energieverbruik bitcoin

Bitcoin blijkt grote energieslurper te zijn

TECH

Digitale munt bitcoin blijkt een enorme energieslurper te zijn. De cryptomunt bitcoin verbruikt ongeveer 200 kWh stroom per transactie. Met dit energieverbruik kun je een gemiddeld huishouden een maand lang van stroom voorzien. De cijfers van het energieverbruik van een bitcointransactie zijn door Digiconomist inzichtelijker gemaakt.

De 200 kWh stroomverbruik per bitcointransactie kun je vergelijken met:

  • 20 huishoudens per dag van stroom voorzien
  • een Tesla Model S die 1000 km aflegt
  • 200 keer een was draaien

Een bitcointransactie verbruikt 20.000 keer zoveel energie als een simpele creditcardtransactie. Het gehele computernetwerk dat de bitcointransacties ondersteund verbruikt evenveel energie als heel Ecuador. Het in stand houden van de blockchain kost op dit moment 2200 megawatt. Kortom, het bitcoin-netwerk vereist een enorme hoeveelheid aan elektriciteit.

Waarom verbruikt bitcoin zoveel energie?

Bitcoin wordt steeds populairder en naarmate de vraag meer wordt, worden de wiskundige problemen die computers moeten oplossen steeds moeilijker. Het energieverbruik om een bitcoin te minen gaat dus steeds meer energie vereisen. Het verifiëren van een bitcointransactie gebeurt niet op één centrale plek, maar door vele computers tegelijkertijd. Omdat alle computers elkaar eerst moeten controleren, is het systeem ook zonder autoriteit betrouwbaar. Maar het verifiëren van een transactie gaat gepaard met bijzonder ingewikkelde rekensommen, die extreem veel rekenkracht van een computer vragen.

Zelf minen? Zorg er dan voor dat je energie afneemt bij de goedkoopste energieleverancier

Een aantal weken geleden brak de waarde van een enkele bitcoin voor het eerst de grens van $15.000 door. Aan het begin van dit jaar was een enkele bitcoin minder dan $1.000 waard. Als je in 2011 $100 in bitcoin had gekocht, zou je investering vandaag bijna $ 4 miljoen waard zijn. Over het hele internet zijn er verhalen van mensen die hun vrienden een paar jaar geleden hebben geintroduceert met bitcoin. Diezelfde mensen realiseren zich nu dat als ze naar hun vrienden hadden geluisterd, ze nu genoeg geld zouden hebben om een huis te kopen.

Omdat de huidige waarde van een bitcoin snel kan veranderen hebben we hieronder een realtime tabel geplaatst om de huidige waarde bij te houden:

Bitcoin is totaal niet duurzaam

Zo een trend als cryptomunten is natuurlijk prachtig, maar bitcoin was niet bedoeld als een beleggingsinstrument. De makers zagen het als een vervanging voor geld zelf – een gedecentraliseerde, veilige, anonieme methode voor het overbrengen van waarde tussen mensen. Waar ze helaas geen rekening mee hebben gehouden, is hoeveel energie het computernetwerk achter bitcoin op een dag zou kunnen vereisen.

Hoe innovatief en trending bitcoin ook is, het vertraagt de inspanningen om een snelle overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen te bereiken. En dit is dan ook nog pas het begin. Gezien de actuele klimaatveranderingen, is bitcoin een kwaadaardige ontwikkeling en wordt het alleen maar erger.

Tegen juli 2019 zal het bitcoin-netwerk meer elektriciteit nodig hebben dan de gehele Verenigde Staten momenteel gebruikt. In februari 2020 zal het net zoveel elektriciteit gebruiken als de gehele wereld momenteel verbruikt.

Ook positief nieuws omtrent blockchain

Gelukkig gaat de nieuwe blockchaintechnologie ook gepaard met positieve nieuwe mogelijkheden. De blockchaintechnologie kan namelijk ook een rol krijgen in de energiesector. Met name voor track en trace liggen er enorme kansen.

Zo kan de blockchain de groencertificaten bijhouden. Dit is een certificatensysteem dat door de overheid is ontwikkeld waarmee de oorsprong van groene energie wordt bijgehouden. Omdat je de gehele geschiedenis van het product kunt terugzien doordat het continu wordt vastgelegd in de blockchain, kan er niet meer mee gesjoemeld worden.