stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring of stroomuitval?

ENERGIE

Wanneer er sprake is van een stroomstoring en de levering van elektriciteit niet meer vanzelfsprekend is, kan dit voor grote problemen zorgen. Hierbij kun je denken aan telefooncentrales en internetproviders die uitvallen, cv-installaties die niet meer werken en bedrijven die geen diensten meer kunnen leveren of producten kunnen produceren. Bij langere stroomuitval kunnen er zelfs nog grotere problemen ontstaan.

Voorbereiden op een stroomstoring / stroomuitval

Meestal is een stroomuitval binnen korte tijd weer verholpen maar het kan voorkomen dat stroom voor een langere tuit uit valt. Dit kan bijvoorbeeld door langdure werkzaamheden, overbeslastigen op het stroomnetwerp of extreem warm weer. Of je nou te maken krijgt met een langdure stroomuitval of een korte stroomstoring, zorg dat je bent voorbereid en een noodpakket in huis heeft.

Wat te doen bij stroomuitval

  • Luister naar de calamiteitenzender met een radio die op batterijen werkt of je autoradio
  • Heb je nog een internetverbinding die werkt? Kijk dan op de website van jouw gemeente of op crisis.nl
  • Zorg ervoor dat er een zaklantaarn, kaarsen en een aansteker in huis liggen
  • Meld de stroomstoring bij het Nationale Storingsnummer: 0800-9009
  • Open zo min mogelijk de koelkast of de vriezer
  • Bel niet onnodig 112, dit kan meer overbelasting veroorzaken. Bel dus alleen 112 bij acuut gevaar
  • Haal alle stekkers uit de stopcontacten. Dit voorkomt verdere schade aan de apparaten die je hebt in huis

Vergoeding door stroomuitval

Of je een vergoeding krijgt voor de stroomstoring is afhankelijk van de duur van de stroomstoring en de type aansluiting dat je in huis hebt. Een gemiddelde huishouden met een aansluiting van maximaal 3×25 ampère kan pas na een stroomuitval van 4 uur rekenen op een vergoeding van 35 euro.

Duurt de sorting langer dan 8 uur? Dan krijg je per periode van 4 uur dat je zonder stroom zit een vergoeding van 20 euro toegekend. Zit je bijvoorbeeld 13 uur geen stroom? Dan krijg je voor de eerste 8 uur 35 euro en voor het 8e tot het 12e uur 20 euro. Voor het 13e uur krijg je geen vergoeding, want het is geen aaneengesloten periode van 4 uur. Totaal dus 35 euro + 20 euro = 55 euro.

Bij kantoren met een aansluiting die groter is dan 3×25 ampère hangt de vergoeding af van de spanning. Is de spanning niet groter dan 1 kV, dan krijgen zij na 4 uur 195 euro, na 8 uur 100 euro extra per vier uur. Voor aansluitingen tot 35 kV komt die vergoeding na 2 uur en is de spanning 35kV of hoger dan komt deze al na 1 uur. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website van ACM.

Hoe krijg ik mijn vergoeding

De vergoeding wordt uitbetaald via jouw netbeheerder. Hiervoor hoef je niks te doen. De netbeheerder zals zelf binnen 6 maanden na de stroomstoring de vergoeding uitbetalen. Weet je niet wie je netbeheerder is? Kijk dan op Mijnaansluiting.nl.

Voor alle duidelijkheid: het maakt voor de vergoeding niet uit bij welke energieleverancier je bent aangesloten. Ook voor wat betreft stroomuitval maakt het niet uit of je bij een goedkope of dure energieleverancier zit. Om deze reden te switchen van energieleverancier of contract heeft dus geen zin. Zowel de duurste als de voordeligste energieleverancier heeft geen enkele invloed op stroomstoringen.