Energieleveranciers melden nieuwe energietarieven te laat

ENERGIE

Energieleveranciers moeten eerder aan klanten communiceren dat hun energietarieven wijzigen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de energieleveranciers de nieuwe tarieven niet of pas zeer kort voor de einddatum van het contract te communiceren. Bij ruim de helft van de energiemaatschappijen ligt deze termijn op minstens 1 maand voor de einddatum van het contract.

Consumenten de dupe

Veel consumenten sluiten actiecontracten af met voordelige energieprijzen en/of welkomstpremie, bij dezelfde of een andere energieleverancier. Het gaat hierbij om energiecontracten voor bepaalde tijd met vaste tarieven.

Als de consument geen actie onderneemt en het contract niet actief verlengt, wordt het vaste energiecontract automatisch omgezet in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. De nieuwe tarieven die een consument dan gaat betalen, worden vaak te laat bekend gemaakt.

Hierdoor zullen veel consumenten zich er niet bewust van zijn dat ze na de einddatum van het energiecontract weer veel meer voor hun energie gaan betalen. Variabele energieprijzen zijn namelijk altijd hoger dan de voordelige tarieven van energieaanbiedingen voor nieuwe klanten.

Onderzoek bij energiemaatschappijen

Bij de zestien grootste energiemaatschappijen is er uitgezocht hoe zij tariefswijzigingen bekendmaken bij hun klanten. De informatie op de website werd bekeken en er werd informatie ingewonnen bij de klantenservice van de energiemaatschappijen.

Bijna de helft van de grootste energiemaatschappijen meldt tariefswijzigingen pas kort voor het contracteinde. De nieuwe variabele energietarieven die jaarlijks op 1 januari en 1 juli wijzigen, worden vaak pas kort voor of zelfs erna pas gemeld. Het Zeeuwse Delta maakt ze ruim van te voren bekend, Essent twee weken voor de wijziging, Nuon minimaal één week voor de wijziging en Eneco uiterlijk een week na de wijziging.

Oneerlijke concurrentie energieleveranciers

De Autoriteit Consument & Markt geeft aan dat energieleveranciers hun klanten tijdig op de hoogte moeten brengen van tariefaanpassingen. Wat precies wordt verstaan onder ‘tijdig’ is onduidelijk en mogen de energieleveranciers zelf invullen.

“Bedrijven die onduidelijk zijn over prijzen en voorwaarden, zorgen voor oneerlijke concurrentie”, zegt een woordvoerster van de ACM. ACM liet eerder in het Algemeen Dagblad weten komend jaar te gaan kijken of ‘energiebedrijven de regels goed interpreteren’.

Heb jij variabele tarieven?

Wat zijn de veranderingen van de energieprijzen 2017? Veel energieleveranciers laten na een lange periode van prijsdaling hun variabele energietarieven weer stijgen per 1 januari 2017. Een aantal energiemaatschappijen heeft slim energie ingekocht en hoeft dit (nog) niet te doen.

Heb jij een variabel energiecontract? Kijk dan na wat de variabele energietarieven volgend jaar doen. Gaan deze omhoog? Dan is het extra voordelig om eens vrijblijvend te kijken naar de energiecontracten in onze onafhankelijke energievergelijker.

Energieleveranciers trakteren nieuwe klanten op lage vaste tarieven, vaak gecombineerd met een aantrekkelijke welkomstpremie. Met name de 1-jarige energiecontracten zijn interessant.