Volgend jaar minder betalen voor energielevering

ENERGIE

De netbeheerders verlagen het tarief voor het transport van gas en stroom in 2016. Hoeveel het leveringstarief verlaagd wordt verschilt per netbeheerder.

Gemiddeld daalt het tarief voor het transport van gas en stroom van 327,52 naar 321,80 euro. Ook in 2014 en 2015 daalden de transporttarieven voor gas en elektriciteit.

In 2016 wordt een tariefstijging opnieuw beperkt door een nacalculatie die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toe heeft gepast.

Energierekening 2016

Het tarief voor het transport van elektriciteit neemt toe met 0,6%. Het tarief voor he transport van gas daalt met 5,5%. Door deze daling valt het totale kosten plaatje voor het transport van gas en stroom lager uit in 2016.

Meer informatie over de tarieven:

Op de energierekening vallen de totale kosten voor het transport van gas en stroom dus lager uit. Omdat er per regio één netbeheerder actief is en de prijzen niet door concurrentie kunnen worden bepaald, bepaalt de ACM de hoogte van de tarieven van de netbeheerders.

Tientje terug van TenneT

Eerder heeft de ACM bekend gemaakt dat TenneT ongeveer tien euro per jaar minder zou rekenen. TenneT, de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet moest dit terugbetalen, omdat er na onderzoek is gebleken dat er extra werd verdiend aan veilingen van extra transportcapaciteit.

Vindt je dit artikel handig? Deel het dan met jouw vrienden!