Ga gerust op vakantie met deze handige bespaartips

ENERGIE

Heb je al plannen gemaakt voor de zomervakantie? Het is bijna zover. Straks ben je natuurlijk met al jouw aandacht bezig met bagage inpakken. Probeer ook nog een beetje tijd en energie over te houden voor de volgende energiebesparingstips.

1. Zet de koelkast uit

Maak zo met de vakantie in het vooruitzicht je koelkast leeg. Even de voorraden opmaken en sauzen en smeersels die over datum zijn weggooien. Voordat je vertrekt kan je de koelkast uitzetten. Laat hem op een kiertje open staan zodat de koelkast niet muffig wordt van binnen. De laatste gekoelde levensmiddelen kun je in een koeltas meenemen op vakantie of je geeft ze aan de buren.

2. De vriezer ontdooien en uitzetten

Wil je het helemaal goed aanpakken dan kun je ook ‘de vriezer leegeten’. Zo geef je minder geld uit aan boodschappen. Wel zo fijn met een vakantie in het vooruitzicht. Natuurlijk vraagt het wel de nodige creativiteit. Het kan zijn dat op sommige dagen bijzondere combinaties op tafel staan. Zet vlak voordat je op vakantie gaat de vriezer uit en laat hem ontdooien. Dat gaat lekker vlot met dit warme weer. Zorg dat de deur van de vriezer op een kiertje blijft openstaan.

3.Tijdschakelaar op lampen

Doe je elke avond trouw de lamp van het aquarium uit? Dat kan niet als je op vakantie bent. En misschien wil je wel dat ‘s avonds rond een bepaalde tijd het licht aan staat om inbrekers af te schrikken. In dat geval is het een goed idee om je te verdiepen in tijdschakelaars. Deze schakelaars zet je op het stopcontact en hebben een ronde schijf die in een dag precies een keer rond draait. Je kunt aangeven tussen welke tijdstippen de lamp aan moet staan.

4. Sluipverbruik stoppen

Zorg dat alle stekkerdozen uit het stopcontact zijn. Zet sluipverbruikers als tv, radio, printer, router uit. Check de stopcontacten op telefoonopladers. Heb je vloerverwarming? De pomp hiervan is vooral bij een wat oudere vloerverwarming een grote stroomverbruiker omdat hij continu aan staat. Je kunt kijken of je het vermogen van de pomp kunt terugzetten. In de zomer heb je de vloerverwarming niet nodig en kun je hem via een tijdschakelaar elke dag een kwartiertje laten draaien zodat de pomp wel in beweging blijft.

5. Thermostaat laag

Zet de thermostaat op 15 graden. Laat hem niet te hoog staan. Als je vertrekt is het misschien zo warm geweest dat je er niet bij stil staat op welke stand hij staat. Zomers kennen soms wisselende temperaturen, vooral hier in Nederland. Het is zonde als de verwarming een leeg huis moet verwarmen. Met bepaalde slimme thermostaten kun je zelfs op afstand controleren of de thermostaat misschien nog aan staat of niet.

6. Gouden energiebesparingstip

Door bovenstaande tips toe te passen dring je je energieverbruik terug en dat scheelt in de verbruikskosten en in de energiebelasting die je via de energierekening afdraagt. Maar je kunt nog meer doen: neem je huidige energiecontract onder de loep.

Een energiecontract dat bij jou past

Als je een energiecontract hebt voor onbepaalde tijd met variabele tarieven kun je elk moment overstappen naar een energieaanbieding met een vast energiecontract. Je profiteert als nieuwe klant met een vast contract van een welkomstpremie en/of actietarieven. Zo hou je weer extra geld over voor je vakantie.