Maak jouw huis winterklaar met deze handige tips

ENERGIE

Brrr, de winter staat alweer voor de deur. Het verschil in jouw energieverbruik tussen zomer en winter is natuurlijk erg groot. In de winter dalen de temperaturen en de verwarming staat hoger om jouw woning lekker warm te houden.

Dit betekent tegelijkertijd ook dat je dit verschil gaat merken in jouw energierekening. Daarom heeft Onlineenergievergelijker.nl handige tips samengesteld om te besparen op energie de komende winter.

Tocht in huis

Tocht in huis voelt koud aan. Meer stoken helpt ook niet echt. Door wat simpele aanpassingen te doen in de winter heb je meer comfort in huis én bespaar je ook nog eens energie. Tussendeuren sluiten zorgt al voor minder warmteverlies maar naden en kieren dichtmaken met tochtstript of ander materiaal heeft nog meer effect.

Hieronder lees je enkele tips tegen tocht

  1. Controleer elke ruimte in jouw woning op naden en kieren (denk ook aan ruimtes zoals de meterkast)
  2. Kies per klus voor de juiste materiaal. Dit zorgt voor een lange levensduur van tochtdichting
  3. Deuren binnenshuis zo veel mogelijk gesloten houden maar de kieren onder de deuren openlaten voor betere ventilatie in huis.
  4. Haal post die in het brievenbusklepje blijft hangen zo snel mogelijk weg zodat het klepje gesloten blijft.

Goede isolatie van je woning vermindert jouw energieverbruik omdat er minder warmte verloren gaat. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard zijn best te doen om je huis te verwarmen.

Efficiënt verwarmen

Een simpele maar toch effectieve manier om energie te besparen in de winter is door de verwarming een graadje lager te zetten. Door een extra laag kleding te dragen of onder een fleecedekentje te liggen op de bank wanneer je voor de tv zit, kan 20 graden celcius al voldoende zijn om je lekker warm en comfortabel te voelen.

Het is natuurlijk onnodig om kamers te verwarmen die je niet gebruikt of niet vaak komt. Zo vergeten ook veel mensen om de thermostaat omlaag te zetten wanneer zij het huis verlaten of naar bed gaan. Heb je hier ook vaak mee te maken? De beste oplossing is dan om een klokthermostaat aan te schaffen.

Hiermee kan je instellen dat de verwarming automatisch uitgaat als je gaat slapen of jouw huis verlaat, maar bijvoorbeeld ook voorkomen dat je ’s ochtends in een ijskoude badkamer moet stappen. Kortom, geen onnodige stookkosten en meer comfort!

Wassen en drogen

Uit een onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddelde wasmachine 3 tot 4 keer minder energie verbruikt als een gemiddelde droger. Te vaak een droger gebruiken zal dus niet goed uitpakken op jouw energierekening. Maar jouw was buiten laten drogen in de winter is natuurlijk geen optie. Toch scheelt het jaarlijks ongeveer €50,- door een wasrek te gebruiken in plaats van een wasdroger.

Als je toch liever een droger gebruikt is het verstandig om de was eerst op een zo hoog mogelijk toerental in de wasmachine te centrifugeren. Dit scheelt alsnog minder energie dan de droger te laten werken.

Meer tips om jouw huis winterklaar te maken

  • Neem een zuinigere ketel. De Verwarmingswijzer van Milieu Centraal helpt je berekenen of het verstandig is om jouw ketel te vervangen en hoeveel je ermee kunt besparen.
  • Zorg dat de dakgoten vrij zijn van bladeren en andere troep. Zo blijft water goed van je dak afstromen en kan bevriezing geen schades aan jouw dak veroorzaken.
  • Voorkom storingen door je cv-ketel bij te vullen en de verwarming te ontluchten
  • De temperatuur van het water uit de cv staat meestal op 80 graden. Dit kan je in de winter wat lager instellen, bijvoorbeeld op 70 graden. Het bespaart energie en zorgt niet voor veel verschil. LET OP: Stel de temperatuur van de cv niet lager dan 60 graden in want dan kan de legionellabacterie zich vermenigvuldigen.
  • Plaats dubbele beglazing. Een kostenpost(investering) die wel voor lagere energiekosten gaat zorgen.
  • Sluit rookkanelen af op het moment dat je niet stookt. Rookkanalen die je niet gebruikt kan je gemakkelijk afsluiten met een schoorsteenballon.
  • Plak radiatorfolie aan de achterkant van jouw radiatoren. Op deze manier wordt de warmte terug jouw woning in gekaatst in plaats van door de muur naar buiten.

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met je vrienden!