Huis kopen met energielabel

ENERGIE

Onlangs maakte nu.nl bekend dat er 27% meer woningen verkocht zijn ten opzichte van dezelfde periode afgelopen jaar. Een enorme stijging? Dat vinden wij ook. Maar hoe wordt deze enorme stijging veroorzaakt en hoe staan wij er momenteel voor als “huizen kopers”?

Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

Om mee te beginnen, de vraagprijs. De vraagprijs van een gemiddelde ( rijtjeshuis ) woning was ongeveer gezakt tot een dieptepunt van 13%. Gelukkig beginnen de vraagprijzen anno 2015 weer langzaamaan een opmars te maken.

Een drama voor velen die het huis wouden verkopen of door omstandigheden, simpelweg de hypotheek niet meer konden aflossen. Maar een ideale periode voor vastgoedinvesteerders en huisjesmelkers die hun slag hebben kunnen slaan.

Wat is er in de jaren van crisis gebeurd?

Elke vastgoedinvesteerder die een huis tegen een zogenoemde “bodemprijs” op de kop kon tikken, heeft er naar alle waarschijnlijkheid veel stress aan overgehouden. Dit omdat de markt simpelweg niet stabiel genoeg was, en dus ook de omloopsnelheid te wensen overliet. De gemiddelde woning stond ruim 14 maanden te koop en bleef zelfs tijdens de verkoop, dalen in waarde.

Zonnepanelen, toeslagen en 6% BTW

Wat doe je met een huis dat te lang in de verkoop staat? Mooiere foto’s maken, de tuin laten opknappen, een mooie auto voor de deur parkeren, je hebt het allemaal wel gezien. Maar als de banken geen hypotheken vertrekken, worden er ook geen huizen verkocht.

Aan de andere kant bleven huis eigenaren er alles aan doen om de verkoop te stimuleren, en de overheid hielp hier graag een handje aan mee. Zo worden er tot op de dag van vandaag enorme subsidies uitgekeerd bij het plaatsen van zonnepanelen en kreeg iedereen de kans om zijn/haar huis te laten verbouwen tegen een vast laag BTW tarief van 6%.

Resultaat: woningen die vele malen energie zuiniger zijn en in sommige gevallen zelfs meer energie opwekken dan gebruiken.

Huis kopen, energielabel nou wel of niet belangrijk?

Als je dan een huis gaat kopen, na al die jaren van dompers, lage prijzen en Poolse bestelbusjes die het Nederlandse straatbeeld kenmerkten, koop dan een huis wat een energielabel heeft of deze in ieder geval verdient. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat je er in de toekomst veel geld in moet investeren, terwijl dit eigelijk helemaal niet meer nodig is met het huidige aanbod van woningen.

Er zijn verschillende Categoriën energielabels die varieren van energielabel A tot en met energielabel G, waarbij energielabel A natuurlijk het meest energie”bewuste” huis moet voorstellen. Hoe komt zo een energielabel dan tot stand? Dit heeft te maken met onder andere de CV of HR ketel, of het huis wel/geen spuwmuur isolatie heeft, en natuurlijk zijn de zonnepanelen die enorm Co2 vriendelijk zijn waardoor de cassificering weer een boost krijgt.

Ons advies; investeer in een woning die zuinig is met energie. Het helpt niet alleen je jaarlijkse, vaste energiekosten te drukken, maar het gaat je ook weer erg helpen bij de toekomstige verkoop van je woning. Om nu te investeren in een opknapwoning, kan minder goed uitpakken omdat de BTW tarieven voor alle klussers, per 1 juni weer terug zijn naar de 21%. Ook de subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen en dubbel glas, zijn er niet op vooruit gegaan.

Denk vooruit, denk aan je portemonnee en bespaar op het gebied van energie.

Direct besparen op jouw energierekening

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op jouw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een goedkopere energieleverancier.

Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kan je gebruik maken van een online energievergelijker. Zo kan je door over te stappen wel 350 euro per jaar besparen!