Eerste elektrische toermotor storm pulse

DUURZAAM

Studententeam STORM Eindhoven van de TU Eindhoven heeft de eerste elektrische toermotor gepresenteerd. De STORM Pulse is de eerste elektrische motor ter wereld die een afstand kan afleggen van 380 km aan één stuk zonder opladen.

Met de STORM Pulse gaat het studententeam in 2016 tijdens hun ‘STORM World Tour’ in 80 dagen de gehele wereld rond. Het doel van deze toer is om de potentie van duurzaam vervoer te laten zien. Volgens de studenten is de STORM Pulse het beste voorbeeld van hoe elektrisch vervoer moet zijn. De elektrische motor is stil, efficiënt, milieubewust en heeft de stoere look die een motor hoort te hebben.

Bestaande elektrische motoren kunnen tot maximaal 180 tot 200 kilometer rijden en zijn vaak bedoeld als stadsmotorfiets. De STORM Pulse is een echte toermotor en is bedoeld om langere afstanden af te leggen.

STORM World Tour

De STORM World Tour zal over het noordelijk halfrond gaan. Tijdens deze World Tour gaat het studententeam in 2016 in 80 dagen de wereld rond door Europa, Azië en Noord-Amerika. In totaal zal de elektrische motor 26.000 km afleggen.

“Om de wereld rond te kunnen rijden in tachtig dagen, moet je gemiddeld 500km per dag af kunnen leggen, dus we moesten er voor zorgen dat je ver kunt rijden en snel kunt laden. Het accupakket is te ‘swappen’. Daarnaast is het met snelladen mogelijk meer dan 80 procent binnen 38 minuten te laden. Voor de challenge gaan we werken met het snel wisselen van accu’s die we dan bij de sponsors langs het traject ‘s nachts opladen”, zegt Tim Gerth van het studententeam.

Modulair batterijpakket

De STORM Pulse kan 380 kilometer rijden zonder opladen door het zelf ontworpen batterijpakket. Deze bestaat uit 24 losse cartridges die zorgen voor maximaal 28,5 kWh aan energie. Ook is het mogelijk om de aantal cartridges aan te passen. Zo kan de STORM Pulse een sportievere rijstijl aannemen doordat de motor minder zwaar is.

De komende weken maakt STORM Pulse een ronde door Europa. Mocht je hem willen bewonderen: op 9 oktober zal de motor aanwezig zijn op de Dag van de Duurzaamheid in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.