Besparen op energie in de winter

ENERGIE

Naast het jaarlijks vergelijken van energieleveranciers kan je ook besparen door jouw huis efficiënter te verwarmen.

Je vermindert hiermee jouw gas verbruik maar ook de CO2-uitstoot. Zo ga je ook beter en voorzichtiger om met het milieu.

Om je stookkosten te reduceren kan je:

  • De verwarming uitdraaien in de kamers waar niemand aanwezig is
  • De thermostaat een uur voordat je weggaat of voor het slapen gaan, lager zetten.
  • Gebruik maken van een slimme thermostaat
  • Gebruik gordijnen die tot aan de vensterbank hangen en niet tot aan de grond. Zo kan een radiator (als die onder de vensterbank zit) beter de warmte verspreiden.
  • Kleed jezelf warmer aan door een extra laag te dragen. Denk aan thermokleding of een lekker fleecedekentje op de bank voor wanneer je tijdens het vriezen tv zit te kijken.
  • Houd tussendeuren zoveel mogelijk gesloten, in het bijzonder de deur naar de hal.
  • Gebruik tochtstrips bij ramen of deuren waar kou doorheen komt of leg een oude handdoek voor de kier.

Om elektriciteit te besparen kan je:

  • Gebruik de wasdroger zo min mogelijk. Een gemiddelde droger verbruikt 3 tot 4 keer zoveel elektriciteit als een gemiddelde wasmachine. Door i.p.v. een droger een wasrek te gebruiken kan je jaarlijks 50 tot 100 euro besparen energie.
  • Vervang gloeilampen door spaarlampen en doe een lamp uit zodra je een kamer verlaat. Een bewegingssensor of tijdklok kan helpen wanneer je dat vaak vergeet. Maar hoe moet dat dan in de winter met kerstverlichting? Kies dan voor led-lampjes voor de lichtslang en spaarlampen voor lampionnen. Led-verlichting is 5 tot 10 keer zuiniger dan gloeilampen. Ook kan je gebruik maken van een tijdklok. Hiermee voorkom je dat de kerstlichtjes de hele nacht branden.

Hoe beter je jouw huis isoleert, hoe meer energie je kan besparen. Het verwarmen van een slecht geïsoleerde woning kost veel meer energie dan het verwarmen van een goed geïsoleerde woning.

Besparen door energie vergelijken

Naast deze handige tips om te besparen op jouw stookkosten en elektriciteit, kan je ook besparen door te switchen van energieleverancier. Start direct onze onafhankelijke energievergelijker en bekijk wat jij dit jaar kunt besparen op jouw energiekosten!

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met je vrienden!