Nederlandse huishoudens zeer bewust van energieverbruik

DUURZAAM

Negen van de tien huiseigenaren zijn bewust bezig met energieverbruik. Positief nieuws dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Milieu Centraal die uit is gevoerd door Multiscope.

Nederlandse huishoudens voelen zich steeds meer betrokken bij hun energieverbruik en -gebruik. Een derde van deze groep huishoudens houdt het verbruik zeer nauwkeurig bij en neemt maatregelen om het energieverbruik en -gebruik terug te dringen. Hierbij wordt ook vaak rekening met het milieu gehouden maar vooral om de energiekosten te verlagen.

Energie besparen in huis

De populairste energiebesparende maatregelen die worden getroffen zijn het gebruik maken van energiezuinige lampen(of apparatuur) en het aanpassen van gedrag zoals korter douchen, kortere wasprogramma’s en de cv een graadje lager zetten. Met een slimme thermostaat kan je zelfs de verwarming bedienen via je smartphone waar je ook bent. Je kan op onze website meer handige tips vinden over slimme thermostaten.

Van meer dan 1000 ondervraagde Nederlanders gaat de meerderheid zelfs nog een flinke stap verder door gebruik te maken van een zuinige HR-ketel en huisisolatie. Ook blijft de populariteit van zonnepanelen groeien. Van de ondervraagde Nederlanders die op dit moment nog geen gebruik maakt van zonnepanelen antwoordt 12% dat ze op korte termijn vrijwel zeker zonnepanelen zullen aanschaffen. De kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen worden nog steeds erg overschat. Zonnepanelen huren is tegenwoordig ook mogelijk en zorgt ervoor dat er nog een lagere drempel ligt voor huishoudens om over te stappen op zonnestroom.

De volgende stap voor jouw huis?

Iedereen is bereid om te besparen, maar hulp is altijd welkom. Zo geven bijna de helft van alle ondervraagde huizenbezitters aan dat een stappenplan of checklist met energiebesparende maatregelen erg handig zou zijn. Milieu Centraal heeft hiervoor speciaal een online module ontwikkeld om te gebruiken. Op Onlineenergievergelijker.nl kan je ook nog meer energiebesparende tips vinden die wij voor je hebben samengesteld.

Naast het bijhouden van je energieverbruik en -gebruik kan je flink besparen op je energiekosten door jaarlijks te switchen van energieleverancier. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat deze groep huizenbezitters hier ook goed van op de hoogte is en jaarlijks overstapt naar de goedkoopste energieleverancier.

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met je vrienden!