van een goede werking van de energiemarkt.

Uit onderzoek van toezichthouder ACM blijft dat klanttevredenheid de belangrijkste indicator is. Over het algemeen zijn consumenten tevreden over hun huidige energieleverancier.