7 fabels over overstappen van energieleverancier

OVERSTAPPEN

In je vrije tijd doe je graag leuke dingen. Daar vallen je financiën op orde houden nu niet bepaald onder. Die zaken stel je misschien liever uit. En zo betaal je als je niet uitkijkt maanden lang meer aan vaste lasten dan nodig. Ga er toch eens mee aan de slag en zie het als een investering in plezier op een later moment. En waar kun je dan het best mee beginnen? Met energie vergelijken. Het kost enige moeite om energie te vergelijken en over te stappen, maar dan heb je wel een financiële meevaller in het vooruitzicht.

Heb je wel interesse in energie vergelijken, maar stel je het toch liever uit? Misschien denk je dat het veel gedoe is. Of vraag je je af of overstappen van energie wel de moeite waard is. Wij ontkrachten graag een aantal fabeltjes en angstige gedachtes die ervoor zorgen dat je financieel voordeel laat liggen. Misschien sta je dan wel meer open om die financiële meevaller te pakken.

#1 ‘Ik zit goed waar ik nu zit’

Zo’n 60% van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Sommige leveranciers doen wel aan klantenbinding en geven korting aan vaste klanten. Echter de hoogste kortingen zijn voor de nieuwe klanten. Met hoge welkomstpremies en actietarieven worden nieuwe klanten binnengehaald. Dus zit je wel zo goed, waar je nu zit? Overstappen naar een voordelig energiecontract van een andere energieleverancier: dan zit je pas goed als je een prijsbewuste consument bent.

#2 ‘Van energieleverancier overstappen geeft veel rompslomp’

Als je van energieleverancier overstapt, hoef je je huidige energieleverancier niet zelf op te zeggen. Dit regelt je nieuwe energieleverancier allemaal voor je. De leverancier zorgt dat je oude en nieuwe energiecontract netjes op elkaar aansluiten. Je wordt tijdens het overstapproces op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Het enige wat je hoeft te doen is het doorgeven van je meterstanden aan de nieuwe energieleverancier. Je krijgt vanzelf bericht wanneer je deze moet opgeven.

#3 ‘Straks gaat het toch mis en kom ik zonder stroom en gas te zitten’

Er hoeft bij een switch niks aan je energieaansluitingen te worden veranderd. Overstappen van energie is een administratief proces dat volledig voor je wordt geregeld. Alleen als je gaat verhuizen en overstappen tegelijk, moet je zelf je huidige energieleverancier opzeggen. Een vast energiecontract met einddatum kun je trouwens beter meeverhuizen om een overstapboete te voorkomen. Een energiecontract staat namelijk op naam en niet op adres.

#4 ‘Uiteindelijk scheelt het toch niks’

Al die energieaanbiedingen, allemaal gebakken lucht? Zelfs de Autoriteit Consument & Markt laat in haar onderzoek naar de energiemarkt zien dat overstappen van energieleverancier geld oplevert. Een huishouden kan tot ruim 300 euro op jaarbasis besparen op zijn energierekening. Hoeveel besparing mogelijk is hangt af van de tarieven die je nu betaalt. Zijn dit variabele tarieven? Dan valt er vooral voor jou veel te besparen door over te stappen naar een vast energiecontract voor bijvoorbeeld 1 jaar. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kun je direct overstappen. Heb je een vast energiecontract met een einddatum? Stap dan pas vanaf 8 weken voor de einddatum over van energieleverancier. Als u eerder overstapt, riskeert u een overstapboete.

#5 ‘Overstappen heeft alleen zin als je veel verbruikt’

Als je verbruik laag is, zal je besparing natuurlijk minder zijn dan de besparing voor een gemiddeld gezin. Maar toch: als je een energiecontract kiest met bijvoorbeeld lage actietarieven, ben je al snel 10 euro per maand minder kwijt. Kies je een contract met een hoge welkomstpremie? Dan zie je dit niet echt terug in je maandbedrag, maar krijg je wel een fijn bedrag als je vaste energiecontract is afgelopen. Vul eens je jaarverbruik in de energievergelijker in om te kijken welke besparing voor jou haalbaar is.

#6 ‘Mijn leverancier doet zijn werk toch goed? Waarom zou ik dan weg gaan?’

Ben je tevreden met je energieleverancier? Dan vind je het misschien lastig om je leverancier gedag te zeggen na jaren van trouwe dienst. Aan de andere kant mag de leverancier ook erg blij met jou zijn als vaste klant. Het is goed om zo nu en dan de rol van kritische consument in te nemen. Betaal ik nu de hoofdprijs? Of zit ik al voordelig? Zo stimuleer je de concurrentie op de energiemarkt. Het prikkelt leveranciers om efficiënt te werken en hun tarieven zo laag mogelijk te houden.

#7 ‘Straks krijg ik een hoge eindafrekening van mijn huidige leverancier.’

Na je overstap krijg je van je huidige energieleverancier een eindafrekening. Je daadwerkelijke energieverbruik wordt dan verrekend met de maandelijkse termijn die je al hebt betaalt. Als je het jaar niet volledig hebt volgemaakt is de kans groter dat je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt. De kans op bijbetalen op je eindafrekening is extra groot als je bijvoorbeeld in september de jaarafrekening hebt gekregen en in maart overstapt. De dure wintermaanden zijn dan nog niet gecompenseerd met de zomermaanden. De kans dat je geld terugkrijgt is groot als je bijvoorbeeld in april de jaarafrekening krijgt en in september overstapt.

Vergeet niet dat overstappen je financieel voordeel oplevert. Maar als je een hoge eindafrekening even niet kan dragen, is het wel verstandig om na te gaan wat voor jou een handig moment is om over te stappen.

Profiteer van onze energievergelijker

Wil je weten wat er allemaal voor energieaanbiedingen zijn op de energiemarkt? Probeer dan eens onze gratis energievergelijker uit. Op basis van je energieverbruik zie je de beste energiedeals. Soms zijn deze deals zelfs beter dan direct bij de energieleverancier. Dit komt omdat veel energieleveranciers via onze vergelijker extra korting aanbieden voor een hoge positie in onze vergelijker.