Gaswinning Groningen volgend jaar verder verlaagd

ENERGIE

Minister Henk Kamp besloot eerder dit jaar de gaswinning al terug te schroeven naar 30 miljard kuub. Dit besluit werd door de Raad van State van tafel geveegd waarna die oordeelde dat het komend jaar maar 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen.

In een persconferentie verduidelijkte minister Henk Kamp (Economische Zaken) het aangepaste gasbesluit. Kamp schroeft de gaswinning in de lijn van de uitspraak van de raad terug. Er wordt 27 miljard gewonnen, maar wel met de ruimte om meer gas te pompen als dat nodig is, zoals bij een strenge winter.

Bekijk hier de persconferentie:

Volgens Dijsselbloem zal het nieuwe besluit de schatkist 1,5 miljard euro kosten, maar is nodig in het belang van de veiligheid van de Groningers. Het kabinet heeft al geanticipeerd op de uitspraak en daarom zijn verdere bezuinigingen niet nodig.

In februari besloot Kamp dat in 2015 39,4 miljard kubieke meter gas mocht worden gewonnen, 3,1 miljard kuub minder dan aanvankelijk was gepland. In juni bracht hij dit nog verder terug tot 33 miljard over het hele jaar.

Volgens de Raad van State was dat niet voldoende. Kamp motiveerde in onvoldoende mate waarom verdere beperking dan een maximale hoeveelheid van 33 miljard kuub per jaar niet mogelijk was.

Bron: Nu.nl

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met je vrienden!