Oude batterijen kunnen sloppenwijken van energie voorzien

DUURZAAM

Diverse IBM-onderzoekers stellen dat oude laptop batterijen nog genoeg leven in zich hebben om hele sloppenwijken van energie te voorzien.

Na wat onderzoeken met oude laptop batterijen kwamen zij tot de conclusie dat 70% van de samples nog genoeg leven in zich had om een LED lamp minstens een jaar lang te laten branden. Dit is gebaseerd op ruim vier gebruiksuren per dag.

Door een apparaat te ontwikkelen wat lithium-ion cellen gebruikt uit oude batterijen, brand er op een energiezuinige manier licht. Dit apparaat wordt de UrJar genoemd. De onderzoekers van IBM hopen hiermee de ruim 400 miljoen mensen in India in sloppenwijken te kunnen helpen.

Opties zoals zonne-energie zijn nog te duur en niet makkelijk te vervoeren naar zulke gebieden. De UnJar kan dus een goedkope oplossing zijn voor dit probleem. De UnJar kost per unit iets minder dan negen euro, wordt in grote volume geproduceerd en gaat een jaar mee.

In veel ontwikkelingslanden is electronisch afval een groot probleem. Vooral omdat het meeste van het afgedankte materiaal vanuit het Westen komt. Uit het onderzoek blijkt dat er al in Amerika ruim 142.000 computers per dag worden weggegooid. Dit komt neer op 50 miljoen stuks per jaar!

In India komt daar nog hun eigen groeiende IT sector bij die dagelijks 32 ton aan elektrisch afval weggooit. De UnJar zou dus een goede oplossing bieden aan twee belangrijke zaken.