Vier energiebedrijven Informeerden consumenten onduidelijk

ENERGIE

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vier energiebedrijven op de vingers getikt voor het geven van onduidelijke en misleidende informatie.

Zo informeerde Nuon niet correct over de hoogte van de netwerkbeheerkosten en gaven zij via een berekeningstool misleidende informatie over wat de consument per jaar ongeveer zou gaan betalen bij het afsluiten van een energiecontract.

Windunie gaf niet duidelijk aan dat zij zelf geen leverancier zijn. Windunie is een coöperatie waar 225 leden zijn aangesloten. Zij verhandelen de geproduceerde windenergie die zij halen uit windmolenprojecten. Door onduidelijkheid wisten consumenten niet van wie zijn stroom geleverd krijgen. Ook gaf Windunie onduidelijke prijsinformatie.

Wie de andere twee energiebedrijven zijn maakte de ACM niet bekend. Deze energiebedrijven pasten de informatie op hun website al aan voordat de ACM met boetes hoefde te dreigen. De ACM heeft Nuon en Windunie een dwangsom opgelegd. De boete voor Nuon kon oplopen tot € 125.000 en voor Windunie tot € 50.000. Echter hoeven beide bedrijven niet te betalen omdat zij hun websites inmiddels ook hebben aangepast.

ACM wilt duidelijkheid voor de consument

Voor consumenten blijft het een klus om energiecontracten te vergelijken. Dit komt volgens de meeste consumenten door de energiebedrijven en het onduidelijk informeren over hun aanbod. Hierdoor loopt de consument vaak aanbiedingen mis.

Volgens de wet moet elk aanbod van energieaanbieders duidelijk, vergelijkbaar, begrijpelijk en volledig zijn. Hiervoor heeft de ACM in november 2014 het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie‘ gepubliceerd. De ACM heeft daarbij aangekondigd alert te blijven op het handelen van energieleveranciers en in te grijpen bij blijvende overtredingen.

Energievergelijkers worden ook als energieaanbieder beschouwd. Dat betekent dat websites zoals Onlineenergievergelijker.nl en Energietoppers.nl zich ook aan de wet moeten houden en gecontroleerd worden.