Energie 100 procent duurzaam in 2050

DUURZAAM

Volgens het Energy Revolution 2015-rapport van milieuorganisatie Greenpeace zal elk huishouden tegen 2050 volledig zijn overgestapt op duurzame energie in huis. Alle energie wordt dan opgewekt uit zonne-energie en windenergie. Als dit klopt zijn we over 35 jaar van gas, olie en kolen af!

Hoe realistisch dit rapport is kunnen we natuurlijk pas over 35 jaar weten. De rapporten die Greenpeace de laatste tien jaar over energie heeft uitgebracht zijn tot nu toe grotendeels uitgekomen.

“Wij denken niet alleen dat het mogelijk is, maar ook dat het kostenneutraal is. Duurzame energie heeft geen fossiele brandstof(fen) nodig, dus de investeringen zullen worden terugverdiend”, zegt Dr Sven Teske van Greenpeace.

Ranglijst landen duurzame energie

Voor Nederlands en België is er nog een lange weg te gaan wat de duurzame energie productie betreft. In 2014 was 11% van alle Nederlandse geproduceerde energie duurzaam. België scoort iets beter met een percentage van 17%. Op dit moment staan Ijsland (100% duurzaam), Noorwegen (97% duurzaam) en Nieuw-Zeeland (79% duurzaam) in de top 3 van het lijstje.

Wereldwijd overgaan op duurzame energie zal een fikse investering nodig hebben van ongeveer 57.000 miljard euro.

Eerste accu’s voor zonne-energie in Breda

De eerste huishoudens die opgewekte energie gaan opslaan bevinden zich al in twee straten in Breda. Volgens netbeheerder Enexis zouden er tussen de 150 en 300 huishoudens een accu krijgen in de komende maanden. Het voordeel dat deze huishoudens hebben is dat ze ieder twee uur een ander energietarief hebben. De kosten liggen tussen 0 cent per kWh en 50 cent per kWh.

Hiermee heeft ieder dus de kans om de energierekening te verlagen door op het energieverbruik te letten en het eigen opgewekte duurzame energie optimaal te gebruiken. Netbeheerder Enxis neemt het komend jaar als ontwikkeltijd. Na 1 september 2016 kunnen huishoudens een jaar lang aan de proef deelnemen.

Jouw bijdrage aan klimaatverandering

Denk jij er al aan om zonnepanelen te plaatsen op jouw dak? Soms is daar gewoon het budget niet voor maar wees gerust, tegenwoordig kun je ook zonnepanelen huren. Ook door over te stappen van energieleverancier kun je een bijdrage leveren. Als je overstapt van een grijze leverancier zoals Nuon of Essent, naar een energieleverancier die wel 100% groen produceert kun je tot 4 ton co2 besparen. Overstappen naar een duurzaam energiebedrijf hoeft niet te betekenen dat je meer gaat betalen.

Start direct onze handige energievergelijker en bekijk direct de scherpe tarieven van energieleveranciers zoals: Greenchoice, Qurrent, Huismerk Energie en nog vele groene energie aanbieders.